tisdag 28 augusti 2018

Koka egen ketchup

I år har tomatplantorna utomhus levererat bättre än någonsin. I växthuset blev det för varmt och de där inne fick också flytta ut efter ett tag. Praktiskt att odla i murarhinkar som går att flytta runt. Jag torkar, marinerar, kokar ketchup och tomatbasröra och är faktiskt självförsörjande på tomatprodukter året runt sen några år tillbaka. Känns fantastiskt lyxigt.




Efter att jag lagt ut denna bilden på instagram kom det många förfrågningar om recept på ketchupen. Min hemkokta variant är mycket fräschare och har högre syra än köpe, men en varning är på sin plats... När man vant sig vid egen kan det bli svårt att gå tillbaka till färdig igen.

Så här gör jag ketchup:
8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl honung

1/2 dl ättika (12 %)

1 dl tomatpuré




1. Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först. Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.


2. Skala och finhacka lök och vitlök.


3. Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.


4. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.


5. Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Jag använder trådsil. Slå den varm på väl steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller minst ett år i kylen.



Allt gott



--//--

Länksamlingen TrädgårdsFägring



18 kommentarer:

  1. Då vet jag vad jag ska lägga till på göra listan idag. Tack!
    Anette

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut...Nu har du ketshcup för en lång tid. Tack för receptet.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Låter väldigt gott och mycket nyttigare. Tomatpurén köper du den eller är den också hemgjord?

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har övervägt att göra egen men med tanke på att en tub kostar 10-17 kr beroende på märke och om den är ekologisk och det blir ca 1 dl puré / kg tomater + el + tidsåtgång 3 timmar + disk så tycker jag mina tomater är bättre använda till annat. Ett kg ekologiska tomater kostar väl cirka 80 kr.
      /kram Anette

      Radera
  4. Tack för receptet, kopierat och ska provas!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  5. Vi har oxå riklig tomatskörd i år så ett recept på hemgjord ketchup är välkommet. Det sparar jag och tipsar D om. Men, 800 hg? låter väl häftigt tilltaget.
    God ketchup är ju inte lätt att hitta i handeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 800 hg blir en rejäl sats! Tack för att du är uppmärksam. Jag har ändrat nu till 8 hg, som du väl ha räknat ut att jag menar :D
      /Anette

      Radera
    2. Jo då, jag förstod vad du menade. D nappade på receptet så snart får oxå jag smaka din hemgjorda ketchup.

      Radera
  6. Jag blir imponerad. Egen ketchup. Så häftigt. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  7. Tack för att du så generöst delar med dig av hemgjord ketchup det ska jag prova. Var på stora trädgårdsfesten på Sofiero så mycket vackert det var där.

    SvaraRadera
  8. Tack för att du delar med dig. Generös som vanligt. Visst har det varit en konstig sommar när man fått bära ut tomaterna från växthuset.
    Kram
    Helene

    SvaraRadera
  9. Jamen så bra! NU vet jag vad jag ska göra av alla tomater...
    Ha en underbar fredag och en skön helg!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  10. Det låter verkligen bara så gott! Jag gör mest tomatmarmelad, men det där är ju något helt annat. Frågan är bara när jag sedan äter ketchup? Inte så ofta, tror jag. När äter du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I och med att jag gillar denna såsen mer än vanlig ketchup används den till både kött- och vegetariska biffar, pasta, korv, rostade rotsaker
      /Anette

      Radera
  11. Tack för det receptet. Har inte några egna tomater i år men nu finns ju många olika att köpa så jag skall koka ihop en sats.
    Fortsatt trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
  12. Funderade just på vad jag skulle göra med alla tomater som mognar på samma gång. Tack för recept! Ha det bra. Gunilla

    SvaraRadera
  13. Det här var verkligen toppen Anette! Jag har massor av tomater i år och prövar gärna att göra egen ketchup. Har en fråga om honungen. Är det "fast" honung som gäller eller går det bra med flytande matlagningshonung?

    Hälsar Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det spelat ingen roll vilken honung du använder.
      /Anette

      Radera