lördag 20 oktober 2018

Övervintra kronärtskockor och göra jord i säckar

På kronärtskockornas fröpåsar brukar det stå att de odlas som ettåringar, men kronärtskockor är perenna även om de är ganska känsliga och nyckfulla och har en tendens att säga ajöss efter några år.


Poängen med att låta dem övervintra är att plantorna blir betydligt större för varje år, buskar sig mer och ger fler och fler skockor. Som odlingsentusiast triggas jag förstås av utmaningar. Det känns helt enkelt som en liten seger att lyckas övervintra så många som möjligt. Om man bara har nån enstaka planta kan uppgrävning och förvaring frostfritt inomhus vara ett alternativ, men jag har ett tiotal plantor så det går bort. Oftast sätter jag också några nya och fyller i luckorna med till våren.


Gången till kronärtskockslandet har fått en röd port. Det känns lite som ett hemligt rum där bakom med sparrishäck till vänster och stora flyttblock som ramar in själva landet.

Det absolut viktigaste är att plantorna står väldränerat i sandjord eller i lutning så rötterna inte ruttnar om det blir sträng kyla. Minus 20 grader och snöfritt är inte ovanligt här på kanten till småländska höglandet. Utan skyddande snötäcke blir det riktigt tufft för växterna, men ett tjockt lager löv hjälper bra. Jag lägger 30-40 cm och petar in under bladen.


Plantorna får stå kvar under vintern, både för att jag tror de mår bäst så, men också som boplats för insekter. Vissa skockor blir som grafiska konstverk om det skulle komma lite snö. I år är de dock krympta och förtorkade eftersom de helt enkelt inte fått tillräckligt med vatten. Mer matiga grönsaker fick prioriteras framför delikatesserna, men jag hoppas kampen om dropparna gett desto djupare rötter som ger extra maffiga plantor nästa säsong.

Nu ska de bara överleva vintern, sin andra i denna bädden.


Trots många egna träd räcker löven knappt till att täcka odlingslådorna, men grannen som har en hel dunge och lönnar med stora löv bistår med säckar. Jag lämnar påsar och sen står de snyggt uppradade vid deras staket. Toppen!

Det går åt mer än man tror. 




Eftersom läget är ganska vindskyddat kommer löven att ligga kvar av sig själva, men kanten mot gången täcker jag med granris för att staga upp bädden och för att hönsen älskar den här hörnan. Bästa sprättstället så snart solen tittar fram.

Framåt vårkanten gäller det att ha lite fingertoppskänsla och lyfta av löven i omgångar så plantorna inte blir chockade av plötsliga frostnätter, men ändå får ljus att växa till sig. 

En hel del löv kommer att ha komposterat sig och resten förpackas i sopsäckar för att bli jord. Om löven inte är fuktiga vattnar jag upp till en halv kanna i säcken. Knyter ihop och märker med tex Vår 2019, brukar skriva på en såsticka av plast med blyertspenna, göra ett litet hål med en spik och fästa runt påsen med en bit spoltråd. Med saxen gör jag små hål i påsen runt om. Inte så stora att sniglarna tar sig in. Ställer säckarna i skuggan på norrsidan av uthuset och utan att behöva göra nånting extra, köra en meter med bilen, eller punga ut med en enda krona har jag världens bästa och näringsrika jord om 1-1/2 år. Kretslopp är fina grejer! Påsarna återanvänds förstås också år från år. Revor lags med bred tejp.


Allt gott


 Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR









15 kommentarer:

  1. Jag har bara EN så den får jag väl plantera i en kruka o ställa i garaget då...bra tips!
    Intressant och läsvärt inlägg som vanligt!
    Ha en fortsatt skön hösthelg...
    Kram Titti

    SvaraRadera
  2. Å jag gillar... Precis alltihop! Stog i affären - har inte lust att gå ut och äta middag - och skulle köpa ett bröd och lite skinka. Kikade i fruktdisken efter färska fikon och får syn på de vackraste violetta kronärtskockorna... Tänk om jag varit hemma och haft mina blixtar och lite annat... Vilka bilder... Älskar bilden av dig med kärran och lövsäckarna :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg som alltid! Så du tar vara på löv som inte förmultnat nästa år för att fortsätta bli jord i säckar? Jag sparar bara löv i påsar en vinter.
    Allt gott!
    Luna

    SvaraRadera
  4. Hej Anette!
    Härligt med din lövleverans, jag har så det räcker. Bäddar in mina tulpaner och lökar, de ser lite anemiska ut när de tittar upp under lövtäcket, men hämtar sig snabbt. Vi bäddade in dotterns kronärtskockor förra året, under en fiberduk och löv och gräsklipp ovanpå, det blev lyckat. Skall prova din metod att få ny jord, är det någon skillnad på löv? Har fått för mig att det tar längre tid för ek än lönn att förmultna.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar undvika eklöv eftersom de innehåller garvsyra och tar flera år att bryta ner, men eftersom vi har gott om ek här följer det ofta med en del. De bladen ser likadana ut efter det att allt annat i säcken blivit jord. Bland grönsaker som ändå får ett extra täcke under sommaren är det inte hela världen, men i snyggrabbatten hör de väl inte hemma. Att försöka kompostera med endast eklöv är inte värt besväret. Jag tycker de hör bäst hemma i skogen.
      Allt gott
      /Anette

      Radera
  5. Hej! Jag undrar, var hittar du dina transparenta stora påsar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. XL bygg Alvesta, men jag föredrar egentligen svarta.
      /Anette

      Radera
    2. Jag tänker mig att mikrolivet, gråsuggor, maskar m.m trivs bättre i mörka säckar och att uppvärmningen blir bättre, men ställer man genomskinliga riktigt mörkt kanske det inte har nån betydelse. Inget vetenskapligt bara egna funderingar och magkänsla.
      /Anette

      Radera
  6. Hej Anette!
    Löv gillar jag! Men jag har bara mina egna så lagret är inte så tjockt så dom brukar få bli kvar i rabatten. Men ditt tips om att lägga dom i säckar och låta sig omvandlas till jord är ju toppen! Sånt gillar jag!

    Ha en bra vecka!
    /Anita

    SvaraRadera
  7. Vi brukar inte räfsa bort löv - dom brukar blåsa bort - men i år så har gubben min varit ute och räfsat. Han tyckte det såg så trist ut med en tjovk matta precis där man går in. Och täcka några olingar behöver vi inte eftersom vi har lätt sandig jord och dessutom bor i zon med väldans milda vintrar normalt. (Men bara för att jag skriver det nu, så får vi väl en hemsk vinter).
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marktäckning med löv har inte bara fördelen att växterna mår bättre om man har mycket barfrost utan att stor del bryts ner under höst och vinter, bearbetas och dras ner i jorden av maskarna. Jag bor på ren sandås där vatten och näring rinner rakt igenom. Därför ser jag det som jätteviktigt att jordförbättra med löv, tillföra struktur och växtdelar som håller fukt och ger näring.
      Kram
      /Anette

      Radera
  8. Göra jord i säckar har jag lärt mig av dig, tusen tack!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Har just hittat din fina blogg, så mycket rolig läsning! Jag har just fått en stor trädgård men mycket mördarsniglar. Hur tänker du med löv och sniglar? Jag har mängder med löv som jag skulle vilja använda som du, både mylla ned och göra jord i säck, men jag vågar inte! Tänk om jag sprider mördarsniglar till den hittills snigelfria köksträdgården?!

    Men om man låter löven ligga i säck över vintern så borde dom väl dö av både frost och syrebrist?

    Clara i Karlstad

    SvaraRadera