torsdag 6 december 2018

Lucka 6, Tomatkalender 2018En del tomater är mer spektakulära än andra, som bifftomaten
Ananas Noir, vilket betyder svart ananas, en ganska ovanlig sort med biffkaraktär. Smaken är också ovanlig med sin fyllighet och drag av rök och citrus. Låter kanske som en märklig kombo men mycket lyckad, helt enkelt utsökt. Utseendemässigt ser den ut som en sammanväxning av en hel drös tomater. Man gör sin inte besvär med varken att försöka skala eller skära snygga klyftor. Färgerna inuti är spektakulära med röda och gula strimmor mot grön botten. Den här tomaten förtjänas att skäras upp i skivor vid bordet och serveras naturell som delikatess.

Ananas Noir är utvecklad i Belgien av hortikultiristen Pascal Moreau. Tiden från frö till tomat är 85 dagar. Alla tomter mognar på en gång och då gäller det att ställa till med fest, storleken ligger i snitt på 250 gram. Ganska stadiga, höga plantor som gör sig bäst i växthus med god ventilering. Bifftomater kan ibland vara lite mer kinkiga än vanliga godistomater att odla. För säkerhets skull kan man hjälpa till med pollineringen genom att skaka plantorna försiktigt eller handpollinera med pensel. Uppbindes och tjyvas. Den som har mycket plats kan testa att spara tre huvudstänger, men då gäller det också att anpassa planteringskärl, vattning och näring.
Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter. 22 kommentarer:

 1. Wow! Vilken häftig tomat!
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken tomtat! Jag har aldrig sett en sådan tidigare, även om jag har sett många stora, häftiga tidigare.
  Vilken rolig idé det här är om tomater i din julkalender. Tack för tipsen som du så gärna delar med dig av om pollineringshjälp osv.
  Ha en fin dag Anette!

  SvaraRadera
 3. Lite lik ananas när man skivar upp den, tycker jag.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Det var en riktigt häftig tomat:)

  SvaraRadera
 5. Vet inte om jag vågar öppna fler luckor hos dig ;) Listan blir längre och längre.... Tomater är den enda grönsak/frukt jag försöker odla varje år. När jag läser smakbeskrivningen tänker jag att den, också, måste vara fantastisk att torka till lite för att få fram en ännu mera intensiv smak.

  Kram, Carina

  PS och jo jag kommer naturligtvis läsa mer

  SvaraRadera
 6. Oj vilken annorlunda tomat både till smak och utseende. Underbart vilken mångfald. Funderar på om det fungerar att signera med min e-post vid min sista kommentar? Tänkte plikttroget kommentera alla dina inlägg så att jag har chans att bli tomatdrottning nästa sommar 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att jag inte ska missa så signera alla kommentarer för säkerhets skull
   /Anette

   Radera
  2. Ok 👍
   evamajsan@hotmail.com

   Radera
 7. Vilken kunskap om tomater du har. Blir lyrisk när jag läser om det. Just nu inhandlas inga tomater för att de inte smakar något de som säljs. Men nu kan jag samla kunskap om olika sorter till nästa odlingssäsong.

  SvaraRadera
 8. Det här börjar bli beroende framkallande att klicka på länken till din blogg 😉 häftig tomat
  Jasna

  SvaraRadera
 9. Så många sorter du får mig att vilja testa!

  SvaraRadera
 10. Men en sådan tomat har jag aldrig sett tidigare, häftig.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Denne typen har jeg ikke testet før, men ser utrolig god ut! Holder på å planlegge neste sesongs typer, skal absolutt ta den med på listen i vurderingen :-) Min mailadresse er villasorgenfri@gmail.com

  SvaraRadera
 12. Vilken spännande sort. ulrica.t64@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Hej Anette!
  Den såg spännande ut, lite som en picnic tomat till utseendet.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 14. Wow ... vilken spännande tomat!

  SvaraRadera
 15. Den låter och ser ut väldans speciell, ror inte att just den här är nåt för mig faktiskt. Jag gillar hårda tomater och den här ser lite mjölig ut!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 16. I really like your post good blog on site,Thanks for your sharing.

  ดูหนัง

  SvaraRadera
 17. Det är så himla kul med alla olika tomater. Den här sorten hade jag aldrig hört om. Härligt med ny kunskap!

  SvaraRadera
 18. lotta.christvall@gmail.com

  SvaraRadera
 19. Men oj! Den där hade nog de flesta rynkat på näsan åt om de såg den i butiken. Inte kan man ana att den är så fantastisk!? Rökig smak låter superspännande!

  SvaraRadera