Mina specialsidor

Tomatsidor

torsdag 30 januari 2014

Kroppen skriker efter färg...


Det börjar gå hårt åt vinteräpplena i snickarboa. Jag förvarar dem i lådor med tidningspapper mellan lagren och en trasmatta över mot kylan. Då och då får man sortera igenom och slänga de som är skadade eller börjat ruttna. Det har jag gjort idag och förvånansvärt mycket frukt har fortfarande sin härliga röda färg i behåll och ser friska ut.
Den här sorten är inte så god att äta, men desto bättre till dekorationer och till att bjuda djuren på. Varje år får jag plocka så många jag vill hos min fantastiska granne och de kommer till användning i kransar, ljuskronor, stora hjärtan, uppträdda på ståltråd till fåglarna och liggandes som blickfång på räcket runt lusthuset.
Idag blev det två äppelspiror till djuren och lite färg vid husknuten till mig. Min kropp skriker efter färg just nu, så även om det plötsligt blev lite julkänsla igen med alla äpplen så kan det inte hjälpas...

Är det förresten nån som vet vad sorten kan heta?

onsdag 29 januari 2014

Rösta för GMO-fritt Sverige!


Lägg din röst för ett GMO-fritt Sverige HÄR

Det enda du behöver göra är att fylla i din e-postadress, den andra rutan kan du hoppa över, det är valfritt. 

Sverige är på väg att tillåta odling med 


genmanipulerade grödor....snart! 


Vi har redan tillåtit odling av genmodifierad potatis. 
Snart är det dags för omröstning... så skynda att protestera! 
I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bin och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. Detta på grund av att de planterat in en gen som gör att växten själv bildar ett insektsgift...
och sen undrar de varför bina dör???
De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika, som redan är ett stort problem inte minst inom sjukvården, då de innehåller en antibiotikagen (NptII).
Dessutom smittar generna vidare till ej genmanipulerad gröda via insekter som flyger mellan fälten. 

I USA har åtskilliga sådana exempel lett till domstol, där bönderna är de stora förlorarna mot gen-företagen. 
Ja, vi vet ju vilka storföretag som tjänar på det hela....inga lammungar precis!"



Texten ovan lånad från Lisas Trädgårdsblogg. Tack för att du formulerat detta så bra!

måndag 20 januari 2014

Årets första sådd



Idag har jag sått dårört och dysterpenstemon. Båda perennerna är helt nya för mig, så det ska bli spännande att se om något kommer upp. I dårörtspåsen låg det tre yttepyttesmå frön som har fått varsin kruka. Nu ska jag först prova med att ha dem inomhus en månad och gror de inte är stratifiering nästa steg, alltså in dom i kylskåpet och dom en liten köldbehandling.

Fröfirman beskriver dårörten som mycket sällsynt. Krypande växtsätt och hängande brunvioletta klockblommor med grönt foder. Lämplig woodlandväxt. Användes förr som "häxmedicin" i svårbemästrade fall. Verksamt ämne scopolamin, ingår idag i psykoterapeutisk medicin. Växten är giftig.

Det tycker jag låter riktigt spännande och som en utmaning. Just nu har jag förstås inget woodland, men inget hindrar ju att man börjar samla lite plantor medan man tänker på saken.





Penstemonsläktet blev jag riktigt sugen på efter att ha hört ett inslag med Marie Jadner på lokalradion. Lyssna här. Det verkar helt enkelt vara den ulitmata sommarperennen om man nu får fröna att gro. Krukorna har flyttat ut i skyddat läge bland mina andra långsamtgroende små projekt, så nu hoppas jag att vädret ska göra resten. På den gula lilla stickan har jag kom-ihåg-info som att jag inte ska ge upp väntandet förrän sommaren 2015.

Och så här tjusigt tänker jag mig att det ska bli

DÅRÖRT Scopolia carniolica och DYSTERPENSTEMON Penstemon wippleanus Bilder: Impecta
Har du erfarenhet av nån av dem?



söndag 19 januari 2014

Lustiga små hattar

Så kom vintern och temyntorna i kryddlandet fick små lustiga snöhättor.
Visst längtar jag till våren, men det finns ändå nåt vilsamt i gråskalan.