Mina specialsidor

Tomatsidor

torsdag 31 juli 2014

Loppisfynd med rosor

Det är kul att ha något att samla på och leta efter när man besöker sommarens alla loppisar. De senaste åren har jag fastnat för porslin med rosenmönster och det finns verkligen mycket att fynda därute. Det känns som om rosen varit ett av de mest älskade motiven. När trender kommit och gått har rosen bestått.


Jag sparar ofta ljusstumpar och när jag har tillräckligt, smälter jag ner och gjuter i mina uddakoppar.


Mina absoluta favorittekoppar. Så tunna och skira att dricka ut, goa att hålla om och teet svalnar ganska fort till behaglig dricktemperatur.


Att sätta ihop egna våningsfat, välja porslin, matcha och mixa är skoj. Jag har ett helt lager av fat i olika färger och för olika tillfällen. Använder dom inte bara som kakfat utan även att lägga småsaker på, som godisfat vid speciella tillfällen och bara som prydnad.
Monteringssatser i rostfritt material hittar du hos www.bohemchickort.se
Duken är också ett loppisfynd. Recept på morotskakan kommer nedan.



Rosenbusken är en ganska doftlös rotäkta buskros som funnits i trädgården sen tidigare ägare. Tyvärr har jag ingen aning om vad den kan heta. Blommar över ganska snabbt och just nu kan jag inte ens komma på om den får nypon eller ej...



MOROTSKAKA
2 medelstora morötter, 150 g smör,
2 ägg, 2 dl strösocker, 1 tsk kanel,
saften av 1/2 citron, 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver
Glasyr
200 g Philadelphiaost, 1 dl florsocker, 2 tsk citronsaft
(ringblommor till dekoration) 

Ugn 175° Smörj och bröa en 1,5 l form. Skala morötter, riv dem fint. Smält fett. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det avsvalnande fettet, morötter, kanel och citronsaft. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i smeten, häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt formen stå 5-10 min, stjälp sen upp på serveringsfat och låt svalna med formen över. Glasyr: blanda Philadelphiaost, florsocker och citronsaft. Bred över den kalla morotskakan. Garnera ev. med färska ringblommor.
 

Har du loppisfyndat i sommar?


Kram
 


tisdag 29 juli 2014

I vild dans

Inte bara jag som festivalrockat i dagarna tre... Under ett äppelträd i halvskugga började Tigerliljorna 'Sweet Surrender' klä sig partyfina redan innan jag åkte, stilla öppna ögonen och kisa mot solen...





... gunga lite trevande i skymningen men redo att ge allt...


 ... öppna för kärlek, hänförselse och vad livet kan bjuda, öppna att ta emot, det svänger, gungar, virvlar....


 ...måste vara polska de dansar... 


 ... kommer hem och hittar hela gänget nyduschade av 45 mm skyfall som förvandlade gårdsplanen till en sjö och ett åskoväder som hette duga enligt grannarna. Det hade uppmärksammats på flera mils avstånd och slog ut nätet så nu hankar jag mig fram med trådlös uppkoppling, vilket inte är kul när täckningen är klen. Grannen var glad över att ha fått prova sina nya stövlar och log med hela ansiktet. Det finns visst inga dåliga väder bara...

Tigerliljorna fortsätter dock sin ystra dans. Ett par har gott i kull, sånt händer, det kan vara skönt att vila lite också...

Ha det så gott därute i sommaren

fredag 25 juli 2014

Mangold

Om jag bara fick odla en enda grönsak per säsong så skulle det vara Mangold. Denna fantastiska rödbetskusin med sina nästan självlysande stjälkar, lika fin i rabatten som i köksträdgården.


Den växer och står lika fin hela säsongen, späda blad tillkommer från rosettens mitt och de är goda att äta som de är i en blandssallad där de låter sig anas med en lätt jordig rödbetssmak. Annars använder jag mangolden precis som spenat, stuvad, i gratänger och i pastan tillsammans med grönmögelost och valnötter. De späda stjälkarna är smaskens att äta som sparris, lätt ångade och serverade med god olja och salt eller en klick smör.


Brukar välja en fröblandning med olika färger på stjälkarna, bara för att de är så snygga! I motljus lyser de som neon i sin odlingssäng. Vad man kan tänka på beträffande odling är att inte sätta rödbetor och mangold efter varandra i växtföljden eftersom de är så nära släkt.

Kram




tisdag 22 juli 2014

Två brev

Det kom två brev och det på samma dag, vilken lycka! Jag blir glad bara av att få nåt i lådan som har handskriven adress. Anade vad det kunde vara i det ena, vissa inköp har nämligen gjorts, men det stora med stjärnorna var en total överraskning... 
 


 ... en hemlig vinst från rara Malin med bloggen malinochbilder.blogspot.com
 Så mycket roligt, omsorgsfullt förpackat. Jag blev så himla glad! Tack snälla Malin! Kanske inte alltid man till fullo får användning för en fin vinst, men här kommer allt väl till pass. Doftpåsarna med kanel, nejlikor och lavendel har hittat till linneskåpet, pysselmaterialet blir bra till höstens kransar och dekorationer, bast går alltid åt i trädgården och grodan, ja....


... han vaktar tomatplantan i köksfönstret. Det är någon som norpar hela tiden... Lilla busken är översållad av pyttesmå blommor som jag handpollinerar med en fjäder, så snart blir det fler tomater att hålla reda på.


Det andra brevet...


 ... ett köp från Tradera som jag har tänkt ska göra mig odödlig eller åtminstone pigg och alert. Växten går under smeknamnet Odödlighetsört, riktiga namnet är Gynostemma eller Jiao Gu Lan.
Örten är välkänd av lokalbefolkningen i södra Kina och i stora delar av Asien. Innehåller en mängd saponiner, ämnet som även ger Ginseng dess effekter. Innehåller även vitaminer och andra anitoxidanter. 
Så nu är det bara att vänta tills de små skotten rotat sig. Sen ska det minsann kokas te så det står härliga till. Hoppas det inte smakar allt för illa. 

Nån som har provat?

Ha det fint

fredag 18 juli 2014

Fjärilsfröjd

Går i köksträdgården och donar medan det ännu är skuggigt, några timmar går fort, plötsligt badar potagern i sol och sommarlycka. Passerar genom en portal, ett moln av fjärilar lyfter, lätt oroade av min uppenbarelse. Blir plötsligt medveten om att jag är omgiven av fjärilar, identifierar fyra, fem olika arter i all hast men det kanske är 30-40 individer. Glömde förstås mitt ärende, hämtade kameran, några citronfjärilar (bleka honor) ivrigt upptagna av studentnejlikorna fastnade.


Önskar er en skön helg!

onsdag 16 juli 2014

Praktröllekan

På en loppis kom jag i samspråk med en trevlig kvinna som bjöd hem mig till sin trädgård. Vilken ära, så kul! På vägar som blev smalare och smalare i småländska skogarna bar det iväg. Lanskapet öppnade sig med åkrar, ängar, röd stuga, jätteträdgård med stora växtsamlingar, den ena rariteten efter den andra. 
Detta var mitt i sommaren, men det hindrade inte att spaden åkte fram. Bland allt som hamnade i påsarna var denna Praktrölleka (Achillea filipendulina). Kanske inte så ovanlig men absolut den största plantan vi grävde upp mitt i torkan, mitt i blomningen, med en timmes restid hem och ytterligare nån timme innan den kom i jord.


Jag är helt hämningslös när det gäller att flytta perenner och det brukar gå bra. Knepet heter vattna, vattna,vattna! Normalt börjar jag vattna igenom plantan som ska flyttas en eller två dygn i förväg, liksom den plats dit den ska flytta. Sen ser jag till att vattna ordentligt åtminstone den närmaste månaden i vissa fall extra vattning även kommande vår.


I detta fallet blev det bara en snabbvattning i nya gropen, men Röllekan som är en tålig kämpe rotade sig snabbt trots oömma behandlingen. Nu är plantan två år, två meter hög och så vid att jag får tänka på delning till hösten. Kompisar i den här torra rabatten är Blå bolltistlar, Judas silverpenningar, Pärleterneller i silver och vitt och Kaukasisk förgätmigej. Här syns rabatten bakifrån med Bergenia och Smultronkullen i ryggen. Ser att jag glömt ansa gräskanten, men så är det hos mig... inte så perfekt som jag skulle önska alla gånger.



 Var rädda om er där ute
                                                                         

söndag 13 juli 2014

Barnsligt förtjust i...

SOLROSOR

Ingen sommar utan solrosor, åtminstone några vid köksträdgården. I år har det blivit en klunga mot skogen också. Jag går mina rundor på kvällen för att se dom glöda i dagens sista strålar, ögonblick av lycka. 
Tittar ofta in hos er andra och ser alla era fina rosor i ljuvliga toner, så tjusiga, de klättrar, hänger, väller och flödar över, romatiskt underbart och förfinat...  men när det kommer till kritan är jag nog mer en solros...  lantlig, robust, okomplicerad med små krav, lite sol, lite näring, en gnutta vatten. Barnets fascination över fröet som snabbt växer sig flera meter högt och utan ansträngning levererar dessa jätteblommor. Jag är lättköpt. 


Ju mörkare desto bättre. Denna har jag märkt ut med en liten rosett under blomman så jag vet att den var mörkast sen när bara fröställningen återstår. Kommer att spara några frön till nästa år, men det gäller att vara snabb innan småfåglarna hinner kalasa. De ska få resten av fröställningarna och det brukar vara ett stort nöje att se dom flocka sig och fullkomligt frossa. Antar att de sparar frön, sticker in dem i små sprickor och under barkbitar på träden för kommande behov. De lär vara helt fantastiska på att komma ihåg hundratals gömställen. Småfåglarna kommer att hålla sig runt trädgården och även sätta i sig larver och ohyra.

Ha det fint