fredag 30 november 2018

Lucka 1, Tomatkalender 2018Som en del förmodligen redan anat är tomater en av mina stora passioner. Nej, då tänker jag inte på mataffärens bleka kopior utan de man odlar själv. Det finns flera tusen sorter att välja bland. Jag älskar smakrikedomen, alla olika färger och former och att de är riktiga antioxidantbomber. Vi är självförsörjande på tomatprodukter och gör av med cirka 60 kg på ett år. Först och främst äter vi förstås dem färska och helst solvarma, men jag gör också tomatbasröror, såser, ketchup, lägger in, konserverar, syltar, torkar och marinerar. 

Under varje lucka tänker jag presentera en ny sort och bjuda på lite tips och trix fram till jul. På julafton väntar förstås en extra överraskning.
Ryska Arktichevskaya Vischnaya är en ny bekantskap som verkligen tog mig med storm i somras med sina rosa, små godistomater på i snitt 16 gram, tidig, rikgivande och frisk tomat med buskigt och lite hängande växtsätt som lämpar sig väl både för kruka och ampel, höjd cirka 40 cm. Frö från Åke Truedssons tomatklubb.Allt gott


Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

26 kommentarer:

 1. Så roligt att du har en tomatlig julkalender på gång. Jag kommer att öppna en lucka hos dig varje dag och vara läraktig inför nästa tomatsäsong. Hos oss har vi förstås inte möjlighet (eller kanske vi har?) att skörda så mycket tomater som 60 kg men är glada för att vi åt den sista för säsongen i mitten av november. Sen låter vi faktiskt bli att äta tomater. Köpetomaterna smakar inte särskilt gott alls. Ha en fin lördag Anette!

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig idé. Jag ska följa med på tomatresan. Jag är så dålig på att odla tomater men kanske lär mig ett och annat nu. Kraam Pia

  SvaraRadera
 3. Så fin idé, og så fin tomat! Likte godt den rosa fargen på den.
  God helg!

  SvaraRadera
 4. Härligt med en tomatkalender! Tack för det Anette... den ska jag följa med stort intresse! :)

  SvaraRadera
 5. Vilken bra idé med en tomatkalender.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Rött och sött precis som det ska vara till jul =) Låter som en mycket trevlig adventskalender. Ha en fin första advent. Kram

  SvaraRadera
 7. Så kul med en tomatkalender! Är ju jätteintresserad av dem och provar nya sorter varje år.
  Ska bli intressant att följa!

  SvaraRadera
 8. Lite ovanligt med en tomatkalender. Det ska bli kul att följa den.

  SvaraRadera
 9. Åh vad kul det ska jag följa fram till jul!

  SvaraRadera
 10. denna sommar blev det inte så mycket egna, sonen hade massa fina gula.

  SvaraRadera
 11. Efter att ha haft problem med att äta stora tomater ett par år, har jag nu övergått till små och då är det - konstigt nog - inga problem alls. Och jag älskar tomater.....i alla former och storlekar.

  TREVLIG ADVENT och tack för kalendern/Susie

  SvaraRadera
 12. Jahapp... Få se om det blir att odla 24 sorters tomater iår om du ska inspirera oss ända fram till jul!! :)
  /Kitty

  SvaraRadera
 13. Ska bli intressant och kul att följa och kanske få tips på en och annan ny sort som "måste" prövas. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 14. Naturligtvis är jag med��jag är också en stor konstälskare

  SvaraRadera
 15. Konstälskare ska stå istället för konstälskare;)

  SvaraRadera
 16. Nu blev det dumt igen,tomatälskare
  Tredje gången gillt

  SvaraRadera
 17. Kul idé. Trevligt att få lära sig lite mer om tomater 👌

  SvaraRadera
 18. Perfekt för mig som är nybörjare när det gäller tomater. Fram tills förra året har jag bara odlat ett par sorter och kände mig riktig kaxig när jag förra säsongen hade hela fem sorter. I år blev det tolv sorter och eftersom jag tidigare bara odlat i kruka utomhus, så blev det en positiv överraskning över smaken, mängden och skörden nu när de flesta plantorna fick stå direkt i jorden i växthus.

  SvaraRadera
 19. Mycket fina tomater. Jag har tyvärr inget växthus så jag odlar inte själv, men skall kolla din ´tomatkalender´ fär att få tips om bra sorter. Ha en fin vecka.

  SvaraRadera
 20. Äntligen en adventskalender som passar mig! Dagens sort blir jag sugen på att testa. Tomatodling är för mig en kär hobby. Hade 12 sorter i somras, kanske dubblar det efter att h läst din kalender.

  SvaraRadera
 21. Hej Anette!
  Det skall bli trevligt att följa. Odlar också tomater, mest små körsbärstomater, som blivit favoriter.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 22. Såå härligt med tomattips. Ser fram emot att läsa din kalender.
  Hälsningar Kicki

  SvaraRadera
 23. Jättekul att få lära sig mer om olika sorter, har i år odlat 4 olika sorter men vill öka på inför nästa år!
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera
 24. Nu har jag satt mig tillrätta för att läsa om de första 12 tomatsorterna du presenterar. Tänk, jag som nästan pliktskyldigt odlade någon planta förut blev helt tomatfrälst denna sommar. Kombinationen av dina blogginlägg och den varma solen, kryddat med fröer från Stefan Sundström, har fått mig att inse tomaternas rikedom!
  Tomater som godis, javisst - vem behöver geléhallon när det finns små ryska godbitar. Gillar just att de fungerar i ampel, det underlättar onekligen en del.

  SvaraRadera
 25. Tack för tipset! Nu får jag nog gå med i tomatklubben jag med :)

  SvaraRadera