Känslan av att hålla en vild urbifftomat i sin hand är obeskrivlig, ursprunget till alla bifftomater. Att länkas tillbaka flera tusen år till människor med ett helt annorlunda liv, annan kultur, annat klimat, men som ätit samma tomat som jag nu har i min hand. De kanske röjt fram en glänta och regelbundet tagit bort konkurrerande växtlighet så att revorna kunnat bre ut sig lite extra, kanske slängt en och annan tomat nära hemmet för självsådd så det har blivit lättare att plocka. Jag säger medvetet revor för de har ju inte stöttats i naturen och klättrar inte, utan har naturligt ett liggande växtsätt med stammar som slår rot där det är fuktigt så plantan får ny skjuts. Tomater är dessutom perenna på varma breddgrader. Jag vördnadsryser av blotta tanken.
Tomaterna härstammar från Peru i Sydamerika och nyttjades av Inkafolket, så även Urbifftomaten (Lycopersicum esculentum) från Tarapoto. Ordet tomat kommer dessutom från aztekiskans tomatl.
Källa: Wikipedia
Urbiffen är veckad och plattrunt, väger runt 10 gram, vilket får räknas som en hygglig storlek för en vildtomat. Smaken är också lite vildare och skalet överraskar med en sting av bitterhet. Ingen tomat man odlar som godis, men däremot lyckad i tillagning där man skållar. Skalet lossnar nämligen oväntat lätt trots vecken. Den stora behållningen för mig är ändå just att få hålla en urbifftomat i min hand och att ha smakat den. Plantan är medeltidig, ger länge och rikligt, vilket bidrar till att jag kommer att hålla liv i fröna. Busken behöver stöttas och bindas upp efter konsten alla regler.
Den här är en av de jag odlar i svarta 20-liters murarhinkar åt söder mot garageväggen där de stortrivs. 20 liter är en bra storlek till de flesta tomatsorter och att kärlet är svart bidrar till att värma upp plantan lite extra. Man får naturligtvis vattna därefter. Några borrade hål runt om 5 cm från botten förhindrar att plantan drunknar om det regnar. Trivs också i växthus. Eftersom det är en buske behöver den inte tjyvas.
Utlottning
Påminner
om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
Instagram @atligatradgarden
En tomat som smakar bittert har jag varken smakat eller hört talas om. Har svårt för bittra smaker, men har förstått att det är nyttigt så jag tränar på att äta detta. Spännande med en tomat som kan härledas så långt bak i tiden, förstår känslan. Fiffigt med hål en bit upp från botten, tomaterna får vatten men blir inte dränkta. Det brukar annars vara mycket jobb att vattna alla grödor i hinkar och krukor och ständig koll på huruvida det är för blött eller torrt.
SvaraRaderaMvh Eva-Marie evamajsan@hotmail.com
Tomater med rötter i Peru, vilken häftig känsla. Spännande smak dessutom.
SvaraRaderaHäftigt med så lång historia för en tomat, riktigt spännande :)
SvaraRaderaTjuvfria tomater gillas, men helst ska de vara söta som godis �� ��
SvaraRaderaSpännande läsning! Snyggt jobbat - lär titta in för fler luckor:-)
SvaraRaderaVäldigt intressant 😊
SvaraRaderaMvh jasnaantonic5@gmail.com
Spännande beskrivning. Rankorna som kryper längs marken i Peru. Ksn verkligen visualisera dem. Mvh Anna anna.s.lauren@gmail.com Instagram @annavidtivolit
SvaraRaderaHej Anette!
SvaraRaderaVilken kunskap du har om alla sorter, kul att följa.
Ha det fint /Marika
Ser spännande ut!
SvaraRaderaSå spännande att tomater kan vara så olika, tack för att du delar med dig av din kunskap!
SvaraRadera/Sarah (bergersara@live.se)
Urbifftomaten. Det är stort. Jag fylls av vördnad bara av att läsa. Borde man inte kunna odla den liggande i en låda om man har den platsen. Intressant med en liggande tomat ...
SvaraRaderaUrbifftomat, häftigt, förstår att du håller liv i fröna och jag blir mer och mer lockad att testa någon sort av bifftomater
SvaraRaderaUrbifftomat, så härligt ord. Tomater är som människor, olika! Tack!
SvaraRaderaahhh...vill ha tarmen är igång nu. Håller med dig om det häftiga i känslan av en riktigt gammal sort. /Med vänlig hälsning lotta Lotta.christvall@gmail.com
SvaraRaderaSpännande läsning! Så tur att de ursprungliga tomaterna finns kvar för framtiden.
SvaraRaderaLänken till tidigare generationer är så häftig!
SvaraRaderaKram Kristina