måndag 3 december 2018

Lucka 3, Tomatkalender 2018Tomater benämns ofta efter växtsätt, storlek- eller form på tomaterna och ibland efter användningsområde som t.ex. ampeltomat, plommontomat, vintertomat.

Black Sea Man är en bifftomat, alltså en riktigt köttig tomat med flera kamrar, som lämpar sig väl att grilla. Storleken kan variera från normal till jääättestoor! Ett perfekt mellanmål med mycket tomatsmak och fyllighet om man blir hungrig under trädgårderandet. Medeltidig, ger länge, buske, höjd 100-125 cm. Även om namnet syftar på att den skulle vara svart får man väl närmast kalla den brunröd. Kan behöva lite stöttning när klasarna blir tunga.
Utlottning

Jag tänkte baka in en liten utlottning i kalendern med dragning på Julafton kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer som lagts under hela kalenderperioden räknas som en lott vardera. Desto fler kommentarer ju fler lotter deltar man alltså med.
Vad kan man vinna? Tre personer får vardera välja frö till tre tomatsorter som kommer på posten. Skickar till alla nordiska länder och alla kan delta. Den som inte har egen blogg måste skriva under med e-postadress så jag kan nå vederbörande.

22 kommentarer:

 1. En utmärkt idé att göra ett lotteri på det här sättet.
  De stora tomaterna som påminner om Black Sea Man är oftast väldigt goda. Jag har inte odlat den här bifftomaten men tagit frön med mig hem från bl.a. Madeira. I butikerna hittar man sällan de stora t.om. fula tomaterna men på marknader och utanför butiker kan man hitta dem som smakar gudomligt. Black Sea Man ska jag lägga bakom örat! Tack för tipset Anette!

  SvaraRadera
 2. Black Sea Man - ja bara namnet lockar :) Men med din fina beskrivning så blir den oemotståndlig. I år har jag tagit frö av Wilma och Green Grape, den sista köpte jag frön från England med urdålig grobarhet. Nu hoppas jag att jag lyckats få till bra frö och att den gröna druvan inte är en F2 hybrid...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 3. Spännande tomat och spännande med lotteri på självaste julafton!
  Lägger även denna sort på minnet för ev. odlingar :)

  SvaraRadera
 4. Låter som en spännande tomat, ska satsa på flera bifftomater nästa år.

  SvaraRadera
 5. Men vilken rolig grej du hittat på! Det är så spännanande att gå in här varje dag och läsa om tomater, man blir ju så sugen......man vill ju börja odla redan nu=)Önskar dig en fin måndag=) Kram

  SvaraRadera
 6. Det finns så många goda och spännande tomater. Önskar ibland att jag hade bättre förutsättningar både när det gäller växthus och friland men du lockar mig till att försöka igen. Kanske får vi en varm sommar även nästa år?
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Hej Anette!
  Lyckas sällan med bifftomater, och brukar därför helst odla de små sorterna. Men denhär sjömannen låter lockande.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 8. Kommer inte ihåg om jag har odlat denna tomatsorten ,den ser väldigt lockande ut, jag vet att jag har frö till den kanske testar iår🤗

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Denne tomaten minner om Paul Robeson som er en av mine favoritter. Er denne tomaten for Väksthus?

  SvaraRadera
 11. Jag har aldrig testat att odla bifftomater, den här sorten ser riktigt lockande ut.

  SvaraRadera
 12. Första året som jag odlar bifftomater i år, hade både den röda och gula Brandywine och nu är jag fast. Jösses så goda de är, åt upp den sista ikväll, så nu blir det en låååång längtan till nästa säsong. Hur många sorter totalt har du haft i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så många 👏 vilken härlig känsla att välja ifrån det utbudet.

   Radera
 13. Black sea man är en sort som både låter god och ser fin ut.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 14. Vilken fantastisk blogg du har, har precis hittat hit och kommer absolut tillbaka :)
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera
 15. Den här tomatrn skulle mn ju vilja testa - ser väldans god ut!

  SvaraRadera
 16. Vilken rolig idé med julkalendertävling!

  SvaraRadera
 17. Så utrolig moro med tomatkalender! Det blir gøy å følge med på fremover i desember! :-)

  SvaraRadera
 18. Att skära ett snitt i en tomat och se sådan köttighet - det är sann lycka! Vacker i färgen också, nästan tur att den inte är svart. Undrar varför butikerna inte har fler bifftomater, vill folk bara köpa små eller är de svåra att frakta?

  SvaraRadera
 19. vacker!/ Lotta. lotta.christvall@gmail.com

  SvaraRadera