onsdag 5 december 2018

Lucka 5, Tomatkalender 2018

Att välja vilka sorter en ska satsa på kommande säsong kan vara en plågsam process. Genom åren har det blivit många favoriter och alla får helt enkelt inte plats på en gång. Dessutom vill en ju ha flera plantor av varje. Som tur är håller sig tomatfröna upp till sju år, även om grobarheten minskar. 
Jag har en tendens att samla på mig väldigt många olika godistomater, dvs mindre, supersöta och får verkligen lägga mig vinn om att även hitta bra bastomater, alltså medelstora sorter som ger rikligt, har mycket smak och kan användas till lite av varje. Till ketchup ska tomaterna skållas. Då funkar det inte att stå och pilla med cocktailtomater om man ska göra stora satser. Jag vill ha lite storlek så det går lätt att jobba men samtidigt smak och saftighet.
Blev så glad när jag fann Saint Pierre, en gammal fransk sort med normalstora aromatiska tomater, medeltidig, ger både mycket och länge även en dålig sommar och det har vi många av i hjärtat av Småland, zon 4. Hög sort som tar mycket plats, tjyvas, uppbindes. Utmärker sig inte utseendemässigt och det är väl därför jag missat att fota den.Husets ketchup

Varning! När man väl smakat sin egen ketchup blir det svårt att gå tillbaka till färdig igen.8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl honung

1/2 dl ättika (12 %)

1 dl tomatpuré

1. Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först. Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.2. Skala och finhacka lök och vitlök.3. Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.4. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.5. Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Slå den varm på väl steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller i upp till ett år i kylen.


20 kommentarer:

 1. Det låter som en riktigt bra tomatsort, kanske även kan ge mycket uppe i Närke :)
  Och tack för ketchupreceptet!
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera
 2. Det verkar inte så svårt att göra egen ketchup, så det ska jag nog prova på nästa år. tack för receptet!

  SvaraRadera
 3. Oj, visste inte att frö kan hålla sig så länge. Toppen!
  kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Har samma problem med att begränsa antalet tomatplantor och sorter, men det är så roligt att prova nytt. Tack för receptet.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Låter som en riktigt användbar tomat, trevligt med tips om nya sorter! Tack för receptet :)

  SvaraRadera
 6. Har gjort ketchup också och håller med, den blir otroligt god!
  KRAM OCH tack för receptet/Susie

  SvaraRadera
 7. Tack för receptet! Ska absolut testas nästa år!

  SvaraRadera
 8. St.Pierre kommer jag att testa nästa sesong,bra att du skrivit lite om den😊jag har också svårt att välja,sim du sa själv, man har hittat många favoriter som är obligatoriska i stort sätt varje år. Problemet är att det är många andra,nya sorter som man vill testa också och det går inte att ha hur många som helst😄

  SvaraRadera
 9. Tack för ketchupreceptet. Har redan skrivit ner det och lagt det på anslagstavlan/kylskåpsdörren i köket.

  SvaraRadera
 10. Men jösses vad bra! Tänkte först när du skrev ketchup, att det kommer inte jag göra eftersom jag slutat med socker, men ditt recept innehåller ju honung. Vad spännande, detta måste jag ju prova. Det blir mycket att se fram emot nästa säsong. Tack för all kunskap du delar, särskilt värdefull för mig som en en hungrig nybörjare.

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt! Ja om man nu får några tomater. Ha Ha! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 12. Tack för all inspiration! Tänk om jag lyckas få så pass stor skörd så jag kan göra ett par flaskor ketchup.

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset - jag tycker om Dansk Export men skulle tycka det var roligt att testa någon annan. Kommer du göra någon lucka om var du hittar de här sorterna? Pierre - finns han hos Åke T? Min lista utökas för varje dag jag läser här. Och då gör jag redan som du beskriver i början av inlägget.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 14. Den låter som ett måste! Och kanske kan den göra så jag gillar ketchup :D

  SvaraRadera
 15. Takk for fin ketchup-oppskrift, det blir spennende å prøve :-)

  SvaraRadera
 16. MMmm detta lät ju riktigt gott!! Måste prova till sommaren :)
  Jag är med i utlottningen :)
  emely.drugge@hotmail.com Tack tack!

  SvaraRadera
 17. Spännande sort. Odlar du den på friland eller i växthus? Mvh Anna Laurén anna.s.lauren@gmail.com Instagram @annavidtivolit

  SvaraRadera
 18. Men stackars Pierre som är för trist för att komma på bild. Där sårar du allt en fransmans hjärta!
  Å andra sidan njuter du av honom hela vintern, det är inte så illa. En hållbar man med andra ord.
  Jag skållar mina tomater när jag gör marmelad med vanilj, då kanske en fransos skulle passa? Ha - mitt grundrecept var ju franskt, inser jag nu!

  SvaraRadera
 19. den här måste jag prova! / Med vänlig hälsning Lotta lotta.christvall@vxa.se

  SvaraRadera
 20. Tack för receptet! Ska testas. Kan man använda frysta tomater?

  SvaraRadera