fredag 7 december 2018

Lucka 7, Tomatkalender 2018



Precis som med många andra växter härstammar tomaterna från vilda arter från början. Nästan svårt att tänka sig tomater i det fria, men det förekommer på ett antal ställen i världen.



 
Barbianka (Lycopersicum pimpinellifolium) är en rysk vildtomat, vacker tycker jag med sitt skira växtsätt och definitivt odlingsvärd. På en säsong ger den många hundra, små röda vinbärstomater, söta och goda. De mognar snabbt och det gör att det verkar finnas röda bär precis hela tiden hur mycket man än plockar. Ryska sorter är både tidigare och tåligare än många andra sorter och Barbianka är inget undantag, passar utmärkt för frilandsodling i vårt klimat, men kan också odlas i växthus. Har ett buskigt växtsätt och blir max 1,5 meter, men mina plantor blev under metern. Man kan väl tänka sig att det finns en viss variation. Behöver stöttning.

Till halvlåga buskar som här använder jag gärna de stöd som syns på bilden med två nivåer för grenarna att luta sig mot. Dessa är hemmatillverkade, men man kan hitta liknande i välsorterade trädgårdsbutiker. Ett annat alternativ är att bygga en konformad bur av 1,5-2 meter långa bambupinnar, pil eller sly. Sen binda ihop toppen och fläta in ett par mjuka kvistar på olika nivåer.


Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00 Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.



Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR


20 kommentarer:

  1. Alltid intressant med lite historia bakom växterna :)
    /Sarah (bergersara@live.se)

    SvaraRadera
  2. Så trevligt att få drömma sig bort en stund bland tomater, det behövs i vintermörkret!!
    Eva-Britt

    SvaraRadera
  3. Tomater i det fria, det vore nåt! Barbiankan ser lite vildvuxen ut, har aldrig hört
    talas om den sorten förr. Så intressant med den här tomatkalendern att få se
    bilder på både växtsättet och tomaterna. På fröpåsarna visas ju oftast bara själva tomaten.

    SvaraRadera
  4. Det är så roligt med annorlunda tomatsorter. Jag brukar aldrig lyckas så bra med mina men som tur är kommer det alltid ett nytt år, en ny säsong. Och nya förhopningar!

    SvaraRadera
  5. Kollar igenom alla tomattips som jag fått under året och kan snabbt konstatera att många av dem finns inte att köpa via butik eller nätet. Det verkar som om favoriterna många gånger kommer genom föreningar, klubbar eller frökedjor. Det gör dem än mer begärliga. Din vildtomat ser ut som en nyponbuske. Mvh, Eva-Marie evamajsan@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fröfirmornas utbud är förstås väldigt litet i förhållande till att det kanske finns ett par tusen sorter. Åke Truedsson med Tomaklubben har nästan 800 sorter.
      Mina fröer kommer från början från Tomatklubben, Gourmetgarage, Impecta, Sneckenströms, Runåbergs, Tradera, utländska nätbutiker och fröbyten. Man kan delta i odlingsgrupper på fb och snällt be att få köpa eller byta om man ser nåt på Instagram. När jag hittat en bra sort tar jag egna frö. Jag har också köpt färska ekologiska tomater av känd sort och sparat frö.
      /Anette

      Radera
    2. Kanske dags att jag skaffar fb igen... Stängde ned kontot för några år sedan för att inte lägga så mkt tid på surfande och leva mer i nuet. Tack för info, jag läser och lär. Har tagit frö ifrån alla mina sorter i år som inte varit F1-or. Ska försöka undvika att skaffa hybrider framöver men använda slut på de frön jag har. Har ju precis lärt mig vad F1 är och vad det innebär.

      Radera
    3. Heja dig! Jag hoppas kalendern visar att det finns så många goda och roliga sorter utan att använda F1 frö som både är dyra och i längden utarmar den genetiska mångfalden. Inte är de så kul heller eftersom man inte kan ta egna frön och få samma planta som man odlade.
      /Anette

      Radera
    4. Tack så mycket! Har så lite kunskap ännu och det är verkligen toppen att ni som har odlat länge delar med er av er kunskap till oss gröngölingar. Ja, det är verkligen lyxigt att kunna ta eget frö och jag gillar att kunna dela med mig till andra som liksom jag står i startgroparna. Tack än en gång!

      Radera
  6. En spännande sort som jag gärna skulle vilja prova någon gång!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Spännande tomatsort! Bra med tips på tomater som inte behöver växthus :)

    SvaraRadera
  8. Tomater som klarar sig på friland är intressanta för min del.
    Det skulle vara så bra om jag kunde fördubbla tomatskörden på det här sättet. En sort som jag lägger bakom örat.
    Tack igen!

    SvaraRadera
  9. Den här ser verkligen vildvuxen ut i sitt växtsätt. Tidig o tålig låter ju bra!

    SvaraRadera
  10. Det lät spännande och jag blir givetvis sugen på att testa smaken. Annars läser och hör man ju ofta att korsningarna ska vara överlägsna på ett antal områden men ibland undrar jag.

    Ha en fin helg! Kram, Carina

    SvaraRadera
  11. Hej Anette!
    Den har jag varken sett eller hört om. Låter spännande.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  12. Vilken rolig sort, den ser väldigt vacker ut också!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  13. Vinbärstomat. Den måste vara yttepytteliten? En sådan planta kan man ha som prydnadsväxt, den är hur charmig som helst.
    Intressant med ryska sorter. Nu bor jag i zon 2, men nog föredrar jag härdiga plantor framför kinkiga.

    SvaraRadera
  14. Så vacker! /Med vänlig hälsning Lotta lotta.christvall@gmail.com

    SvaraRadera