söndag 1 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 1


Efter förra årets uppskattade tomatkalender, tänkte jag spinna vidare på kalenderidén och laga ett julbord tillsammans med ett gäng duktiga odlare och matmänniskor som gästbloggare. 

Vi kommer att utgå från det vi kan odla och jag vågar utlova ett mycket varierat och spännande julbord med allt från drycker och bröd till mer handfast mat.

Själv är jag urdålig på att äta julbord eftersom jag är mätt efter en tallrik. Vi lagar ändå julbord med det vi gillar bäst och det brukar bli mycket grönt. Sen har vi mat för tre dagar framåt och det är också härligt.

Förr byggde julbordet på slakten och allt man kunde göra av en gris, men vi är väl fler och fler som gärna ser mer grönsaker bland grisfötter, skinkor och feta korvar. Kål, rotsaker, nötter, gryn, torkad frukt, ärtor och bönor är typisk vintermat när man äter efter årstid och sånt jag gärna äter hela vintern och sätter på julbordet tillsammans med sallader på rotsaker, på skott, groddar, babyleaves som är lätta att odla hemma även på vintern.
Vi arbetar båda hemma och lagar vårt huvudmål mitt på dagen och från första advent lägger jag in en eller två rätter i veckan som mycket väl skulle platsa på julbordet. Det är rätter med nötter, saffran och andra julkryddningar, kanske en skvätt grädde en grådaskig måndag.När jag skriver detta kommer första snön på tvären och jag har kåltunneln kvar på Södra filialen. Kål mår bra av att stå kvar så länge som möjligt i landet, både för att den klarar kyla bra, men också för att den är svår att förvara, kräver svalt och hög luftfuktighet. Jag kommer att mjölksyra så mycket som möjligt av vitkålen idag och brysselkålen som gick helt åt pipsvängen får jag köpa i år.


Brysselkål är nämligen väldigt beroendeframkallande och då tänker jag inte på den frysta som kan ha en bitter bismak utan färsk och allra helst direkt från stock, som faktiskt brukar gå att köpa på torget ibland och välsorterade gårdsbutiker när man nu inte har egen, annars finns ju lösa, färska i påse.

Jag börjar med ett bjuda på en enkel superfavorit som funkar hela vintern.
 Pallkragen 2018


Stekt brysselkål med vitlök och pinjenötter


500 g färsk brysselkål
2-3 klyftor vitlök
50 g pinjenötter
2 msk färsk persilja (om du har)
2 msk mild rapsolja

1/2 tsk salt

Ansa och dela brysselkålen i halvor. Stek på svag värme under lock så att det blir ångeffekt 10-15 minuter eller tills kålen är mjuk. Hacka under tiden vitlöken. Tillsätt den tillsammans med pinjenötterna och stek vidare utan lock tills kålen och nötterna fått färg. Salta rikligt och strö över persilja innan servering.

Som tillbehör på julbordet, som ensamrätt tillsammans med färskt grönt och ris eller istället för potatis med valfritt kött, kyckling, kalkonLänksamlingen TrädgårdsFägring

10 kommentarer:

 1. Men oj vilken bra idé. Julmatskalender med mycket grönt. Jag älskar brysselkål och ska absolut testa detta recept. Tack! Önskar dig en trevlig advent. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Så spännande att följa din julkalender. Har lärt mig uppskatta brysselkål som vuxen. De grönsaker som serverades när jag var barn var inte roliga så det är första i vuxen, vuxen ålder som det uppskattas. Köpt dem på stock har jag inte gjort men ska hålla utkik på det.

  SvaraRadera
 3. Jag vill inte gå tillbaka till att koka grönsaker efter att jag haft ångugn. Så istället har jag börjat 'steka' ännu fler grönsaker i ugnen och där ingår numera brysselkålen. Det kanske inte är så konstigt att många är något sparsamma med en del grönt, inte salat då, för vi som växte upp med kokta eller till och med konserverade grönsaker jublade kanske inte över kokta morötter, bönor och liknande. Fast jag älskar stuvad vitkål men istället för att förkoka kålen kokar jag den i grädde och reder av efteråt.

  Ha det gott! Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Men vilken härlig julkalender! Perfekt för mig som vill ha mer tips på gröna rätter, är lite dålig på de se... Kommer lära mig massor, och idag fick jag lära mig hur brysselkål ser ut innan skörd, hade ingen aning... ;) Och receptet lät gott!

  En go advent till dig!
  GUnilla

  SvaraRadera
 5. Stekt brysselkål är väldigt gott. Själv brukar jag använda ugnen. Skall bli roligt att följa in kalender.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Kul ide med julkalendern. Är inte så glad i brysselkål ,men kan äta.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. En riktigt härlig idé med denna kalender Anette! Receptet ser gott ut - måste nog testa :)

  SvaraRadera
 8. Hej Anette!
  Vilken trevlig idé med gröna recept, skall bli kul att följa.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 9. Det blev ingen brysselkål hos mig i år, tyvärr.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Roligt med en "mat"kalender iår! Kommer säkert ge många tips om vad vi kan göra av våra skördar.
  mvh. Kitty, Finland

  SvaraRadera