måndag 2 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 2Här hittar vi Eva Robild, redaktör för TV-programmet Trädgårdstider som vi kunnat njuta av i tio säsonger under olika namn  (Trädgårdstisdag, Trädgårdsmåndag, Trädgårdsonsdag, Trädgårdsfredag. I somras var sista omgången. Eva är också odlare, föreläsare och författare, senast med Maxa skörden i pallkrage. /AnetteJulgodis med sting

Det här är ett recept jag tog fram till boken Chili – 222 sorter att odla och äta som jag skrivit tillsammans med Kerstin Rosengren och fotograf Pernilla Bergdahl. Det bygger på traditionella godisremmar, men med chilipulver gjort på torkade chilifrukter av sorten Black Scorpion Tongue, som är het, men inte oätbart het. Jag använder helst Aroma från egna äppelträd, men alla smakrika äpplen går fint att använda. Och som traditionen bjuder när det gäller chilirecept, så har godiset ett lite knasigt namn. /Eva Robild

Apple chili skin

2 kg äpplen
1 dl vatten
½-1 tsk chilipulver


Kärna ur och skala äpplena. Klyfta dem och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och koka upp. Låt sjuda i 5-10 minuter eller tills äpplena är mjuka. Mixa till en jämn smet och tillsätt chilipulvret. Smaka av och fega inte!
Bred ut smeten så jämnt som möjligt på två plåtar med bakplåtspapper i teflon. Det ska bli cirka 4 mm tjockt. Torka i ugnen, gärna med varmluften på (annars med luckan på glänt). Håll inte över 50 grader och låt plåtarna stå inne i 6-8 timmar eller tills smeten slutat klibba.


Klipp sedan äpple-chili-skinnet i smala remsor med en sax och rulla till godisremmar.
Smaken är först söt av äpplet, och sen slår hettan till. Perfekt vuxengodis!

Hemsida robild.se
Instagram @robilde

Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden6 kommentarer:

 1. Oj ... vilket spännande recept!

  SvaraRadera
 2. Det låter gott! Min klena äppelskörd är uppäten, så jag får invänta hösten 2020. En "nackdel" med att odla själv, är att jag har otroligt svårt att köpa frukt och grönsaker på ICA när det egna är slut.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt. Man väntar hellre tills det egna är i säsong igen.
   /Anette

   Radera
 3. Spännande recept, det måste provas. Hoppas på en bra äppelskörd nästa år.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 4. Låter underbart och spännande på samma gång! Vilket fint julgodis! :)
  h. Kitty

  SvaraRadera
 5. Detta var jättegott! Jag lade dessutom till lika mycket malen kanel som chilipulver och tänkte Hot Christmas Apple Skins kunde passa bra som namn på den varianten! �� Tack för tipset!

  SvaraRadera