tisdag 3 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 3
Det är så inspirerande att följa en ung familj som satsar på självhushåll, arbetar, sliter, renoverar med gamla hållbara metoder och odlar så det står härliga till. Under ett par år var vi grannar här i byn, men nu finns Skoglundarna på Österlen i Skåne och driver ett småbruk med kretsloppstänk, odlar allt ifrån grönsaker till nötter för självhushåll.
Gården erbjuder kurser i bland annat surdegsbakning & trädgårdsodling för nybörjare. /Anette


För Skoglundarna är inte julen fullständig utan ett gott bröd bakat ifrån grunden.På gården odlas bland annat valnötter som ofta hamnar i vårt surdegsbröd för smakens & hälsans skull - och är man lite bekant med surdeg så kan man verkligen vara kreativ i köket vad gäller smak & textur! Givetvis kan man byta ut valnötterna mot andra nötter om så föredrages, eller helt baka utan nötter!
Receptet förutsätter dock att du sedan tidigare har en aktiv surdeg eller någon veckas framförhållning för att starta en surdegskultur hemma.2 brödlimpor

Receptet förutsätter att du redan har en aktiv surdeg hemma, om inte: följ beskrivningen längst ner om hur du startar en ny surdeg
7.5 dl ljummet vatten
30 g oraffinerat salt (tex havssalt eller himalayasalt)
1 dl aktiv surdeg
1000 g valfritt mjöl (vi maler främst Enkorn i vår kvarn men det går bra med tex dinkel, vetemjöl, råg köpt i affären också)
200 g valnötterBeskrivning
Dag 1:
Måtta upp saltet i en rymlig bunke. Tillsätt den aktiva surdegen & allt vatten - vispa ihop allt med en vanlig handvisp
Lägg i hälften av mjölet (500 g) och vispa igen tills det blir en jämn smet
Lägg i dem knäckta valnötterna hela eller i bitar.
Häll i resterande 500 g & blanda med slev tills det blivit en deg av det. Beroende på vilket mjöl du använder kommer du behöva reglera mjöl eller vattenmängden här:
Lös deg behöver mer mjöl
Torr & hård deg behöver mer vatten - ta lite i taget tills det blir en homogen deg.

Låt degen vila i rumstemp med en kökshandduk över i 1 timme.

Stjälp ut degen på ett mjölat bord.
Dela det till två degar.
Vik in kanterna under degarna och rotera tills det blir två spänstiga, runda degar, oftast behöver man mjöla lite extra här så det inte blir alldeles kladdigt.

Lägg en ren kökshandduk vardera i två former (tex bunke, brödform eller jäskorg)
Mjöla & stjälp ner degarna med ovansidan nedåt i korgarna/bunkarna.
Lägg över ren kökshandduk

Låt stå ytterligare 30-60 minuter i rumstemp innan du placerar bunkarna i kylskåpet.
Låt kalljäsa i kylskåpet i 12-48 timmar beroende på hur lång tid du har & hur mycket syra du vill ha. Ju längre den jäser desto surare blir smaken. Personligen brukar jag låta det jäsa i 12-24 timmar

Dag 2
Sätt igång ugnen på 275 grader minst 30 minuter innan du ska baka så ugnen blivit rejält varm.
Stjälp ut bröden på en plåt med bakpapper.
Mjöla tunt över bröden så det blir ett pudertäcke. Gör skåror (snitta) bröden med hjälp av en vass kniv.

Sänk tempen i ugnen till 250 grader, grädda bröden i ca 30 minuter eller tills du tycker det fått önskad färg. Vissa vill ha skorpan hårdare & mörkare än andra.

Ta ut bröden & låt den vila i rumstemp i 30 minuter innan du skär upp det.

Njut!
/Hampus

Att starta en surdeg

Dag 1
Du behöver:
en glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl + en gaffel + vatten + rågmjöl + vetemjöl
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
vatten
Dag 2
1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl
Dag 3
1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl

Dag 1
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. I stället för att använda diskmedel kan du ställa in burken i en varm ugn i några minuter.
Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.
Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.
Dag 2
Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.
Dag 3
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl.
Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 4
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.
Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.
Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.


Psst!
Vill du lära dig mer om surdeg & gå en kurs framöver?
Kolla in hemsidan Skoglundarna
Instagram @skoglundarna_


Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden


4 kommentarer:

 1. Hej Anette och Hampus!
  Vilket vackert bröd, antar att det smakar lika bra som det ser ut.
  Tack för recept på surdeg och bröd.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 2. Jättekul med Skoglundarna. Du sådde säkert många frön till detta när ni bodde grannar.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 3. Ibland önskar jag att jag kunde äta mer bröd eller egentligen bröd alls... Receptet lovar gott bröd och jag blir sugen på att baka :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Oj, jag har aldrig bakat bröd på surdeg hemma... Kanske jag borde pröva att starta en sats nu med din fina beskrivning. Surdegsbröd är ju såååå gott! Tack!
  h. Kitty

  SvaraRadera