Idag går stafettpinnen till Kristina Kvastad. För många i Blogglandia mer känd som Händigakvinnan. För några år sen, lät hon gräsmattan i villaträdgården bli grönsaksodling genom att marktäcka och bygga landen direkt ovanpå och det växer så det knakar i hennes täckodlade bäddar /Anette
En bra följeslagare
Den grönsak som nog följer med mig allra längst under odlingssäsongen är mangold. Vi äter mycket av den och jag tycker den går att använda till så olika rätter. Det känns lite lyxigt att kunna använda rejäla mängder och så finns den sällan att köpa i affären.
![]() | |
En skörd från mitten av juni. Så här ser det ofta ut när intentionen bara varit att ta några av de största bladen, de är ju så många. |
Jag är ganska ny med att odla grönsaker, även om jag under en något
längre tid varit trädgårdsintresserad. Med grönsaksodlandet jag går mot
min tredje sommar och det är så härligt roligt! Jag odlar, allt vad det
går, på en vanlig villatomt. Förvånansvärt mycket mat blir det och vi
äter grönsaker som aldrig förr.
![]() |
Tomtens gräsmatta har förvandlats till grönsaksbäddar. Mangolden sätts ut som plantor och redan i slutet av maj har den vuxit till sig i zon 3. |
Mangold odlade mina föräldrar och då när jag
lärde mig tycka om den på 70-talet var den ganska ovanlig. Det var även svårt att ens få tag på frö till allt. Idag klickar vi snabbt hem det på internet och har massor av sorter att välja på.
Hur äter vi den då? På våren ofta stekt i olivolja med krossad vitlök. Ganska enkelt. När det blir stora skördar äter vi den gärna förvälld, kramar ur vätskan, och tillagar den uppkokt med grönmögelost samt creme fraiche. Krydda med salt och muskotnöt. Många gånger delar jag bladen från stjälken. Stjälkarna kokas och äts med smält smör på. Både ostsåsen och de lättkokta stjälkarna kommer få vara med på julbordet. Jag har sparat i frysen. Bladen åker även ner i pajer, piroger, scones och alla möjliga recept där man kunde ha använt spenat. Nu blir det mangold istället. Gillar man mat från andra kulturer så finns det ingen ände på användandet. Just nu kan jag riktigt längta efter en god Palak paneer. Det är så lätt att hitta recept på nätet men inte alltid lika lätt att hitta tillbaka. Jag har en trädgårdsblogg, Händigakvinnan, där sparar jag mina favoriter under en gadget som heter "Recept jag gillar". Där hittar du en god Palak paneer.
![]() |
I år gjorde jag kimchi på mangoldstjälkar. Med några av de röda sorterna blir det härlig färg. Denna åker fram till julens revbensspjäll. |
Kimchi på mangold
1 kg lättkokta mangoldstjälkar, råa morotsslantar, lite färsk svartkål4 tsk salt
1/2 lök
20 g ingefära
10 g vitlök
1 msk chili
Blanda ingredienserna och stoppa ner i en konserveringsburk med gummiring. Se till att grönsakerna hålls nere under spadet t.ex genom att fylla lite vatten i en plastpåse, knyta åt och lägga den överst i burken. Se till att inte påsen sticker ut. Låt burken stå på ett fat i rumstemperatur i 14 dagar. Se till att det får lov att pysa och bubbla, därefter kallt i 14 dagar. Det är med andra ord färdigt att ätas först efter en månad. Därefter håller kimchin betydligt längre, så länge det inte kommer in för mycket syre eller andra bakterier än de som jobbat med själva fermenteringen.
Jag har mangold kvar i frysen och snart kommer jag börja odla för nästa sommar. I slutet av februari sår jag ca 50 plantor som jag driver upp under extra belysning i svalt utrymme. Planterar ut dem på friland i slutet av april när frosten gett med sig. Jag sår lika många igen under slutet av juni. Dessa använder jag till att sätta ut där jag skördat annat. Mangold behöver inte följa med i någon växtföljd.
Har du inte odlat den förut så bara gör det. Jag upplever den som lättodlad, den är inte så kinkig med torka och den kan stå ganska skuggigt. Den ger stor skörd under lång tid, jag plockar hela tiden de yttre bladen. Den är även riktigt snygg att ta med som blomma när man går bort då man odlar den med olika färger på stjälkarna!
Så många duktiga, hängivna odlar människor det finns i vårt land. Blir så glad när jag läser och inspireras av deras entusiasm.
SvaraRaderaMen vilken trevlig idé :-) Det här gillas skarpt att plocka fram något till julbordet under varje dag.
SvaraRaderaHa de gott. Kram, Catarina