torsdag 5 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 5
1996 blev jag vegetarian av hälsoskäl och har under åren samlat på mig en hel del favoriter att ställa på julbordet så jag sticker in en del av dessa recept emellanåt. Kan sägas att jag numera tål en del animaliskt protein men är försiktig.

Rödbetor har på senare år uppmärksammats som en av supergrönsakerna som sägs sänka blodtrycket, skydda magen, mota förkylningar, öka syreupptagningen och höja prestationsförmågan vid fysiskt arbete och träning. Här äter vi den regelbundet kokt, klyftad, tillsammans med honungsvinägrett, ruccola. kapris, valnötter istället för potatis till vitfisk och plattfisk. 


Några timmar senare kan man få en chockupplevelse när man plötsligt kissar rött, men det är inte farligt utan beror på rödbetans färgämne betalain som också används som färgämne i vissa livsmedel, kosttillskott och näringspulver. Fenomenet kallas beeturia.Rödbetssallad är ju också en klassiker på julbordet och denna med vinägrett tycker jag är lite fräschare än de man blandar med mejeriprodukter. Passar ändå lika bra till både skinka, korvar, revbensspjäll och inte minst äggrätterna. Självklar på mitt julbord, håller sig minst en vecka och kan med fördel göras nån dag i förväg.Längre fram kommer jag att lägga ut ett recept på en god sylta baserad på bovete som också trivs bra med rödbetssalladen.Rödbetssallad3 hg rödbetor

2 msk rapsolja

1-2 msk äppelcider beroende på hur syrligt man gillar.

1 tsk dijonsenap

2 tsk honung

några drag på pepparkvarnen

7 fina valnötter till dekoration

och ev en persiljekvist.Koka rödbetorna. Lagrade rödbetor på vintern tar ca en timme färska går fortare. Känn med en sticka när de är färdiga. De ska vara helt genomkokta och inget motstånd.

Häll av kokvattnet och spola dem i kallt vatten. Gnid av skalet och tärna dem fint.

Blanda dressingen av rapsolja, dijonsenap och honung. Smaka av med äppelcidervinäger och lite svartpeppar. Häll dressingen över rödbetorna och dekorera med valnötter och eventuellt persilja.


1 kommentar:

  1. Säkert jättegott med en vinegrätt på rödbetorna, och walnötter, mums! :)
    /Kitty

    SvaraRadera