Mina specialsidor

Tomatsidor

SOLROSSKOTT


Odla egna solrosskott

Vad gömmer sig under skåpet?



Nu börjar det fylla på ordentligt med sådder på alla upptänkliga ytor. Det mesta ätligt som jag får vänta några månader på, men under skåpet hamnade en bytta solrosskott. Vanligen brukar de stå på ett bord med en skokartong över sig, men nu hade jag ingen låda till hands och de är mörkergroende. Normalt täcker man ju mörkergroende frön med jord men jag vill ha rena fina skott utan jordiga mössor och sår därför ovanpå.




Till denna byttan som är ca 20x30 cm går det åt knappt 1 dl solrosfrö med skal. Detta är vanliga fågelfrö, men det finns ekologiska för skott. Har för mig att Runåbergs brukar ha.

1. Lägger fröna i ett glas vatten och ställer lerkrukan i diskhon så allt får dra under natten. Om man skulle glömma kan fröna dra upp till tre dygn innan det blir panik med sådden.

2. Lägger ett lager med 1 -3 cm såjord. Desto tjockare lager ju lättare att hålla sådden fuktig. Ställer man sådden på en bricka eller liknande där man kan undervattna riskerar man inte uttorkning lika lätt.

3. Jag stoppar krukan i en genomskinlig fruktpåse och klipper några hål. Låter kortsidan vara öppen.

4. Ställer mörkt.

5. Efter tre fyra dagar är det dags att se efter hur groddarna mår, kanske spreja lite eller lufta påsen.




6 När de kommit så här långt går det fort. 2-3 dagar senare spränger de påsen.


 7 Påse bort och fram med odlingen i ljuset så bladen får färg. Sen är det lämpligt att ställa groddarna svalt annars får de snabbt karaktärsblad och blir tråkiga att äta. Samtidigt kan man passa på att starta nästa omgång.



Solrosskott har god mild smak, växer fort, är matiga och lättodlade. Vad mer kan man begära...


Allt gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar