Mina specialsidor
▼
Tomatsidor
▼
söndag 6 april 2014
Nässeltider... del 2
Nyttiga nässlan som gör mig så glad när den dyker upp tidigt på våren och irriterar mig lika mycket när den genom gödseln självsår sig överallt i grönsakslanden. Jag drar nämligen gärna några ogräs i förbifarten när jag går förbi och en liten nässla ska man väl tåla... Vem har tid att springa efter handskar när ärendet bara var att hämta några salladsblad... Sen svider det halva dan...
När jag plockar nässlor på allvar använder jag tunnaste skinnhanskarna så jag inte känner mig fumlig och en sax att klippa skotten med.
Det har redan blivit både vitaminspäckad soppa och supergod pasta. Idag är det ju bakväder så jag bjuder på mitt nässelbrödsrecept.
Nässelbröd
Det här blir ett saftigt formbakat bröd med lite valnötssmak. Nässlorna ger ingen smak men tillför vitaminer, mineraler och ger en mörk färg.
1 liter färska nässlor eller motsvarande mängd förvällda och frysta
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olja + lite till formarna
2 tsk salt
12 - 13 dl dinkelmjöl ca 800 g
3 dl valnötter
Ugn 250°, 175°
Förväll de rensade och sköljda nässlorna genom ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten. Sila av vattnet. Hacka nässlorna grovt och pressa ut en del av vattnet eller använd förvällda från frysen som fått tina och bli rumstempererade.
Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37° (fingervarm). Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet, nässlorna och nästan allt mjölet. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen i maskin till den blir smidig och släpper från bunken. Eller knåda den väl på mjölat bakbord. Jäs under bakduk ca 60 minuter.
Knåda degen lätt på bakbord. Dela i två längder och lägg i oljade brödformar. Skåra med vass kniv. Jäs ytterligare 30 minuter men nu utan bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Ta ut formarna och pensla bröden med kallt vatten. Sänk sedan värmen och grädda färdigt, ca 25 min. Bröden är klara när de börjar släppa från formen och inget fastnar på provstickan.
Plockar man nässlorna på samma ställe så det hela tiden kommer nya skott. Kan man glädja sig åt nässelprimörer hela sommaren! Jag har provat nässelvatten till hårbottnen och använder jag förstås nässlor till gödning, torkar och fryser. Mer om detta i del tre så småningom.
Ha det bra och ta det försiktigt i nässelsnåren!
Mmmm, låter gott!
SvaraRaderaTrevligt med recept! Härligt!
SvaraRaderaDet är ju det jag säger/skriver...man lär sig alltid något nytt här på bloggen!! Nässelbröd...sparar receptet, och för en gångs skull får man väl nytta av det mindre trevliga ogräset!!
SvaraRaderaJa, du kanske har rätt, angående mina bilder på snokarna...jag kanske har skrämt iväg en del kommentarer...Fast vid det här laget känner nog folk mej, och vet att det kan dyka upp det mesta på min blogg...!!
Ha det gott!!
kram kram
Nässelbröd har jag aldrig testat, men nässelsoppa älskar hela familjen. Så det brukar det bli några kok av varje vår.
SvaraRaderaKram!
Har aldrig använt nässlor i brödbak tidigare men nu blev jag jättesugen att testa ditt recept !
SvaraRaderaTack för tipset !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Det har jag aldrig gjort!!! Bakat med nässlor, men kommer säkert att prova :) Kram
SvaraRaderaDet här var ett bra recept, har allt utom nässlor
SvaraRaderaoch valnötter. Läste någonstans att man kunde
torka nässlorna också och smula ner i degar året
runt. Tack för receptet
Kramar/AM
Ja, det går alldeles utmärkt. Har man mycket torkade nässlor i får man kanske justera vätskan något.
Radera/Kram Anette
Nässelbröd är fantastiskt gott. Nässlor över huvudtaget är gott förresten - soppa och pesto. Mums! :-)
SvaraRaderaHa en fin kväll
Det låter jättegott! Önskar bara att det inte var ett så tidsödande jobb att plocka nässlorna. Det tar ju en evighet att få ihop en liter om man vill ha riktigt små och fina blad!
SvaraRaderaJag odlar gurkorna i en välisolerad vinterträdgård med golvvärme. Vi använder rummet väldigt mycket och eldar dessutom i kaminen där inne, så gurkorna har det rätt bra utom riktigt soliga dagar så det blir på tok för varmt där inne.
Trevlig kväll!
//Linda
Gillar också att använda nässlor.
SvaraRaderaVerkar vara et recept som passar mig, ska testas :)
Ha det gott!
Alltså, vi har ett vanligt kallväxthus som vi odlar i på sommaren. Vinterträdgården sitter ihop med huset och används som vardagsrum och matsal (och till alla mina växter och planteringar ;) Kika gärna under flikarna vinterträdgård och växthus på bloggen.
SvaraRaderaKram
Det lät mycket gott, synd att jag är allergisk mot nässlor. Men man kanske kunde byta ut den mot ängssyra. Tror att jag ska prova det:-)
SvaraRaderaHmm....det där lät väldigt gott...gillar hembakat matbröd....tror jag måste gör det snart ;))).....hoppas allt är bra med dej ;))....kram från mej!
SvaraRaderaBia
Nässlor, tänk att man kan göra så mycket med denna "plåga"=))
SvaraRaderaBrödet lät jättegott!!
Ha en fin start på veckan//Hannis
Runt mitt gamla hus växte nässlor så jag hade både till bröd, soppa, the och gödselvattning hela sommaren. Bättre jordförbättring än att bottna planteringsgropen med ett nässelfång innan man planterar tomater finns inte. Nässlor är underskattade. Bra att du lyfter fram dem!
SvaraRaderaNär vi gick på profylaxkurs (för hundra år sen) så bjöd den gulliga barnmorskan alltid på hembakt nässelbröd! Det var himmelskt och alldeles nytt för mig! Jag fick receptet och tänker på henne varje gång jag bakar det.
Ha en ny fin vecka!
Kramar från Eva-Mari
Tack för tipset om nässlor i tomatgropen! Ska givetvis prövas.
SvaraRaderaKram Anette
Attans också - min kommentar försvann till dig.
SvaraRaderaI vilket fall som helst - brödet intressant - ska bakas, men utan nässlor som inte tittat upp ännu.
Ha det gott och nu ska vi se om denna kommentar i förkortad version kommer med.
Nässlor i all ära, men se där är det stopp. När jag gick i första klass och vi var ute och härjade på rasten blev jag jagad av min bästis Bertil och trillade ner i ett djupt dike med brännässlor......behöver jag säga mer!
SvaraRaderaAgneta kram
Vad häftigt med nässelbröd...såå nyttigt det där brödet måste vara...rena hälsokosten:)
SvaraRaderaTack för tips och recept!!
Ska spara :)
Kram Lollo
Låter ju riktigt gott . Jag hör till dom som aldrig ätit nässelsoppa ens en gång.. Måste nog testa det..
SvaraRaderaKram Maidi
Tackom och lovom för alla duktiga bloggvänner som har tips på både det ena o det andra.
SvaraRaderaVi ger varandra en massa goda recept och en massa minnen från andras barndomar med maträtter som är speciella även för erfarna kockar m.m. Så visst är bloggvänner hjälpsamma och snälla.
Tänk om vi alla bloggare hade samlat oss tillsammans, tänk, tänk som det låter i ett hönshus, tänk hur en höna låter som nyss har värpt ett ägg, tänk igen så roligt ! jag som älskar att prata undrar om ni hade
fått 'en syl i vädret', ha ha ha . . . . ja det var värst vad jag kacklar nu.
Det jag skulle skriva var att jag aldrig testar nässelbröd, vad jag vet. Men min far var en mäster trollare i matlagning, han blandade mkt konstigheter i mat och bakverk, tyckte vi då på 50-talet. Men nu är det helt naturligt från naturen. 'Då' fanns inte hälsokostbutiker, folk som kunde testade själva.
Jag ska testa att baka detta bröd, tack för receptet.
Må gott/ Eva
Har aldrig ätit Nässelsoppa men blir sugen att testa ditt sopp recept
SvaraRaderaBrukar plocka buketter för torkning som hönsen får på vintern.
Ha de bra
Mariana
Tack för tipset om nässelbuketter till hönsen. Då får de ju både vitaminer, mineraler och klorofyll som gör gulorna gulare. Härligt! Detta ska provas.
Radera/Anette
Du har många bra tips för nässelanvändning. Jag gjorde soppan med spetten till i söndags och det blev helt underbart gott. Mitt tidigare minne av en rätt otäck nässelsoppa är nu ersatt med denna delikata skapelse;)
SvaraRaderaTack för det!
Kram från Åsa
Så kul att du gillar mitt recept! Ursprungligen komponerat för en tidning, men jag fick inte användning för det. Själv lyxar jag bara till det med spett ibland. Till vadags får de bli en knäckemacka på sidan!
RaderaKram Anette
Tänk vad nässlor är bra. Jag måste också testa. Nässelvatten till hårbotten skulle jag vilja prova. Använder bara nässelschampo numera då jag inte tål annat. En kur med nässelvatten kanske vore nåt. Hur gör och använder du det? Så ett tips från min gamla mamma-nu död. Hon brukade rycka nässlor när hon var ute och skötte korna. Hon sa att om man bara tar i stjälken bränns de inte. Hälsningar Monica
SvaraRaderaSer väldigt fint ut brödet. Jag har bakat på ett liknande recept. Det känns väldigt nyttigt. Jag får nog gå ut och leta. Att få ihop så mycket nässlor är inte helt lätt eftersom man inte kan (vill) plocka överallt där de växer.
SvaraRaderaSå gott det ser ut!
SvaraRaderaKan lätt tänka mig det brödet nybakt. Med smör och en tjock ostskiva. Mums.
Fast valnötterna skulle jag hoppa över. Har ännu inte "lärt mig" tycka om valnötter.
Nässlor är luriga och goda och bränns! Tack för receptet! Vi är en brödbakande familj (surdeg på veta samt råg står alltid redo i kylen). Det kommer passa alldeles utmärkt att provbaka. Bara nu nässlorna kikar upp snart.....och allt det andra. Vi ligger många veckor efter er i södra Sverige. Så är det.
SvaraRaderaKika gärna in hos mig idag om du har tid. Senaste inlägget handlar om att just Du är unik :-)
Mvh, Lotta
lottasskaparkraft.blogspot.com
Vilket gott bröd, det där receptet ska jag prova när jag har plockat nässlor i sommar!
SvaraRaderaKram viktoria
Nässelbröd har jag aldrig provat! Det kanske vore något! Jag är periodare på bakning men nu blev jag lite frestad!
SvaraRaderaHa en skön påsk!
kram louise
Excellent article. Keep posting such kind of information on your
SvaraRaderablog. Im really impressed by your blog.
Hello there, You've performed an incredible job. I will definitely digg it and individually recommend to my friends.
I'm sure they will be benefited from this website.
my web site 3ds emulateur pc