Mina specialsidor

Tomatsidor

tisdag 1 juli 2014

Time to say goodbye...

Dags att ta farväl av daggkåporna. De börjar hänga lite över flätverket och blommorna mot söder skiftar i brunt. Jag kommer att klippa ner alltihop, men redan efter nån vecka börjar det nya gröna att spira. Ska passa på att gallra också. Några kan få flytta till nybyggda lunden. 
Från början var daggkåporna planterade runt ett gammalt dåligt äppelträd som jag envisades med att spara, dels för att det var halvruttet och bidrog till ett rikt mikroliv i trädgården och dels för att det var vackert med en stor alpklematis som klättrade på stammen. I en höststorm blåste det ner, men daggkåorna har fått bli kvar för jag gillar den limegula "tårtan".


Sol

38 kommentarer:

  1. Så ska daggkåpor ses. Ofta ser de litet hängiga ut, men med en flätad kant blev det supersnyggt. Känner nästan att jag vill kopiera.

    SvaraRadera
  2. En sådan tårta skulle inte vara dumt att ha, så himla läckert! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Vilka fina daggkåpor. Klipper du ner dem helt efter blomningen? Det har jag aldrig vågat göra, för jag visste inte att de var så tåliga. Kram

    SvaraRadera
  4. Wow... vilken härlig tårta! Snyggt som bara den ;)

    Ha en fin fin vecka!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  5. Så vackert med en hel rabatt av daggkåpa! Här hos mig har daggkåpan inte börjat blomma ännu. Jag använder den som "bakgrundsblomma" till blått.
    Ha en blommig vecka!

    SvaraRadera
  6. Wow!! Så häftigt snyggt, ja precis som en tårta:) Anna

    SvaraRadera
  7. Jättesnyggt! Jag har - naturligtvis, det har väl alla - också daggkåpor, men i långrabatten tvärs emot pallkragarna. Men inte håller dom sig där inte, trots att jag brukar klippa ner dom så fort blomningen är slut!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  8. Så vackert med många daggkåpor tillsammans! Jag undrar om de fröar av sig lätt eller om man måste ta plantor? Jag tänkte sno lite frön på ett ställe som ingen bryr sig om för jag saknar daggkåpa i trädgården.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. -Visst frösår de sig, men absolut enklast är att dela plantor.
      Kram Anette

      Radera
  9. Så himla härligt! Jag gillar tårtor!
    Finas mammis

    SvaraRadera
  10. Vilken läcker "tårta"!!!!!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  11. Vilken fin daggkåpetårta! Mina har precis börjat blomma. Allt är så sent i år...hoppas det blir lite varmare snart, så det blir lite fart/ Titti

    SvaraRadera
  12. Mmmmm väldigt fint! Så snyggt med det flätade runt. Daggkåpa är grunden i vår trädgård och jag klipper av blommorna. Men du kapar alltså hela plantan!? Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Det ser ut som en blomtårta, så fint med den
    runda formen. Jag brukar klippa av blommorna men
    ska ta lite hårdare iår då. Just nu ligger dom ner
    efter all regnande. Och ang profilbild :) jag byter för
    jag tycker inte jag ser klok ut, det är svårt det där med
    foto på sig själv.
    Kramar från ett nyss soligt Värmland (nu regnar det igen)
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  14. Verkligen fint.
    Du lämnar alltid så fina kommentarer på min blogg, gör mig så glad.
    Ha en fin kväll!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  15. Så snyggt det var med den flätade kanten runt din fina tårta!
    Jag har bestämt mig för att i morgon då klipps daggkåporna ner ända till marken:) Skulle behöva dela dem, men jag tror jag väntar med det.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  16. Wow... inget mer att tillägga... kanonsnyggt! Extrafint med den flätade kanten!

    SvaraRadera
  17. Men så bra att ha alla tillsammans i en ring, effekten blir mkt bättre. En bra idé du gav mig.
    Men en fråga, ska jag då klippa ner allt, bladen också eller bara blommorna.
    Jo jag brukar ju ansa lite när de blommat över m.m. men ej helt klippt ner.
    De är mkt tacksamma växter, vackrast när de har regndroppar och dagg i kåporna.
    Har du köpt färdiga pil-kanter eller flätat dem själv ?

    Ha de bra/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog en smaksak hur mycket man vill klippa ner. Ofta för de mjöldagg här och därför startar jag gärna om dem helt. "Pilkanten" flätar vi själva och förnyar vart tredje år, men använder det sly som står till buds, ofta sälg och vide, nångång hassel.
      /Anette

      Radera
  18. Men så fint med daggkåpa bakom ett litet pilstaket!
    Jag är lika sjåpig varje år och drar mig för att klippa ner dem. Kanske är jag modigare i år...
    Om du är sugen på en egen "Badkrukan Siv" så hittar du henne här: http://malinostlund-shop.com/
    Må så gott!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  19. Daggkåporna är härliga, jag planterade nyss mina allra första... Nu väntar vi bara på att det ska bli LITE varmare väder någon dag...

    Kram
    Sari från Puumuli

    PS. Tack för besöket hos mig!

    SvaraRadera
  20. Daggkåpan är en av mina favoriter. Så skir och anspråkslös med en glittrande vattendroppe. Din "tårta" är helt underbar. Önskar dig mycket sol nu!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  21. Jätteläckert med kanten runt daggkåporna! Du menar väl inte att du klipper bort bladen också?
    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta blir det mjöldagg på bladen och då känns det bättre att starta om dom.
      /Anette

      Radera
  22. Vilken fin tårta! Daggkåpor är så tacksamma och även fina i buketter. Jag klippte ner en del av mina förra veckan. Jag måste också flytta några för de blir snabbt stora. Kanske ska jag sätta dem runt ett träd...
    Vad det är bra att få nya idéer!

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  23. Tycker daggkåporna gör sig bra fast de inte längre har något äppelträd att dela rabatt med.
    Vi har stammen till vårt gamla plommonträd kvar, tycker den är vacker med all sin mossa. Troligtvis får den ge plats åt ett körsbärsträd framöver, men för stunden låter jag svartöga klättra och vira sig runt stammen.
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  24. En riktig gladtårta!! Ler lite och minns mina första jättedaggkåpor. Hade ju ingen aning om deras frökraft... Såg här att mina rödskaftade också behöver skäras ner. Blommorna var fina men kameran avslöjade att möglet var på väg.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  25. Tårtan var ju snygg även utan äppelträdet! Jag har också rester av ett gammalt äppelträd som det växer klematis och rosor på, dom har precis börjat ta sig fint ... men är rädd att äppelträdet faller snart. Antar att du tog bort eller flyttade din klematis.

    SvaraRadera
  26. Åh, så fint med den kanten som lyfter dem! Nu blev jag så inspirerad, skulle kunna lyfta mina likt detta... Ja, älskar dem, men de behöver hållas efter, tuktas en del. Men så generösa de är och bjuder såväl vackert bladverk som underbar färg på blommorna. Tack för inspirationen!
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  27. ... and hello again:-). Härligt med en andra blomning. Daggkåpan är en väldigt tacksam växt som jag är himla glad för. Underbar tårta!

    Ha en fortsatt fin dag.

    Kram Eva

    SvaraRadera
  28. Ja daggkåpan är vacker! Kändes som att jag "förstörde" min rabatt med daggkåpor innan min öppna trädgård, men de behövde verkligen delas och jorden förbättras!

    Roligt att du hittade in till min blogg! :)

    /Kitty

    SvaraRadera
  29. Här är daggkåporna fortfarande fina! Vi har en jättebuske/planta så man ska klippa ner när den börjar vissna?
    Kan man dela den då??? svärmor vill ha en bit...

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  30. Det kan man kalla en tårta! Gillar också daggkåpan, älskar lime.
    Kram

    SvaraRadera
  31. En av de växter som jag köpt i Danmark var just en sån jättedaggkåpa. Den vill inte alls. De blad som fanns dog, och sen har inte minsta lilla blad har kommit upp. Så jag ger upp den. Däremot finns ju vilda daggkåpor... och jag har flyttat ett gäng till foten av två ganska nyplanterade klematis (okänd sort fr Danmark de också) nedanför ett äppleträd och en mindre ek...
    De har blivit brutalt uppgrävda en gång pga att jag bottnade med benmjöl innan planteringen, och det älskar vår hund... ner med plantorna igen, och nät för... he he. Det luktar tydligen väldigt gott...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  32. Superfin limetårta!!!

    /Jenny

    SvaraRadera