Denna händelse tilldrog sig i Linnés Råshult, alltså Carl von Linnés födelsehem utanför Älmhult i Småland.
Kvällen började med vit glögg och eldshow utomhus under fullmånen. Sen gick vi in och njöt av den goa stämningen, lagom men fint julpyntat, gran, julbonader, stjärnor, gamla allmogeskåpet fyllt av äpplen, stjärnor av virkade dukar i fönstren, sprakande eld i öppna spisen och i centrum julbordet som fylldes på medan jag och några till kämpade med att få till några vettiga mobilfoton. Det gick faktiskt inget vidare i halvskummet.
Hade velat visa den fluffiga grönkålen i jättekeramikskålen. De heter väl nåt särskilt de där stora faten med pip, men just nu har det fallit ur minnet. Andra vackra keramikfat fyllda av marinerade morötter, pumpasallad, rödbetskräm så god att jag kunnat äta den till efterrätt också. Hembakade bröd och fröknäcke. Hummus på kikärtor och på torkade gula. Mannens favorit, inbakade grönmögelostar i filodeg. Han åt fem knyten! Bakade, små rödbetor med fetaostkräm och jättekapris.
Det fanns många fler kalla rätter. Jag hade behövt ta anteckningar för att komma ihåg allt.
Curator Karin Sahlström skriver skyltar till maträtterna för oss med specialkost, gluten, laktos, chili...
Julbordskocken Erik Måneld
Sen kom vi till varmrätterna. Sötaktig grillad vitkål i ganska stora bitar som jag lätt skulle kunna servera med några vildsvinskorvar eller en svamppaté vilken dag som helst i veckan här hemma. Rostade palsternackor som gått på svag värme 12 timmar. De söta smakerna hade lockats fram samtidigt som de fått en fin yta. "Vanliga" rostade rotsaker, buljongkokt grönkål och olika pajer.
Vid det här laget var jag ganska behagligt mätt och hade redan ätit vad jag annars skulle nöjt mig med på tre dagar hemma.
Som tur var blev det några avbrott här och där för lite allsång och folk klämde i så det kändes som vi blev som en stor go massa fast vi var 40-45 personer som inte träffats tidigare.
Det var bordsplacering och vi hamnade tillsammans med sommarkockens familj på fyra personer. Lite trevande konversation i början men sen lossnade det ordentligt. Det visade sig att ett av paren delade min passion för höns och det kan man ju prata hur länge som helst om. Fem av oss hade ägt en moped när vi var i tonåren och en hade haft sin farfar i vår by.
Helt oväntat dök Carl von Linné upp i gestalt av Anton Härder som guidar hela somrarna på området.
Han saknade inte heller ord. Hade mycket att berätta som var både roligt och lärorikt om växter och sitt liv.
Under tiden dukades dessertbordet. Vi hittade knäck och marsipangodis upplagt på våningsfat av återbrukat porslin, smaksatta indiska yoghurtar och en risdryck smaksatt med julkryddor, så god att jag idag ska ringa herr Måneld och be om receptet. Till detta kaffe och te förstås.
Tre och en halv timme försvann i ett nafs och när vi reste oss från bordet och skulle skiljas från sällskapet kändes det som om vi skulle kunna bjuda hem det här trevliga gänget när som helst och fortsätta diskussionerna om mopedflyg, resor till Indinen, trädgård och odling.
Kan tipsa om att Linnés Råshult är en fantastisk plats att besöka året runt och särskilt sommartid med sina ängar i naturreservatet, ekologiska odlingar, örtagård, Linnés stuga, restaurang och café. www.linnesrashult.se/
Ha det fint
Det låter som ett helt underbart ställe att tillbringa några timmar på och samtidigt få nya vänner! Min man och jag är inga fantaster på julbord, gillar inte att plocka ihop en massa rätter bara för att man ska äta, men jag förstår att det här var något alldeles speciellt! Och vilket fågelbord du fick fatt på!
SvaraRaderaHa en fin adventssöndag!
Finas mammis
En plats jag definitivt kommer att besöka. Julbordet lät väldigt gott. Roligt att testa något annat som omväxling. Det är alltid kul att träffa nya människor också, för man hittar oftast någon gemensam nämnare. Ha en fortsatt fin adventssöndag.
SvaraRaderaSå härligt du beskriver allt det goda, det kändes nästan som om jag var där! Visst är det spännande med nya bekantskaper... när man börjar prata med varandra har man oftast en mängd saker gemensamt.
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Kramar från Eva-Mari
Låter så galet gott, är inte någon jättefantast av det "svenska" julbordet men detta lät som något jag gärna hade testat.Älskar visserligen hemgjorda köttbullar, revbensspjäll och julskinkan, men resten är jag inte det minsta intresserad av.
SvaraRaderaRoligt när man får testa på nya smaker och upplevelser.
Önskar dig en fin andra advent!
Kram Annica
Så spännande! Och vilket superfint fågelbord! Jag måste nog erkänna att jag skulle ha svårt att avstå från fisk på julbordet. Men annars är brunkål och långkål det som står högst upp på min julbordslista och de kan ju göras vegetariska om man avstår från skinkspad. Men det är alltid roligt att testa något annat och de där knytena med ädelost lät ju inte otäcka.
SvaraRaderaKram
//Linda
Vilket fantastiskt julbord. Jag är ju en riktig köttäskare men fattar att vi måste dra ner på köttkonsumtionen för miljöns skull. Kanske jag skulle bli en lagomvegeterian.. en som äter med tanke. Vilken jättefin fågelfröautomat, hoppas den håller länge. Kraaam Pia
SvaraRaderaSå gott det lät! Vi är inga julbordsfantaster, här var nog mer saker vi hade uppskattat!
SvaraRaderaSpännande och prova något nytt, annars blir
SvaraRaderadet ju det gamla vanliga. Jättefin fröautomat
till fåglarna också.
Adventskram/AM
Vilket underbart fågelbord!! ♥ ♥ Och vilket mysigt julbord, låter gott! Men själv skulle jag inte klara mig utan hemgjorda köttbullar och julskinka! ;-) Som liten (lågstadiet) var jag vegetarian, men kommer inte ihåg vad jag åt till jul.. det var ju 25 år sedan.. :-)
SvaraRaderaTrevlig 2:a advent!!
/Therese
Låter som ett julbord helt i min smak!
SvaraRaderaVilket fantastiskt fint fågelbord, också i min smak :)
Ha en fin advent!
Jag skulle jättegärna testa ett vegetariskt julbord! Jag har ätit två den här veckan, men det var traditionella med kött och fisk, jag äter gärna av bara fisken. Och gottebordet är jag alltid intresserad av. Jättefin fågelautomat, som ett smycke.
SvaraRaderaJenny
Vad spännande med vegetariskt julbord och i den miljön blev det förstås ännu bättre!!!! Det flätade fågelbordet var verkligen snyggt!
SvaraRaderaHa en skön kväll!
Kram Lena
Osträtterna verkar goda - jag tycker det mesta är gott bara jag slipper göra i ordning det själv.
SvaraRaderaEtt julbord som hade passat mig perfekt. Så även fågelbordet!
SvaraRaderaKram
Ohh vilken grej Anette!
SvaraRaderaDet hade passat mig alldeles utmärkt.
Fågelbordet är ju helt underbart det finaste jag sett.
Ha en skön kväll
Annika
Vilken fantastisk kväll ni hade, vegetariskt julbord som måste varit något alldeles speciellt förstår jag.
SvaraRaderaMin önskan är att komma till Linnés Råshult någon gång.
Ha det fint!
Kram Eva
Åhhh...så underbart du beskriver det!! Och jag, som inte är vegetarian, blev riktigt sugen på att prova allt det goda du nämnde. Däremot har jag ett barnbarn, som för övrigt fyller elva på självaste julafton, som helt på egen hand tagit beslutet att äta vegetariskt, hon skulle ha njutit kan jag lova. Så det kanske vore något att tänka på i framtiden, en utflykt till Linnés trakter.
SvaraRaderaSen är det ju väldigt trevligt när allting liksom bara stämmer, med bordsgrannen, med underhållningen, atmosfären osv. Jag skrattade gott när jag läste om konversationen som innehöll allt mellan himmel och jord och däremellan.
Ha nu en skön avslutning på andra advent, och det är inte utan att man längtar efter lite snö istället för detta blaskande!!
Kram kram
Mums det låter jättegott!! Ha en fin kväll. Kram Anna
SvaraRaderaÅhh det där verkar ju ha varit både jättemysigt och gott.
SvaraRaderaHa de gott. Catarina
Låter verkligen som ett helt perfekt julbord att få avnjuta i fin omgivning och med trevliga människor dessutom.
SvaraRaderaHa det fortsatt fint!
Kram
Häftigt! Vegetariskt julbord hade jag aldrig kommit på tanken att ens besöka, men det lät allt bra gott det där du beskrev....så vem vet....
SvaraRaderaTack för ett intressant och beskrivande inlägg, det riktigt vattnas i munnen på mig. Jag har aldrig lyckats komma på ett helvegetariskt julbord, konstigt nog fast jag lagar mycket vegetariskt själv. Linnes Råshult har jag dock varit sommartid. Kan tänka mig att det är mysigt vid juletid också.
SvaraRaderaTrevlig vecka
Luna
Låter som en trevlig dag! Underbart litet fågelbord./ Titti
SvaraRaderaLåter som en helt fantastisk kväll och med din målande beskrivning känns det nästan som om jag var med :) Att hamna jämte trevliga människor och hitta samtalsämnen som alla "går igång på" kan vara svårt men är personkemin rätt och stämmningen är bra brukar det vara hur trevligt son helst:) Fågelmataren ser jättesnygg ut! Ha det gott/Monne
SvaraRaderaHar faktiskt varit där i Linnébygden en gång för länge sedan. På sommaren, och då är det särskilt vackert. Det går utmärkt bra att äta en del vegetariska rätter till jul - men jag uppskattar även den traditionella julmaten, dock ej grisfötter.
SvaraRaderaLåter som en härlig kväll; både kulinariskt och upplevelsemässigt.
SvaraRaderaOch fågelbordet är kanonfint!
Må så gott i decembermörkret!
Åhhhh så mysigt det lät....har funderat på att bli halv vegetarian , haha....nåt som jag hittat på förstås ;))...dottern däremot är vegetarian och skulle säkert ha gillat maten...även jag, för även om jag inte är vegetarian så gillar jag sådan mat ;))...och föredrar den också ska tilläggas ;)...och vilket fint fågelbord...skulle gärna äga ett sådant...jag älskar fåglar bara då du vet, hihi...
SvaraRaderaKram bia
Måste ha varit en fantastisk upplevelse med all god mat i denna historiska miljö. Hos oss blir det mer och mer vegetarisk matlagning som också kommer att synas på julbordet. Tack för fina tips på spännande rätter!
SvaraRaderaHa en skön fortsättning på veckan!
Kram Ann
Åh men det där är ju så roligt när man hamnar i en ny konstellation och så blir det sådär bra och roligt!
SvaraRaderaKram Jenny
Verkligen ett julbord som heter duga och väldigt mysigt ser det ut.
SvaraRaderaJulen är annars en riktig matfrossa tid, en salig blandning av allt, så jag förstår det här med vegetariskt,
det blir inte så tungt.
Fast vaddå frossa, var och en gör ju som den vill, om den orkar. Min mage säger nej till förmycket blandning
Men det kan bli för mycket av det goda, inte sant.
Alla vill ändå bara ha en lugn fridfull jul, med något enkelt gott, t.ex. nygrillad skinkmacka.
Vi lämnar allt detta nu och sticker till värmen, firar sen julen hos dottern när vi kommer hem.
Vi har hus-katt-höns-vakt, det känns tryggt.
Må så gott och ta det lugnt, kram/ Eva
Ojoj, vilket härligt julbord du varit på. Spännande med allt det vegetariska kan jag tro..
SvaraRaderaKram Maidi
Vilken härlig kväll du varit med om - du beskriver julbordet så jag både ser det framför mig och känner smaker ! Och allsång, trevligt sällskap och Linné uppepå det - underbart !
SvaraRaderaGrattis till dagens lucka på Besökstoppen - jätteroligt att dom valt din fina blogg !
Bra tips där med att erbjuda "jobb" till våra rumänska vänner !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Jaså minsann, har jag blivit dagens lucka! Vad uppmärksam du är. Det hade passerat mig helt om du inte sagt nåt.
RaderaKram Anette
Lät som en trevlig stund och spännande med veg julbord :)
SvaraRaderaJa hittade in via besökstoppen, du var bakom deras lucka idag i deras julkalender!"
SvaraRaderaDå har du med haft fullt upp idag ser jag :) Hoppas kransar och julbockar blev bra! :)
Tack för inblicken! Det var många rätter som lät spännande och kul när alla delar samverkar och bildar en go helhet. Vi äter rätt mycket vegetariskt här och det fanns flera saker du nämnde som lät gott och vi kan plocka upp. Har läst om Röshult sommartid men jultid verkar också spännande.
SvaraRaderaHa det gott! Carina
Vad spännande med ett helvegetariskt julbord. Det lät riktigt gott och trevligt också! Härligt när det blir så bra!
SvaraRadera/Lotta
Låter ju som det varit både gott och underhållande. Tolv timmar i ugnen för palsternackorna (även om det var låg ugnsvärme) låter länge. Låter bra att det inte serverades vegetarisk skinka av kålrot, vilket jag inte tycker låter gott.
SvaraRaderaVilket härligt ställe och julbord. Det kommer att bli mycket vegetariskt hos oss också, ett barnbarn har fått för sig att bli vegetarian pga allt dom skriven om maten nuförtiden. Det blir nog bra för jag äter också hellre vegetariskt om det finns. Ha det bra. Carita
SvaraRaderaWow! Härlig beskrivning av det vegetariska julbordet! Det måste ha varit hur gott som helst !
SvaraRaderaOch vad roligt att bli uppmärksammad i en "lucka" måste kolla upp vad det är ;)
Kram
Vilken fin gammal tomteljusstake! Vegetariskt låter faktiskt lockande för mig som stor köttätare med frysen full, Ska pröva rödbetsbiffar någon dag, men att förändra julbordet - det går inte här, men det vill man ju inte ha många dagar!/Monica
SvaraRaderaOj, låter helt fantastiskt ju!!! =) och den där
SvaraRaderafågelmataren var ursnygg...tänk när ( om?) det
kommer lte snö på... vackert!
Kramis Sofia
Åh,wow...Låter ljuvligt gottit ♡ ...
SvaraRadera/Kram