Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 18 februari 2015

Jordärtskockor, mums!

Jordärtskockor är bland det godaste jag vet. Kan helt enkelt få riktiga jordärtskockssug och det fick jag häromdagen. 

De jag skördade i höstas har förvarats hängande i nätsäckar i en frostfri brunn (utan vatten),  men huvudlagret har övervintrat i landet omstoppade och täckta av ett tjockt lager halm från täckodlingen. Det gäller att hålla frostfritt. Eftersom vi dessutom inte haft kallare än runt -5° hela vinter, har de klarat sig hur bra som helst med bara en liten fryst skorpa på några cm överst. Bara att gräva upp efter behov.



När det är dags att förbereda landet för årets odlingar, kommer jag att gräva upp alla jordärtskockorna och sätta dem på nytt ställe, eftersom de forlorar i kvalité av odlas på samma plats år efter år, hur frestande det än kan vara att låta dom bara stå kvar och bilda djungel. För många kan de nog bli ett ogräs, men jag är noga med att ta vara på alla små knölar som jag kan hitta och inte sprida blasten hur som helst över landet när jag skördar. De knölar som ändå blir kvar är lätta att gräva upp.

Gödslar landet och sätter de finaste knölarna med ca 30 cm mellanrum och 10-15 cm djupt. Eftersom de blir 2-3 meter höga brukar jag också tänka på att plantera i bakre kant så de inte skuggar allt annat eller plantera som vindskydd.

Under senhösten kapar jag stjälkarna till 50 cm och låter knölarna växa vidare. Stoppar om med ett tjockt lager marktäckning, halm, ensilage, gräs, ull eller vad jag får tag på.

Vissa sorter blommar vackert, tillhör familjen kogblommiga växter Asteraceae, påminner om solrosor och tillhör mycket riktigt solrossläktet Helianthus. Det vetenskapliga namnet är H. tuberosus. I knölarna lagras kolhydraten inulin som är en källa till fruktos inom industrin. Det gör också knölarna svårkokta på det sättet att de lätt faller sönder. Mest användbara är de därför till soppor, puréer, i mos och gratänger, men även friterade som chips och stekta i tunna skivor. Periodvis är jag lite känslig för inulinet särskilt i soppor (man kan bli lite svullen), men stekta jordärtskockor bukar aldrig vara några problem.

Här kommer ett av mina favoritrecept och ett gott tips är att steka mer skocktopping än vad jag skrivit i receptet. Den tar nämligen alltid slut här hur mycket man än gör. God även till omelett och som topping i soppan.  God kall.



Risotto med torkad svamp och jordärtskockor

3 dl torkad svamp tex trattkantareller, gul- el svart trumpetsvamp
12 dl vatten + 2 msk gott grönsaksbuljongpulver
1 dl vitt vin
1 gul lök
3 msk olja
3 dl avorioris
250 g jordärtskockor
salt och peppar
parmesan

färsk persilja

Lägg den torkade svampen i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt stå och dra under natten eller åtminstone ett par timmar eller följ instruktionerna på förpackningen. Koka bort vattnet. Lyft upp svampen och lägg åt sidan.
Koka upp 12 dl vatten och lös upp buljongpulvret . 
Finhacka löken smält i olja på medelvärme i gryta där risotton också får plats.
Lägg i riset och låt det fräsa med tills det  blir glasartat 3-4 minuter.
Spä riset med vin och buljong men bara 2-3 dl i taget så att vätskan efter hand får koka ihop med riset. Inget lock på grytan.
Skala och skär jordärtskockorna i 3-4 mm skivor. Stek i lite olja på stekpanna tillsammans med svampen. Smaka av med salt.
När risotton blivit lagom krämig och riskornen fortfarande har en liten kärna, ta kastrullen från värmen. Smaka av med salt och peppar och riv över rikligt med parmesan.

Servera risotton ur gjupt fat eller skål och med den knaperstekta svampen och jordärtskockorna som topping. Strö över färsk persilja.

 


Ha det fint vänner

35 kommentarer:

  1. Tack än en gång för recept :)
    Älskar jordärtskockor!


    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Har aldrig ätit jordärtskockor, borde nog prova på det!

    SvaraRadera
  3. Gillar också jordärtskockor, odlar inte själv dock. Receptet måste jag testa för det låter jättegott:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig odlat jordärtskockor men har bestämt att de ska ingå i min köksträdgård i fortsättningen. Tack för bra recept!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Jag har inte odlat dem och har blivit varnad för att man har dem överallt sedan. Har aldrig heller ätit, joo kanske soppa en gång i min ungdom. Några påstår att magen blir en aningens orolig och gasig också. Fast ditt recept lät väldigt gott. Passar ju mina matvanor exakt. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  6. Mmmm....det där lät riktigt gott! Torkade trattisar har jag en stor burk av, men jordärtskocka måste jag köpa. Har aldrig lagat något själv av jordärtskocka så det här receptet måste provas. Kanske det sen hamnar jordärtskockor även i min täppa :)
    Kram till dig!
    Birgitta

    SvaraRadera
  7. Vilka stora fina. Jag läste det, att man ska ta de största och plantera dem. Det har jag inte gjort tyvärr. Visste inte att det var bra att flytta dem ibland, vilket jag inte heller gjort. Men ätit dem har jag gjort och visst blir man litet uppblåst. I allafall av soppa. / Britt

    SvaraRadera
  8. Här är en jordärtskocksälskare till. Tänkte just på dem i helgen. Måste gräva upp mer genast. Jag har dock aldrig prövat att knapersteka dem eller använda till risotto. Tack för tipset. Vet inte varför, men mina är stora och mjälla utan att jag flyttat på dem,men kanske jag ska iallafall för att de skuggar på sensommaren. Tacksam och god grönsak iallafall. Min favoriträtt är en vällagad jordärtskocksoppa. Finns inget godare.
    Hälsningar
    Luna

    SvaraRadera
  9. Tack för alla tips. Jag har bara gjort gratäng av mina jordärtskockor. Aha klippa ner dem på hösten, det har jag inte gjort. Receptet låter supergott, då måste jag lära mig och plocka svamp också:)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  10. Har aldrig smakat jordärtskockor! Ser ibland när det lagas mat i tv att de gör mos av dessa. Kanske man skulle testa!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  11. Älskar jordärtskockor! Det är så bra att kunna skörda både höst, vinter och vår. Har en gammal sort från mannens föräldrahem och de blommar inte, men växer sig väldigt höga.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  12. Åh, vilket bra tips med täckningen! Har faktiskt inte funderat på det förut, på landet har vi haft dem på fält, men nu ska jag nog anlägga en bänk eller 2 att alternera i här hemma och då passar det ju utmärkt! Ska definitivt testa ditt recept vid tillfälle med! Tack för din kommentar hos mig! Ha det bäst! :) Mia

    SvaraRadera
  13. Vilket härligt recept, jag älskar jordärtskockor men min man är tyvärr inte lika förtjust.
    Kram

    SvaraRadera
  14. Jordärtskockor är så himla gott och praktiskt dessutom, bara att låta vara kvar i jorden med ett ordentligt täcke. Men ditt tips där med flytten ska jag testa, ta några av de finaste och sätta där det inte är lika mycket ogräs.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  15. Mmmm, ska prova! Tror jag har en liknande sort. Har varit lite lat med att flytta runt dem, ska nog bättra mig. För det blir ju som du säger lite sämre skörd.
    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  16. Ja det är samma här, blir ofta sugen. Skall ut imorgon och skörda några till. Blir sugen på ditt recept.
    Chips är ju också gott !
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  17. Här är en som inte vet något om jordärtskockor, men vill gärna smaka på denna grönsak som tydligen är mycket god.
    Ja där har jag missat något Anette, men eftersom jag är en allätare ska jag pröva äta detta 'jordguld'.
    Kanske jag ätit det någon gång men kan inte minnas smaken.
    Varför jag inte tagit till mig av denna knöl vet jag inte
    Vaddå allätare ! ? det finns många grönsaker,frukter m.m. som jag inte prövar på ännu, men försent blir det aldrig.
    Men det var intressant att veta lite om jordärtskockan, som jag då inte ägnat någon större intresse på.

    Kram/ Eva

    SvaraRadera
  18. Tänk att även i dag fick jag lära mig nåt nytt. Undrar om de skulle gå att odla i rätt djupa lådor? Eller räcker det med pallkragar? Först måste jag kanske köpa några och smaka :)

    SvaraRadera
  19. Tack för tipset! Vi har ju dock aldrig lagat något med jordärtskockor i men vi har däremot en gammal brunn där sorkarna så tacksamt har grävt och stökat i så det inte finns en enda vattskvätt så långt ögat kan se. Naturligtvis ska vi hänga upp en drös jordärtskockor däri. Och laga jordärtskockor så det står härliga till.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  20. Inte många gånger jag ätit jordärtskockor men får nog testa det. Kram Suss

    SvaraRadera
  21. Vilken härlig bild, all skörd under vintern
    blir jag jätteimponerad av. Du vet hur man odlar
    dessa goda knölar.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  22. Hustrun gör soppa på jordärtskockor. Det är hur gott som helst. Lättodlade är de ju också. Ska titta närmare på ditt recept.

    SvaraRadera
  23. Det där receptet kommer jag nog testa.
    Ha en bra dag
    Mariana

    SvaraRadera
  24. Men åh....nu vart jag sugen på att odla det! =)
    Det måste väl ändå va någon som sniglarna håller
    sig i från? =)
    Kramis Sofia

    SvaraRadera
  25. Det lät jättegott - om man får hoppa över svampen. Gillar varken svamp eller vitlök, vilket nu för tiden kan ge en lite problem! Däremot starka saker, det är grejor det!!
    Du undrade om det här med mig och bonsai.
    Jag är hedersmedlem i Svenska Bonsaisällskapet, men tyvärr inte längre någon utövare av konstformen. För "konst" är vad det är egentligen. Men man måste kunna lite om odling också.
    När jag flyttade hit hade jag ca 35 bonsaier med mig. Efter några år så fick Gotland det värsta vädret på 50 år i mars - det var -20 grader i 10 dagar!
    Då hade mina träd övervintrat i sitt förråd på altanen (en stor frigolitisolerad låda, vi har ju ingen källare eller kallförråd) utan problem, men våren kom tidigt så dom började knoppas redan i februari - och så kom kylan. Alla utom 3 dog direkt. Dom tre försökte jag med alla medel få fart på igen utan att lyckas. En enda överlevde - den fulaste av alla så den gav jag bort!
    Efter det har jag inte haft tid med någon bonsaiodling eftersom det mesta jobbet med dom är precis då trädgården kräver mest också!! Men roligt är det att odla bonsaier och roligt hade vi.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  26. Aldrig odlat jordärtskockor, men nu har du inspirerat mig både till det och till vad jag ska laga till fredagsmiddag! Stort tack för att du delar med dig i din fina blogg.
    Kram M.E

    SvaraRadera
  27. Men vad du är duktig i trädgården. Önskar att jag kunde och orkade hälften. Tusen tack för receptet i alla fall. Eftersom jag nog aldrig ätit jordärtskockor så blir jag nyfiken och vill prova.

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  28. De är härliga att odla tycker jag. Först för allt det gröna som kommer snabbt på våren och blir som kulisser om man har satt dem i bakkant och på hösten och vintern är de ju galet goda att koka i soppa.
    Ett trick jag läste någonstans är att eftersom de är svåra att skala så kan man koka dem med skalet på och sen bara "trycka" ut innehållet. Och det funkar perfekt!

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  30. Jag har aldrig odlat jordärtskocka...kanske man skulle prova i år.
    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  31. Jag har provat att göra en jordärtskockssoppa en gång. Men måste nog gjort något fel!
    Den var inte alls god... Alla säger ju att det är såå gott! Kanske ska jag prova det här receptet istället.
    Ha en bra helg. Åsa

    SvaraRadera
  32. Trevligt med ett recept på jordärtskocka! Lustigt nog tillagade jag en soppa åt mig och en väninna nu i veckan. Den blev riktigt god! Men min mage tålde den inte lika bra... Tack därför extra mycket för tipset om att steka jordärtskockan - det ska jag gör nästa gång. Älskar smaken!
    För övrigt har jag en liten djungel av just dessa i ena hörnet av trädgårdslandet. Det stämmer, de blommar ljuvligt på sensommaren.
    Önskar dig en skön helg! Kram Eva

    SvaraRadera
  33. Jag har aldrig ätit jordärtskockor. Men jag fick ett par knölar förra året, så förhoppningsvis kan jag skörda i år. Ha det fint!

    SvaraRadera
  34. Eftersom en påse ekologiska skockor blev liggande och grodde så läser jag tacksamt igenom det här inlägget. De har fått en kruka i garaget så länge men sen... då ska dem ut. Jag tycker det är gott att fintärna dem och lite vitlök och steka i så dem får en lätt rostad smak och fin färg. Sen blandar jag det i ett gott potatismos och har till smakrikt kött men egentligen vad som där inte moset tar överhanden... Risotton ska jag definitivt göra :)

    Tack för tipsen! Kram, Carina

    SvaraRadera
  35. Odlar också dessa fina knölar, men nu fick jag lära mej mycket nytt av dej !
    - Visste bla inte att man skulle byta plats på dom.
    Tyvärr mår jag inte så bra när jag äter dom, men vem kan låta bli ;)
    Kram / Anneli

    SvaraRadera