Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 1 juli 2015

Jordloppor

I kållådan växer det så det knakar. Ja, faktiskt inte bara sex kålplantor utan även broksalvia, heliotrop, jätteverbenor och vit rosenskära som kommer att bli snygga mot den blågröna svartkålen, den röda och gröna brysselkålen och den lilla krusiga minigrönkålen. I ett par stolpar klättrar törnrosas kjortel som än så länge växt mer på bredden än på höjden.



Kålfjärilen lägger sina ägg i två omgångar. Än så länge inga besök på kålplantorna och min plan är som vanligt att förvilla dom med massiv blomning.



Jordlopporna däremot dribblar man inte bort så lätt. De bor i jorden och har en förmåga att störa rotsystemet på nyplanterade kålväxter så att de stannar i växten och i värsta fall helt tynar bort. De gör också små runda hål i bladen och kan få rucola och andra sallater ur kålsläktet att se ut som såll. Inte farligt att äta men ser tråkigt ut.



Här ser man tydliga angrepp på en förvuxen tatsoi som gått i blom.



I år har jag testat att lägga ett lager stenmjöl runt varje planta. Efter det myckna regnande har nu lagret förstärkts. Kan bara konstatera att detta var en lysande idé. En planta glömdes bort och den har fått angrepp på bladen och förmodlingen rötterna för storleken är bara en tredjedel av de andras. Den får agera kontrollplanta under sommaren.


Ha det fint




24 kommentarer:

  1. Stenmjöl alltså, detta ska genast testas! Provar svartkål för första året, i kombination med kryddtagetes och ringblommor, håller tummarna att jag får ha kålen ifred. Hur har det funkat hos dig tidigare år?
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det brukar funka. Något litet angrepp på vissa plantor senare på sommaren, men inte värre än att det har gått att plocka bort larverna. Kål, ringblommor och tagets så snyggt. Har jag också provat med gott resultat.
      Kram Anette

      Radera
    2. Så bra, då testar jag och ser hur det går.
      Kram Kristina

      Radera
  2. Ska testa med stenmjöl!
    Här växer det mycket dåligt i grönsakslandet, vet inte varför!! bara mina orangea tagetes som retar mej.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  3. Bra och nyttiga iakttagelser du gjort. Kul att blommor matchar kålen.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Intressant att läsa om dina odlingar och iakttagelser. Fina tips.
    Ha sköna sommardagar
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Bloggandet ger en mycket fina tips. Nu vet jag hur jordloppsangrepp ser ut och nu vet jag hur jag ska komma tillrätta med det. Och om mördarsniglarna tar sig runt vårt hörn, finns det tips för dem också. Jag läste idag att det är bra om man har gråsuggor. Kanske äter de snigelägg. Jag läste också att pantersniglar var bra. Och att de inte äter sina kompisar. Det gör de visst. De delar sina kompisar på mitten och äter. / Britt

    SvaraRadera
  6. Själv så har jag (efter att jag läst om det för ett par år sedan) lagt ut lite Algomin när jag planterar kål, rädisor, rucola och annat känsligt för jordloppor. Sedan jag började med det har jag inte haft en loppa (hade jämt angrepp innan). Intressant att höra om att stenmjöl fungerar så bra. Det ska jag testa till nästa år. Tack för tipset!

    Ha det gott!
    Anita

    SvaraRadera
  7. Självklart ska det vara vid Vätterns strand. Hade jag länkat hade det blivit bättre.Jag trodde inte heller att det kunde bli blommor första året. Och sedan kan man spara rötterna (om inte någon annan ätit upp dem).
    Pantersniglarna har jag nackat (de är så många så jag tror inte det är bra) och då kommer pantersnigelkompisarna och biter dem rätt av för att komma åt innanmätet, tror jag. / Britt

    SvaraRadera
  8. Så trist med angrepp på grönsaker o annat när man lägger ner så mycket energi och arbete :( Verkar ju positivt att du kommit på det här med stenmjöl:) Hoppas du får behålla dina fina plantor nu. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  9. Bra att du kommit på något mot jordloppor - stenmjöl! Det ska jag lägga på minnet för framtiden, i år har det inte blivit några kålväxter trots ambitionen....
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  10. Det tipset ska jag lägga på minnet! Det ser ut att växa bra i dina odlingslådor. Härligt att ha egna grödor. Jag längtar efter att börja odla själv. Kram Merja

    SvaraRadera
  11. Oj, så fint det växer hos dig. Jag blir så avundsjuk! Hos oss känns det som om allt smulas ner av mördarsnigar. Även om jag jagar dem varenda dag så lyckas de gnaga ner det mesta. Jordloppor slipper jag i alla fall.
    Förresten är det australorp jag har i hönsgården. Tre stycken glänsande svarta hönor. Rejält stora, men supertrevliga värpare. :-)

    SvaraRadera
  12. Vilken trevlig blogg, och vilken växtkraft. Kikar in igen en annan dag och läser mer. Och tack för titt och ord i min blogg. Nilla

    SvaraRadera
  13. Tack för tips!Stenmjöl ska jag pröva.Jag har tröttnat på misslyckad kålodling:(

    SvaraRadera
  14. Stenmjöl verkar vara ett bra tips. Tack för det! Du måste nog få den finaste grönsaks odlingen i riket så mycket blommor bland alltihop.
    Förresten vad synd att vi inte sågs i söndags hos 'trädgård med utsikt.'
    Ha det bra/ Luna

    SvaraRadera
  15. Minsann! Stenmjöl, det ska jag testa!

    SvaraRadera
  16. Stenmjöl, tack för det tipset! Jag är så trött på jordloppor så jag tog bort allt som var angripet. Och så hade vi skinnbaggar på rucolan också och dom är rakt inte kul. Det är nackdelen med det hela att man får nästan sitta och titta på växterna hela dagen för att kunna förhindra det men inte ens då hjälper det. Men tack för tipsen!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  17. Stenmjöl måste jag testa, för jordlopporna är inte kul....
    Ha det så skönt i sommarvärmen!
    Kram L.ena

    SvaraRadera
  18. Små rackare... är det framförallt kålsorter som jordlopporna ger sig på?

    SvaraRadera
  19. Tittar in för att önska dig en fortsatt skön SOMMAR!
    Kram från Anne-Lie

    SvaraRadera
  20. Tack för tipset!
    Jordlopporna har ätit upp både sibiricairisarna och delar av rödbets och mangoldsådderna.
    Nu lägger maken ut stenmjöl runt några av plantorna som finns kvar.
    Fortsatt skön sommar!
    Birgitta

    SvaraRadera
  21. Tar tacksamt emot tipset/n. Har inte hunnit genomföra förvandlingen av mammas grönsaksland i vår. Men nästa år hoppas jag och då kommer tipsen till användning. Din nyttoträdgård är inspirerande frodig och prydlig :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera