Mina specialsidor

Tomatsidor

söndag 16 augusti 2015

Inte bara skörda

Första och andra omgången morötter är så gott som slut, nån sallat börjar bli ganska storvuxen och har gjort sitt, vitlöken hänger på tork och de flesta dillkronor har gått åt till gurkinläggningar och kräftkok.

Så snart det blir ett utrymme ledigt fyller jag i med ny gröda och än är det inte för sent.




Nu har jag satt ut förgrodda små pakchoiplantor (sellerikål) som får växa i tunnel av odlingsväv till långt in på hösten. Blir det ett milt avslut på året kanske jag kan skörda in i december. Det ljusgrå runt plantorna är stenmjöl som jag tycker funkar bra för att hindra jordloppor att äta hål i bladen och det bruna är gräs som täckt ytan för att inte lämna jorden bar. Jag gör bara en liten fåra i materialet där jag kan plantera.
Pak choi gror snabbt, ofta på bara 5-6 dagar. Det gäller förstås att komma ihåg att hålla jorden lite fuktig, vilket kan vara lätt att glömma bort så här i slutet av säsongen när det mesta inte behöver vattning.

På förgroning står vintersallat och en ny omgång rädisor är direktsådda.
Andra grödor man kan så nu är tatsoi och trädgårdsportlak.


 Pak choi med sina köttiga stjälkar känns oumbärlig i woken. (Bild Impecta)

Machésallat (vintersallat) kan jag ibland skörda hela vintern under väv här i zon 4. Kan sås på friland fram till september och jag odlar den även inomhus. (Bild Impecta)


Tatsoi brer ut sig något, är en kålväxt som jag också gärna skyddar mot jordloppor och kållarver. (Bild Impecta)

Olika färger på rädisorna är kul även om grobarheten kan variera. (Bild Impecta)

 Gulbladig trädgårdsportlak tycker jag piggar upp i salladen både var det gäller färg och fräschör. (Bild Impecta)


Allt gott

22 kommentarer:

  1. Tack för ett givande inlägg. Jag har en del kvar att skörda. Den kalla våren och försommaren gav ingen större skjuts åt växtligheten i kökslandet så att jag har väntat med att dra upp gullök, vitlök m.m. Men, de växer sig kanske inte till större plantor mer?
    Dina tips om fortsatt odling är inspirerande och jag kommer definitivt att också pröva något dylikt.
    Stenmjöl har jag hört talas om mycket. Var köper du ditt?

    Ha en fortsatt trevlig sommar!
    Anja

    SvaraRadera
  2. Oj vad du ligger i. Jag kikade på våra grödor igår och konstaterade att det inte blivit så som det brukar. De nysådda romansalladen är pytteliten, hade hoppats på en fin skörd där. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  3. Dina bilder på olika grönsaker ser så otroligt aptitligt ut, nästan så att man skulle vilja plocka från datorn direkt :) Fantastiskt att kunna så och skörda fortfarande. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Vilka härligt mumsiga bilder! Jag börjar kunna summera mitt egna första odlingsår och kan konstatera att vissa delar inte alls blivit som jag hoppats, medan andra uppfyllt mina förväntningar med råge och varje år kommer att göra mig rikare på erfarenheter.....och så lär jag mig jättemycket av att följa din blogg, inte minst vad man kan använda olika grödor till! Maken och jag har konstaterat att vi många middagar varit helt självförsörjande på både grödor, kött och fisk och det är något alldeles speciellt med att äta sånt man själv odlat eller hanterat ända från början. En hel del jobb är det, men värt varenda minut.
    Ha en fin söndag!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera
  5. Så mycket gott du har att skörda och kommer att kunna skörda. Tack för tipset med stenmjöl. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Vad du är duktig på att ta hand om dina odlingar. Jag är helt värdelös. Har i alla fall fått äta sallad, lite rädisor och sockerärter, och snart har jag tomater och paprikor, tomaterna är väldigt sena i år, har en sort som jag inte haft förr men byter nog tillbaka.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Mycket som såg gott ut där. Vintersallat brukar jag ha men Pak choi, Tatsoi och portlak såg mycket lockande
    ut. Speciellt Pak choi eftersom jag gillar att woka. Den får jag lägga till på inköpslistan och prova.
    Ha en fortsatt skön sommar! Anna-Karin

    SvaraRadera
  8. Tack för inspirerande inlägg.
    Jag har använt slut på de flesta "gamla" frön det här året då vårt trädgårdsland har
    fått ta ut svängarna som det själv har önskat. Nästan. Allt i väntan på att få tid att gräva om och planera, plantera, så och göra allt mera lättskött och överskådligt. Nu fick jag tips på bra grödor!

    SvaraRadera
  9. Vad duktig du är och vad vackert det ser ut ! Själv är jag ju hopplös med mina ätbara grödor...glömmer att vattna, gallra och att skörda...hihihi...jaa, jag vet det är ett under att det blir någonting alls! Ska nog fortsätta att hålla mig till mina perenner jag ;)
    Ha en skön söndag!
    Elisabeth

    SvaraRadera
  10. Vilken inspiration, tack för den! Jag skulle så gärna vilja odla och skörda året runt men mycket faller när jag är borta tre veckor på sommaren. Dessutom tar mitt arbete lite för mycket tid. Men nu har jag satt potatis igen (tyvärr vet jag inte vilken sort det är) och det ska bli roligt att se om vi får färskpotatis till jul. Vitlöksbäddarna har jag också börjat förbereda, det ska bli riktigt mycket vitlök.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  11. Inte dåligt, ett år som detta. Märks att du är ihärdig och duktig. Odlingen här är ett skämt i år eller rättare sagt har blivit, - försening, kyla, sniglar rådjur torka, jordloppor är bara förnamnet. Löken och potatisen blev iallafall bra och första omgången sallat och rädisor.
    Kul att se bevis på proffsodling./ Luna

    SvaraRadera
  12. Härligt med egenodlat! Allt smakar så bättre då:-)

    SvaraRadera
  13. Inspiration till mitt kommande trädgårdsland!?
    Kram

    SvaraRadera
  14. Du sköter om dina odlingar och trädgården så toppen bra. Men jag förstår att det är din passion och då ska man följa det man gillar till fullo. Din man är säkert också intresserad av trädgårdens händelser och han gör ju själv en massa fina konstverk. Vilar gör man i trädgården med ditten och datten, en liten sittpaus då och då.

    Så är det hemma hos oss, vi hjälps åt med mycket, jag gör det ena han det andra och ofta ropar jag på hjälp, hi hi . . . .
    Mina atros knän vill bara jävlas, har nu avslutat en lång kur sen i mars av cortison, de pillerna har gjort gott för värken m.m. men tyvärr har jag svullnat i ansiktet och vikten har ökat, det var det negativa.
    Nu ska jag försöka leva utan cortisonet om det går, känner mig redan mycket stelare och gnälligare efter att jag trappat ner till noll, men kolera eller pest ? !
    Men dock gör solen och värmen mig glad och nöjd.

    En sådan fin moppe du har, åhh . . vill också ha en moppe . . . .

    Må bäst/ Eva

    SvaraRadera
  15. Vad duktig du är som kommer ihåg att så om. Kanske jag skulle börja med det också. / Britt

    SvaraRadera
  16. Säger som Britt här ovan.....Fast jag sådde lite sallad, men den ville sig inte alls. När jag har sått pakchoi brukar jag hacka ner den i mangolden och tycker det blir jättegott! Och det var stenmjöl, måste komma ihåg att skaffa det. I alla fall till nästa år!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  17. Himla bra med en påminnelse :) Jag har ju frön av maché och älskar att äta den. Annars ska jag hålla mig lugn och försöka fokusera på mina måsten. Men det kommer fler odlingssäsonger.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  18. Vilket bra inlägg. Och smart påfund mot jordloppor. I år har jag inte odlat mycket. Indragning av vatten och avlopp, samt garagebyggnad har satt stopp för mängder av trädgårdsplaner...
    Ha det bäst. Åsa

    SvaraRadera
  19. Kul! Jag ägnade söndagen att sätta försådda pac choier och andra asiater på plats i landen där bondbönorna gjort sitt. Bra tips med stenmjöl, det ska jag ta efter! Har också beställt en ny omgång fröer av sådant som ska vara lämpligt att så den här årstiden. En del för balkongen och en del i köksträdgården. Jag vet inte vad det är med augusti, men jag blir alltid så himla sugen på att så saker så här års. Hälsar fröken Dill/Jenny

    SvaraRadera
  20. Kul! Jag ägnade söndagen att sätta försådda pac choier och andra asiater på plats i landen där bondbönorna gjort sitt. Bra tips med stenmjöl, det ska jag ta efter! Har också beställt en ny omgång fröer av sådant som ska vara lämpligt att så den här årstiden. En del för balkongen och en del i köksträdgården. Jag vet inte vad det är med augusti, men jag blir alltid så himla sugen på att så saker så här års. Hälsar fröken Dill/Jenny

    SvaraRadera
  21. Har också praktiserat det där med stenmjöl mot jordloppor och det har fungerat ganska bra. Sådde om morötter, rödbetor och vaxbönor under första halvan av juli och de sådderna har blivit riktigt stora. I förra veckan blev det omsådd av pak choi och vintersallad. Dillen jag sådde i juli har jag precis skördat. Perfekt storlek för att klippa och frysa in. Det där med att hela tiden så nytt när plats finns i landet har jag först nu fått upp ögonen för, tack vare alla odlingstips man hittar på nätet ;-))
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  22. Vad mycket du skördar från ditt land. Här måste vi plantera er nästa år, så roligt när det växer och kunna plocka in av sina egna grönsaker. Kram Suss

    SvaraRadera