Sådde in den som undervegetation mellan tomaterna för ett par säsonger sen och nu brer den ut sig nästan som en marktäckare. Portlaken har en ganska kort period på en till två månader när den är som fräschast innan den rätt snabbt går i blom. Jag brukar spara några plantor som får fröså sig. Bäst växer den vår och höst när det inte är allt för varmt, 10°-15° som det varit under flera månader verkar perfekt. Tål också lite kyla, men inte långvarig frost. Nu när det blir kallare täcker jag med dubbel väv i växthuset för att förlänga säsongen ytterligare.
På vintern har jag inte alls samma sug efter stora salladstallrikar, utan klarar mig alldeles utmärkt med en tuss portlak och rucola på omeletten, pissan, pastan och ostmackan. Rucolan klarar sig utomhus. Både portlak och rucola går för övrigt att odla inomhus hela vintern även om den blir lite rangligare utan extra ljus.
Ha det så gott
Det där lät spännande, har en granne som testade ett år men den blev inte alls nåt bra. Ska kanske ta mig ett test nästa år. Tror du att den går att så tillsammans med löken?. Löken ser ju så tråkigt ensam ut där hela sommaren.
SvaraRaderaHa en fin mitt i veckan dag
Kram Meta
Jag har inte provat med lök, så berätta gärna hur det går. Morötter och lök går ypperligt ihop däremot eftersom löken håller morotsflugan på avstånd och de konkurrerar ej heller om utrymmet. Lök/kryddtagetes, lök/ringblommor, lök/jordgubbsplantor (1:a året) är andra trevliga kombos.
RaderaKram Anette
Ah! Intressant! Bra med ätbar marktäckare... Hur fungerar den att så utomhus, håller den för väder och vind?
SvaraRaderaAllt gott! (Just det =oP)
/Katarina
Vad härligt med fräscht grönt denna tiden på säsongen som egentligen är slut...Hihihi....Jag är nog tyvärr aldrig sugen på sallad jag....om det inte är en massa annat gott i förstås ;)
SvaraRaderaKram
Elisabeth
Vinterportlak gillar jag också. De frösår sig överallt, men är lätta att plantera om där man vill. De små vita blommorna är helt OK att äta också. Tycker barnbarnen om. Annars är det som du säger, en kortare period när de är som bäst. Vintersallad är också bra. Båda sorterna har jag i växthuset (också) så man kan ta hela vintern. / Britt
SvaraRaderaPortlak har jag ingen som helst erfarenhet av, så jättetack för tipset! Har du fått dina pionrötterna än, de borde nämligen vara framme senast igår? Kram Merja
SvaraRaderaGött! Ska absolut ta fasta på detta tips till vårt växthus <3 Kram!
SvaraRaderaPortlak är en gammal växt som vi ska bevara. Jag har en fröpåse men jag tror jag väntar till längre fram i vår innan jag sår den inomhus. Rucola däremot sår jag en del inne under vintern.
SvaraRaderaHa det fint!
Kram Eva
Eftersom jag odlar mina tomater m.fl. växthusgrödor i krukor så missar jag självsådderna. Men jag skulle kunna ha glädje av vinterportlak tidigt på våren. Alltid kul med dina ätbara tips Anette!
SvaraRaderaHa det gott! /Anja
ps
RaderaRäknar du med att hinna få upp det flotta växthuset till jul? kanske i den ordningen att det går att skåla med glögg till julafton? Eller champagne till nyår? Jag är riktigt spänd på att få se bilder...:-))!
ds
Nej, inget växthus före jul tyvärr. Siktar på våren.
RaderaKram
Lyxigt med eget grönt även vintertid! Jag avvaktar nog med ruccolan till ljuset blir lite bättre, februari kanske. Portlak har jag ingen erfarenhet av alls.
SvaraRaderaEgenodlad sallad så här sent på året, vilken känsla.
SvaraRaderaVisst har årstiderna suddats ut lite grann, känner åtminstone jag.
Kram
Det ser mycket gott ut, lyx med egenodlad sallad i november!
SvaraRadera/Katarina
Vinterportlak verkar intressant. Alla vintersallater verkar tacksamma eftersom man kan odla och skörda när (nästan) allt annat är slut och uppätet. Det är lite skralt med jord mina pallkragar än så länge så jag får vänta tills i mars/april, när jag kommer tillbaka till Evatorp, och så då. Många av de grästovor jag grävde upp för bärbuskraden ligger som skydd åt några krukor i en pallkrage nu. Till våren blir de en bra början för odling i den pallkragen iaf.
SvaraRaderaTack för tipset.
Kram
Dags att köpa ny fröpåse tänker jag. Det är underbart att kunna gå ut så här sent och skörda eget grönt. Rensade rabatten för nån vecka sedan och in följde ett par rejäla nävar med fantastisk vintersallat.
SvaraRaderaHa en bra helg! Carina
Härligt, man lär sig alltid något nytt när man kikar in hos dig:-)
SvaraRaderaTrevlig helg!
Titti