Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 30 december 2015

Silkeshöns på vinterpromenad

Hönsen sitter mest och kurar när dagarna är gråa och trista, men så snart solen tittar fram drar de sig utomhus. Höns styrs av ljuset som Skalman av ät- och sovklockan, att det är några minusgrader stör dem inte alls. De är väl rustade med pälsliknande dun under fjädrarna. Även benen och fötterna är fjäderbeklädda, däremot är årets kycklingar lite avvaktande mot allt det vita. De har ju inte upplevt snö tidigare. 
Krävan fylls på med frusna grässtrån och myskmadra, lite havre på skaren duger också.




Tack för i år, tack för alla besök på bloggen, tack bloggvänner som lämnat rara, kloka och informativa kommentarer.  Ni ska veta att era hälsningar värmer hjärtat och gör mig så glad. Tack för fröer, växter och överraskningar. Det har varit ett intensivt och kul trädgårdsår. Räknar med att fortsätta blogga i samma anda och ni är så välkomna att följa med på mina trädgårdssäventyr. Gissar att det kommer att handla en hel del om nya växthuset.


Önskar dig ett riktigt

GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR


söndag 27 december 2015

Vinterlyx

Jag strävar efter en hållbar livsstil i harmoni med naturen. För mig innebär det tex att vara självförsörjande i så stor uträckning som möjligt. Det är förvånansvärt hur mycket grönsaker man kan få ut till och med av en liten yta mindre än 100 kvm. En del odlas hemma i lådor, men potatis och en del annat långsamväxande odlas på en lånad bit hos svärfar. Det innebär också att rätta matseldeln efter vad som är i säsong antingen grönsaken ska odlas själv eller inhandlas. Det handlar om att  minska transporter, men också om giftfritt och god kvalité. Ni har väl märkt att köptetomater är ganska smaklösa på vintern och gurkan har hårt och lite beskt skal.

Den egna sommarsquashen brukar räcka till jul. Den sista biten gick åt till en pizza igår kväll.  Squashen bidrar med samma saftighet som färska tomater skulle gjort. Vill jag ha tomatsmaken bottnar jag pizzan med nån av de färdiga tomatsåser som kokades på sommarens skörd och frystes ner eller sparades på flaska. Det finns också torkade, marinerade tomater i skafferiet.

Sen ett antal år tillbaka har jag fasat ut, köpesallater, tomter, squash, gurka och annat som inte är i säsong. Det har helt enkelt fallit sig naturligt och känns inte som nån uppoffring. Istället får alla härliga kålsorter, rotsaker, ärtor, linser, bönor, groddar och skott desto mer plats i matlagningen.

Vi är så vana vid att bara hämta det som behövs i butikshyllan, vilken årstid det än är utan att tänka på varken var det kommer ifrån, hur långt det har färdats eller hur det har odlats, men det finns en poäng i att längta. Längta efter den första squashen, tomaterna som smakar sött och sommar för att inte tala om jordgubbar och krispig sallat.



Därför känns det för mig som en verklig lyx att ha egen machésallat och vinterportlak i lilla växthuset. Machésallaten såddes i augusti och portlaken är självsådd. I år är det dessutom så milt att plantorna inte bara övervintrar utan till och med växer lite grand. Några rädisor från september står också kvar. Jag går inte in för att odla mängder till stora sallatstallrikar som jag kan längta efter varma sommardagar, utan nöjer mig under vintern med lite färskt grönt när jag är riktigt sugen.



Tomatplantan "Wilma" från 2014 lever sitt liv på fönsterbrädan och fyller snart två år. Hon har helt enkelt aldrig flyttat ut. Håller sig ganska kompakt och ca 45 cm hög och sköter sig i stort själv med regelbunden näringsvattning. Det finns alltid tomater på gång, i blom, gröna och en del mogna. Då och då kan jag skörda en halv tekopp supersöta körsbärstomater som äts med andakt som godis. Förstås jättekul, men är inget verkligt tillskott i mathållningen utan just bonus och godis. Det var av en ren slump jag kom på "Wilma" funkar bra som krukväxt  året runt. De gula tomaterna är från en planta "Tumbling Tom Yellow" som togs in i höstas som test. Funkar däremot inte alls. De tomater som var fullvuxna och gröna mognade men plantan blev otroligt ranglig och klen för att till slut dö.

Har du nån grönsak att längta efter?



onsdag 23 december 2015

Catwalk i växthuset

I våras när jag började prata växthus fick jag rådet att bygga en bred mur så det blir en hylla invändigt att ställa saker på. Ett råd jag tog till mig. Enligt monteringsinstruktionerna skulle den också kläs med plåt. √ check.


Inte kunde jag ana att att det skulle bli en catwalk i ordets mest ursprungliga betydelse. Ture Svinto älskar att gå varv efter varv med leriga tassar, sätter sig en stund som om han begrundade konstruktionen för att sen raskt traska vidare.


Jag har också provat hyllan. Nej inte försökt dra in magen och tassa runt, men väl samlat ihop lite julsaker, provat att ställa och kollat möjligheten att hänga på olika sätt. Trivs redan här och är spänd på hur ljuset kommer att falla till våren.


Mannen sätter ventiler provisoriskt eftersom muren ska målas så småningom.




Önskar er alla en riktigt
GOD JUL

söndag 20 december 2015

Biologisk mångfald - testa din trädgård - vinn prenumeration


Gå in på Anjas blogg och prova lyckan att vinna en årsprenumeration av

På länken Natur & Trädgård kan man testa hur trädgården ligger till på mångfaldsskalan och få tips på hur man kan förbättra. Jag hamnade på 40 av 60 möjliga så det finns en bit kvar, men de flesta ligger tydligen runt 10.  Det är en balansgång mellan lagom ansat och riktigt trivsamt för djurlivet när man är trädgårdsälskare, men till syverne och sist tjänar ju alla på en välmående trädgård där balans och mångfald råder. En liten göl står på önskelistan, liksom stenmur.


I min trädgård finns bland annat sammanhängande buskage, stenparti, grusplantering, vilt gräsområde fram till midsommar, artrik gräsmatta, många små vattenblänk, olika bärbuskar, gamla träd, stora träd, liggande stam, ihålig stam, fågelmatare, fågelholkar, insektshotell, uthus där fladdermöss kan bo, stor blomsterplantering, kryddhörna och liten nässelplantering.


Hönsen bidrar med gödsel

Allt gott


onsdag 16 december 2015

Föreningen Sesam

En av de föreningar jag är medlem i är Sesam. Alltid lika trevligt när tidningen SesamNytt dimper ner i lådan.



Föreningen Sesam har tagit som sin huvuduppgift att verka för att bevara mångfald bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Det är en ideell förening som i första hand vänder sig till hängivna odlare som är nyfikna på ovanliga eller gamla köksväxter och andra nyttoväxter. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln. Föreningens arbete sker genom att varje medlem fröodlar men också genom organiserad uppförökning. Man har kontakter med genbanker och bevarandeorganisationer och fröfirmor över hela världen, håller kurser i fröodling, har fröbank, gör studiebesök, har fröbytarträffar och ger ut böcker.

Som ny medlem får man boken om fröodling, en liten fröodlingsbibel och fyra nummer av SesamNytt. Årets första nummer är egentligen en katalog över frööverskott från medlemmarnas odlingar som erbjuds den som är sugen. Här hittar man mycket spännande sorter av det mesta men det finns förstås inte hur mycket frö som helst av varje sort. 
I år ville jag gärna prova en torktålig vit gurka och en rolig tomat. Då går det till så att man skriver några trevliga rader till den som står listad för fröna, skickar med ett tomt frökuvert och returfrimärke och hoppas att det finns frön kvar. Gurkorna kom men inte tomaterna. I kommande lista bidrar jag med spenatskräppa och malabaspenat.

Jag tycker det här är en imponerande verksamhet och en enorm samlad kunskap som finns spridd över hela landet. Själv har jag tyvärr inte haft möjlighet att delata i möten, men ser fram mot varje nummer av tidningen för att inte tala om frölistan.

Här kommer du till Sesams hemsida.



Allt gott


söndag 13 december 2015

Växthus del 5 - Det börjar likna ett hus

Nu börjar det likna ett växthus även om mycket pyssel återstår.


En efterlängtad bil rullar in på parkeringen.




Classicums montörer visar sig komma från Polen och pratar engelska. De kastar sig snabbt över muren som mannen byggt efter konstens alla regler. Mäter på alla håll, kryssmäter medan vi står tysta med en lätt klump i magen av spänning och hoppas allt ska vara till belåtenhet. Differensen får vara 3 mm.
Vi kan inte riktigt hålla oss, utan undrar efter fyra, fem mätningar hur det verkar.
- Hmm, får vi till svar. Mannen och jag tittar oroligt på varandra.
-Okej, everything is good, utbrister så den kortvuxne med ett stort leende och vi skrattar av lättnad. Monteringen kan starta.


Alla paket bärs ut på gräsmatten och läggs överskådligt. Vid 15-tiden har mörkret lagt sig men arbetet fortsätter under lampor. Redan när första nivån profiler kommit upp börjar rumskänslan komma.

Dag två påbörjas inglasningen. Mannen servar med rutor som fixeras med vita gummilister. De klipps längre än rutorna för att ges krympmån.

Av tre takluckor ska det bli en varmbänk på södra kortsidan. Man ska kunna öppna var lucka för sig. Så innan de monteras på taket passar vi på att mäta och räkna ut vilka profiler och hur mycket av varje som kommer att gå åt och ska beställas. Dessa kommer inte att levereras förrän i mars, men vi hoppas hinna mura lådorna innan det blir för kallt.

Dag tre. Montörerna håller humöret uppe trots duggregn och rusk, fixar finlir som att spänna upp linor till skuggväv, sätter upp lampkrokar och monterar dörrar. 


Efter 27 intensiva arbetstimmar för två man står det där, växthuset. En gran får komma in i all hast för att det inte ska kännas tomt och ensamt. Väldigt glad för att jag inte snålade utan valde monteringshjälp. Värt varenda krona. Det hade säkert tagit oss en månad om vi skulle pulat själva. Nu återstår en hel del plock som att sätta ventiler, dra el, montera kranar, sätta plattgolvet, rengöra glasen, markarbeten och inreda förstås. Det är ju allra roligast.

Allt gott








onsdag 9 december 2015

Det där med julstämning

Står i garaget och pysslar med kottar och mossa när det plötsligt ljusnar utomhus.
Solen tittar fram och får mig att kasta ett öga genom det rätt smutsiga fönstret mot grannen 100 meter bort.
Bakom buskage och ris skymtar jag färgglad tvätt på sträck. Vinden sliter och drar i handdukar och badlakan, förstås utmärkt torkväder.

Tar en paus i pysslandet för att njuta av de sällsynta solstrålarna och tvättinstallationen. Blir glad av färgerna och fladdrandet. På väg över hör jag nästa granne trimma nån plätt med handgräsklipparen. Hör jag rätt och är det december... En liten fågel sitter högt i en ek och låter som den sände morse.


Grannen tycker förstås jag är en knasboll som vill fota tvätten. Som tur är vänjer sig grannar vid knasbollar och låter dem hållas.

Jodå, det blev lite pysslat också... men hur det än är har jag lite svårt med att få till rätta julstämningen i år.


En mosskrans

En ljuskrona med vaxblommor och kottar...



och ett fat eller snarare nån slags bakform med kottar förstås.

Allt gott



söndag 6 december 2015

Storm på storm

Den ena stormen avlöser den andra. Vi plockar undan allt som är löst och stretar i regn och motvind till bilen och postlådan, att vara ute mer än nödvändigt lockar inte.


En av häggmisplarna drogs ner och landade bekvämt på växthusmuren. Ganska otippat att en buske, och en som jag trodde stod hyggligt skyddad skulle blåsa ner, men tur att det hände innan glaset monterats.


Skogen är full av nerblåsta grenar och de grankottar jag gått och spanat på högt där uppe i topparna ligger plötsligt snyggt draperade på marken med ett tjockt och fylligt ris som känns helt annorlunda än det vanliga mjuka. 


Det verkar vara kottår i år. Jag samlar snabbt en hink, bara för att de är så snygga och bra att ha. Kanske använder jag dem som de är som täckmaterial i nån urna istället för mossa. Blir det kottar över får de ersätta lecakulor som dränagematerial i urnorna till sommaren. Inget ont som inte har nåt gott med sig, brukar man ju säga.

Allt gott




onsdag 2 december 2015

Växthusbygge del 4 eller dagen när växthuset kom


Idag kom det, växthuset! Nio kollin av varierande storlek som skulle kontrollräknas och synas efter skador och fotavtryck. Två paket hade stickhål, men innehållet verkade ha klarat sig så när som på lite avskrapad färg.

Inget man lastar av hur som helst. Nej, man behöver nån slags truck eller traktor till sin hjälp. Ändå nervöst med höga smala pallar som ska vridas och forslas över parkeringen för att förvaras i garaget så länge.

Under hösten har muren byggts. 





Uppstända snören hjälper till att hålla måtten. Det färdiga resultatet får inte ha mer än 3 mm avvikelse, så det gäller att vara väldigt noggrann.


Som vanligt har Ture katt varit med och satt sina avtryck. Här i ventilgluggen gör det ingenting, egentligen bara kul.


När fogarna fyllts och alla ytor behandlats med sluring läggs putsbruket på. När man knackar på muren och betongen sjunker två mm är det lagom torrt för att jämna till med en bräda. I det här regnvädret som varit på sistone har det tagit flera timmar.


Funderade ett kort slag på tegelmur, men leverantören rekommenderade lecablock och dessutom vill jag ha en bred mur som också blir hylla och avställningsyta. En dubbel mur av standardtegel hade kostat ca 40.000 kr och denna kostar ca 7000. Dessutom hade jag nog inte nöjt mig med vanligt tegel från närmsta bygghandel utan i så fall velat blanda och få olika skiftningar, fått importera från Danmark och betala frakten själv. Förmodligen till en ännu högre kostnad. Begagnat hade varit fint med nästintill omöjligt att få tag på i tillräcklig mängd.
Tror jag kommer att gilla betongmuren också. Den ska bli vit, plåten är vit liksom aluminiumprofiler och gummilister.

 
Istället kommer jag att lägga tegelmurspengarna på monteringshjälp. Det kommer att ta ca 30 timmar för två montörer som är proffs. Skulle vi göra detta själva skulle det förmodligen ta dubbelt så lång tid. Mannen skulle behöva ta ledigt från jobbet och vi skulle dessutom behöva leja nån hjälp. 

Montering beställer man samtidigt som växthuset men den hade inte registrerats av Classicum, så nu hoppas jag att det ändå ska bli gjort innan jul och deras semesteruppehåll. Allt hänger på vädret. I januari brukar vintern komma till mina trakter och då blir monteringen svårare. Sen börjar odlingssäsongen med frösådderna som jag hemskt gärna vill kunna förvara här framåt vårkanten. Dessutom är det mycket nog ändå på våren utan att man ska hålla på och bygga också. Vi lär ha fullt upp med markarbeten om inte annat.

Så hjälp mig nu hålla tummarna för montering innan jul!

Allt gott



söndag 29 november 2015

Revlummer

Revlummer signalerar jul för mig, så vacker över fönster och dörrar men allra vackrast är den förstås i naturen. Där jag bor växer den fläckvis längs en lång ås i de torvhaltiga sänkorna och det är nog lite speciellt. Jag är lyckligt lottad.
Revlummern är fridlyst i hela Sverige. Man får plocka för eget bruk men givetvis inte på annans mark utan tillstånd. Man får inte sälja.



Det är med sorgset hjärta jag ser att det ser ut så här runt jul i Växjö. Hos en torghandlare hänger stora knippen som snabbt försvinner till pyntsugna kunder.
Blir upplyst om att den är importerad från Polen, men man säljer inget annat importerat, som mistel eller snittblommor. De större blomsterhandlarna som bevisligen importerar det mesta har däremot ingen lummer till salu. Att girigheten segrar över vårt gemensamma ansvar för natur och allemansrätt gör mig riktigt ledsen.



Med jämna mellanrum ser man lummer i läckra inredningsreportage och inspirerande pysselbilder, men då kan man tänka på att dessa jobb ofta är gjorda av frilansare som plockat för eget bruk. I många fall kan man istället använda slingor av murgröna, bunden buxbom eller annat vintergrönt som inte skräpar.

Hos länsstyrelsen och Natuvårdsverket kan man läsa mer om fridlysta växter. Hoppas vi kan avstå från att köpa lummer. Finns det ingen marknad finns det ingen anledning att plocka och bjuda ut till försäljning.

Ha det så gott

onsdag 25 november 2015

Från tomteverkstan

Nu pysslar jag all ledig tid och förbereder helgens julmarknad i Kulturparken Växjö. Jag har en garageplats till mitt förfogande där hyacinter dekoreras, hjärtan böjs och kransar kläs. Egentligen tycker jag inte om att göra många lika dana. Helst vill jag hitta på nytt hela tiden, men skulle inspirationen gå på sparlåga börjar jag med nåt jag gjort tidigare tills kreativiteten vaknar. Material som finns till hands får inspirera, nerblåsta grenar med lava, kottar, revor av murgröna, bär och mossa. Har ni förresten tänkt på hur vacker mossan är på vintern, nästan självlysande, neongrön när solen tittar fram. 


Rönnbärshjärtan förbereddes redan i höstas. Nu har jag satt ihop dem och klätt med spets.
Fåglarna älskar de små kopprestaurangerna. I trädet ovanför sitter ett tiotal talgoxar och bearbetar sina solrosfrökärnor eller väntar på sin tur för inflygning. Det här snabbmatstället tar bara emot små kunder. Skator göre sig icke besvär.

Mannen svarvar metalldelarna och jag håller med koppar från alla möjliga olika serviser.


Julbockarna får var och en sitt personliga uttryck och namnges givetvis också.

Tycker du det är roligt att pyssla kan jag verkligen rekommendera att delta i en julmarknad, liten eller stor. Ett verkligt bra sätt att suga i sig stämning som inte ens den snöfattigaste jul kan rubba!
 
Allt gott