Mina specialsidor

Tomatsidor

söndag 28 februari 2016

Första utomhusfikat

Nåt med det bästa när ljuset återvänder är trappfikat eller i lä mot stora klippblocket. Hönsen och jag har turats om att trycka oss mot stenen. Klipper ner perenner en stund mellan varven och plockar grenar och skräp, men främst har jag laddat varmbänken med förgrodda plantor att njuta av hela våren.


Skorpor i mammas gamla kakburk. En burk så laddad av minnen. I barndomen förvarades den alltid i frysen fylld av kärleksmums.  Fylld är kanske en sanning med modifikation för när jag var sugen på nåt nallade jag en kaka. En kaka syns ju inte. Min syster gjorde likadant och innehållet sjönk betänkligt. De tinade lika fort som man åt. På direkt fråga var vi alltid oskyldiga.  Kanske att jag erkände ett par kakor men inte mer. Jag hade ju bara tagit då och då inte tömt.
Dagens kärleksmums toppas med kokos, men mammas hade strössel i alla upptänkliga neonfärger. Det var ännu okänt att karamellfärger kunde vara hälsofarliga.
Mamma tillhörde första generationen som jobbade heltid utanför hemmet men det skulle fortfarande syltas, saftas, bakas, lagas middag varje kväll, tas hand om slakt, odlas, tvättas, städas, strykas och manglas och en hel del annat. När hon var ledig varannan helg klaradas måstena av i flygande fläng huset blev skinande rent och frysen fylldes på för hon ville ut i trädgården så snabbt som möjligt. Kan man ju förstå.

Just en sån fredag när långledigheten inleddes och dammsugaren just tystnat, nallade jag en efterlängtad kärleksmums och smög omärkt genom huset medan första efterlängtade gnaget smälte i munnen. Någon timme senare hittades en stor smula på hallgolvet och jag var avslöjad. Kakorna skulle ju finnas till hands när vi fick gäster. Övergick till att nalla sötmandel under en period vill jag  minnas.

Skorpor är lättare att ta med ut i trädgården och håller sig utan att frysas så jag bjuder på både skorpreceptet och kärleksmumsen.


 SKORPOR

750 g vetemjöl
1 ägg
2 hg strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 hg smör
15 st kardemummakärnor (fast jag brukar ta ca 3 tsk malen)

4 tsk bakpulver
Smör, socker och ägg röres. Kardemumma och bakpulver blandas i mjölet. Tillsätt mjölken omväxlande med mjölblandningen. Kavla ut degen till 2 cm tjocklek. Tryck ut skorporna med ett glas. Gräddas i 225° tills de är guldgula. Delas med gaffel. Gräddas något igen och låt sedan torka på eftervärmen. Mums!


KÄRLEKSMUMS
2 dl kakao
4 dl mjölk,
2+2 dl strösocker
300 g rumsvarmt smör,
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 msk vanillinsocker
3 tsk bakpulver
Ugn 250°,  Blanda kakao, mjölk och 2 dl strösocker i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna. Smörj och bröa en ugnslångpanna. Rör rumsvarmt smör och resten av sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis i smörblandningen. Blanda till jämn smet. Bred ut smeten i en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min eller tills kakan börjar släppa i kanterna.  

Glasyr: 6 msk smält smör, 6 msk kallt kaffe, 3 hg florsocker, 1 1/2 msk kakao, 3 tsk vanillinsocker, kokosflingor
Blanda kaffe och smör. Sikta ihop de torra ingredienserna och tillsätt. Blanda till slät kräm. Bred över den svalnande kakan. Garnera med kokosflingor.

Ha det så gott i vårsolen




onsdag 24 februari 2016

Malabarspenat

Tack för uppbackning angående växthusläckorna! Jag återkommer med hur det går.


Håller på att plantera om krukväxterna. I den här krukan har Begonia partita fått sällskap av fyra självsådda Malabarplantor i vinter.



Malabarspenat är ett utmärkt alternativ till vanlig spenat, särskilt om man har ont om utrymme, är balkongodlare eller "bara" odlar på fönsterhyllan. Bladen är lite köttigare än vanlig spenat och kanske något jordig i smaken, men används på samma sätt.


Kärt barn har många namn. Förutom de namn som nämns på skylten som jag snubblade över för ett par år sen, kallas den också Kaukasisk rankspenat, Poi Sag, Ceylon Spinach och Malabar Nightshade, men nu verkar det som om man bestämt sig för att kalla den Malabarspenat i handeln. De man hittar på marknaden är oftast den röda varianten (Basella rubra) Det är även den jag har. 

Det är en sol- och värmeälskande slingerväxt som kan bli upp emot två meter, ganska törstig också. Jag odlar den både som säsongsväxt i trädgårdslandet där den får slingra sig i portaler och störar och inomhus som krukväxt på vintern. I Afrikas tropiker och sydöstra Asien där den kommer ifrån är den perenn. Inomhus klipper jag ner flera gånger per säsong och låter den grena ut sig, men eftersom den är kraftigväxande när den väl sätter fart behöver den ändå nåt att slingra på. I år har jag löst med osynliga fiskelinor uppspända mellan gardinstång och krukor.



Plantorna bildar rätt snart blomstänglar med rosa knoppar och får mörkblå bär som också är ätliga, smakar som bladen.  Kärnorna är dock så stora att det inte är mödan värt. De färgar av sig ordentligt och därför har jag klippt ner de flesta idag innan jag klipper ner hela plantorna. Det har hänt att  nåt bär rymt, jag har trampat på det och sen blir det fläckar överallt innan man upptäcker. Annars är det en växt med idel fördelar.

 Allt gott








söndag 21 februari 2016

Vinter i trädgårdslandet



Ett nytt oväder drog in och trädgårdslandet är åter täckt av snö. Långt till grönska och frodighet kan det verka, men i den lite högre lådan till vänster om mitten stiger värmen så sakteliga med ett par grader om dagen. I skrivandes stund 27°under locket på varmbänken.



Amplarna hänger tunga med sina marängtäcken. Till sommaren blir det ampeltomat 'Tumbling Tom" istället, både röda och gula.



En upphittad rådjursskalle på en ställning i trädgårdslandet eftersom jag gillar oväntade ting på oväntade platser. Ett uns brutal verklighet i grönsaksidyllen.


Samma portal som ovan. Växtligheten så frodig att man inte ens ser genom landet.
Visst är det förunderligt vad som kan komma ur några frön på ett par, tre månader.
 
Allt gott


onsdag 17 februari 2016

Växthusbygge 6

Växthusbygget har stått stilla sen innan jul, men jag har låtit en bygglampa med LED-ljus stå kvar och lysa upp nattetid. Så länge det inte finns några växter där funkar det sen får jag förstås släcka. Gillar att det finns nåt att titta på mot skogen och inte bara ett svart hål.



En bra dag börjar med en frisk promenad och färgsprakande soluppgång.



I Förgrunden syns locket på varmbänken där hästgödseln börjat brinna och alstra värme. Snart kan jag lägga på jord och plantera ut förgrodda plantor.




Något som oroar mig lite är att minsta lilla regn orsakar rejäla vattenläckor och pölar i växthuset. Det regnar helt enkelt in. Leverantören som också har monterat, menar att detta är helt normalt, att det tar ett antal månader för gummilisterna mellan profilerna att sätta sig och sluta tätt.
Nån som har liknande erfarenheter?





Allt gott


söndag 14 februari 2016

Tomater 2016

Tomater är ju så kul, faktiskt ett måste för mig och utbudet enormt. Strategin är att satsa på ett par säkra kort med hög avkastning för växthus, några väl beprövade busktomater utomhus och sen fyller jag ut med roliga nya sorter. Eftersom jag odlar i växtzon 4 blir jag alltid extra intresserad när det står "mycket tidig" i beskrivningen, men så ska de ju vara goda och helst ge mycket också. Några saknar bilder.
 

UTOMHUS
Ampeltomat 'Tumbling Tom Red', Impecta, Åke Truedsson
Ampeltomat 'Tumbling Tom Yellow', eget frö

Busktomat, låg 'Sub-Artic Plenty, mycket tidig, Runåbergs

Busktomat gul 'Taxi', eget frö

Busktomat 'Admiratelskij', röd, mkt tidig 1,5 m, Åke Truedsson
Busktomat 'Eva' röd plattrund, mkt tidig, bäst på friland , Åke Truedsson
'Bloody Butcher'extremt tidig, röd, plattrund med tjockt skal, ca 1 m, Sesam

I VÄXTHUSET
Plommon, röd 'Principe Borghese', Impecta
Körsbärstomat 'Black Cherry', Impecta
Bifftomat 'Buffalo Steeak', Impecta

Busk, röd 'Ace55VF', odla.nu

Pärontomat 'Indigo' Pear Drops, Impecta

'Paola'
F1, tidig, Impecta




INOMHUS
Har du nån favorit?

Allt gott

onsdag 10 februari 2016

Såstickor

Här går det verkligen åt mängder av såstickor, de flesta alldeles vanliga vita av plast och ibland färgade för att skilja tomatsorterna åt. Ibland gör jag nåt annorlunda, bara för att det är så roligt att pyssla.


Pärlorna hittade ja på loppis. När jag köpte hade jag ingen aning om vad jag skulle ha dem till, men sånt brukar lösa sig. När jag får den där speciella känslan i magen som inte går över utan istället växer till ett starkt obehag när jag försöker lämna bordet, ja då vet jag att det är lika bra att de får följa med hem annars kommer jag att ångra mig. Det kan gälla en liten grej som det här eller i värsta fall en impulshandlad planta som kräver speciella förutsättningar för att trivas och som jag sen får traska runt med i dagar innan jag hittar en vettig plats för. Så i detta fallet kom jag lindrigt undan. Det är nämligen ganska fullt i förråden och rabatterna har jag planer för.



Det blev några såstickor som går att återanvända år från år. Böjde ståltråden som ett V för att stickan ska stå stadigare. Lade ihop pärlorna på bordet och limmade dem sida vid sida innan jag trädde staplarna på varsin ståltrådsände, snurrade till ändarna och fäste staplarna med några limduttar.

Hur har du det med självdiciplinen på loppisar och växtmarknader?                             

 Allt gott
 


söndag 7 februari 2016

Rapport från hönshuset

Så fort solen tittat fram de senaste dagarna har hönsen tagit sig en promenad i trädgården. Astrid är alltid först ut med sin bästis Maja. Först rusar de till pallkragarna under syrenerna där jag förvarar extrajord, sand, gödsel och bark. Där bakom känns det skyddat och säkert. De jobbar frenetiskt sida vid sida i jakten på larver och insekter som kan gömma sig bland stammar, murgröna och fjolårslöv. Det är mest duniga rumpor i vädret hela tiden.


Astrid är högsta hönset i hönsgården just nu, eftersom en ny tupp Petter håller på att etablera sig, men jag håller för osannolikt att hon kommer att rätta sig särskilt mycket efter honom i fortsättningen heller. Astrid är nämligen en bestämd och självständig dam.



Maja till vänster och Astrid med baskern till höger
 En timme senare har de tagit sig till gräsmattan, men verkar fortfarande sitta ihop som klistrade.


Några fler ansluter... Petter till höger som hjälper Lill-Astrid att leta, Maja till vänster har ni ju redan träffat.


Maja myser i bersån. Kan ni se Petter bland skuggorna... Man skymtar en svart trekant precis bakom Maja.

Allt gott






onsdag 3 februari 2016

Broccolibollar

Broccoli är en av mina favoritgrönsaker som bland annat är en god källa till järn och faktiskt en hel del karoten som är det röda färgämnet i morötter. Fryst broccoli innheåller generellt sett mindre näringsämnen, men konstigt nog mer järn. I vilket fall föredrar jag absolut färsk eftersom den är så mycket godare.
Oftast ångkokar jag den lätt och kryddar med eget örtsalt, men häromdagen provade jag bollar, stekta i ugnen. Blev förvånansvärt saftiga med mildare kålsmak. Serverade med kryddig tomatsås och quinoa, men man kan också använda dem istället för potatis.




BROCCOLIBOLLAR

Ugn 200°
1 färsk broccoli
2 tsk fiberhusk
3 st ägg
0,5 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 klyfta vitlök

Mixa broccoli och vitlök. Blanda i resten av ingredienserna och låt smeten svälla 10-15 minuter. Rulla till köttbullsstora bollar. De växer något i ugnen. Lägg på plåt med bakplåtspapper och baka tills de börjar få lite färg ca 25 minuter.


Smaklig spis