Skorpor i mammas gamla kakburk. En burk så laddad av minnen. I barndomen förvarades den alltid i frysen fylld av kärleksmums. Fylld är kanske en sanning med modifikation för när jag var sugen på nåt nallade jag en kaka. En kaka syns ju inte. Min syster gjorde likadant och innehållet sjönk betänkligt. De tinade lika fort som man åt. På direkt fråga var vi alltid oskyldiga. Kanske att jag erkände ett par kakor men inte mer. Jag hade ju bara tagit då och då inte tömt.
Dagens kärleksmums toppas med kokos, men mammas hade strössel i alla upptänkliga neonfärger. Det var ännu okänt att karamellfärger kunde vara hälsofarliga.
Mamma tillhörde första generationen som jobbade heltid utanför hemmet men det skulle fortfarande syltas, saftas, bakas, lagas middag varje kväll, tas hand om slakt, odlas, tvättas, städas, strykas och manglas och en hel del annat. När hon var ledig varannan helg klaradas måstena av i flygande fläng huset blev skinande rent och frysen fylldes på för hon ville ut i trädgården så snabbt som möjligt. Kan man ju förstå.
Just en sån fredag när långledigheten inleddes och dammsugaren just tystnat, nallade jag en efterlängtad kärleksmums och smög omärkt genom huset medan första efterlängtade gnaget smälte i munnen. Någon timme senare hittades en stor smula på hallgolvet och jag var avslöjad. Kakorna skulle ju finnas till hands när vi fick gäster. Övergick till att nalla sötmandel under en period vill jag minnas.
Skorpor är lättare att ta med ut i trädgården och håller sig utan att frysas så jag bjuder på både skorpreceptet och kärleksmumsen.
SKORPOR
750
g vetemjöl
1 ägg
2 hg strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 hg smör
15 st kardemummakärnor (fast jag brukar ta ca 3 tsk malen)
4 tsk bakpulver
1 ägg
2 hg strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 hg smör
15 st kardemummakärnor (fast jag brukar ta ca 3 tsk malen)
4 tsk bakpulver
Smör,
socker och ägg röres. Kardemumma och bakpulver blandas i mjölet.
Tillsätt mjölken omväxlande med mjölblandningen. Kavla ut
degen till 2 cm tjocklek. Tryck ut skorporna med ett glas. Gräddas
i 225° tills de är guldgula. Delas med gaffel. Gräddas något
igen och låt sedan torka på eftervärmen. Mums!
KÄRLEKSMUMS
2 dl kakao
4 dl mjölk,
2+2 dl strösocker
300 g rumsvarmt smör,
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 msk vanillinsocker
3 tsk bakpulver
4 dl mjölk,
2+2 dl strösocker
300 g rumsvarmt smör,
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 msk vanillinsocker
3 tsk bakpulver
Ugn 250°, Blanda kakao, mjölk och 2 dl strösocker i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna. Smörj och bröa en ugnslångpanna. Rör rumsvarmt smör och resten av sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis i smörblandningen. Blanda till jämn smet. Bred ut smeten i en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min eller tills kakan börjar släppa i kanterna.
Glasyr: 6 msk smält smör, 6 msk kallt kaffe, 3 hg florsocker, 1 1/2 msk kakao, 3 tsk vanillinsocker, kokosflingor
Blanda kaffe och smör. Sikta ihop de torra ingredienserna och tillsätt. Blanda till slät kräm. Bred över den svalnande kakan. Garnera med kokosflingor.
Ha det så gott i vårsolen