Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 3 februari 2016

Broccolibollar

Broccoli är en av mina favoritgrönsaker som bland annat är en god källa till järn och faktiskt en hel del karoten som är det röda färgämnet i morötter. Fryst broccoli innheåller generellt sett mindre näringsämnen, men konstigt nog mer järn. I vilket fall föredrar jag absolut färsk eftersom den är så mycket godare.
Oftast ångkokar jag den lätt och kryddar med eget örtsalt, men häromdagen provade jag bollar, stekta i ugnen. Blev förvånansvärt saftiga med mildare kålsmak. Serverade med kryddig tomatsås och quinoa, men man kan också använda dem istället för potatis.




BROCCOLIBOLLAR

Ugn 200°
1 färsk broccoli
2 tsk fiberhusk
3 st ägg
0,5 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 klyfta vitlök

Mixa broccoli och vitlök. Blanda i resten av ingredienserna och låt smeten svälla 10-15 minuter. Rulla till köttbullsstora bollar. De växer något i ugnen. Lägg på plåt med bakplåtspapper och baka tills de börjar få lite färg ca 25 minuter.


Smaklig spis



32 kommentarer:

  1. Broccoli är oxå en av mina favoriter så det receptet ska jag överlämna till D.

    SvaraRadera
  2. Men så spännande och nytt! Jag älskar också broccoli och äter den gärna rå. Men det här receptet ska jag prova!

    Må så gott.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Så gott det låter. Jag älskar broccoli. Tack för det receptet kraaam Pia

    SvaraRadera
  4. Så gott det lät. Vi äter mycket broccoli, så det här receptet kommer jag att prova.
    Tack för att du delar med dig av godsakerna.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Förstår att de blir goda med tanke på vad de innehåller och dessutom glutenfria,tack för receptet det är alltid roligt med något nytt recept att prova./Margareta

    SvaraRadera
  6. Mums....de där bollarna måste jag prova!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera
  7. Hihi det där är nog nåt jag behöver peta i mig så jag blir pigg igen. Fast jag tror någon får göra det år mig mina krafter är inte så bra än. envisa förkylning o feber.( ingen influensa i alla fall)
    Ha det gott
    Kram Meta

    SvaraRadera
  8. Ett annorlunda recept som passar mig i smaken. Fast jag har en i hushållet som nog inte skulle jubla. Men jag kan ju testa själv. / Britt

    SvaraRadera
  9. Tack för receptet. Det ska jag absolut pröva, kålnörd som jag är.

    Karin

    SvaraRadera
  10. Ser gott ut!! Har tänkt odla broccoli i sommar, hoppas jag lyckas!! :-)

    Kraam

    SvaraRadera
  11. Åh, broccoli är en favorit i alla former! Tack för receptet - måste pröva någon gång!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  12. Låter jättegott, måste absolut prova!

    SvaraRadera
  13. Älskar broccoli och detta lät ju otroligt gott, måste testas :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  14. Det har jag aldrig ätit ej heller blivit bjuden på, tror jag. Älskar också broccoli.
    I höstas i polen åt jag så mycket broccoli så jag var helt grön i ansiktet, hi hi . . .
    Min släkting lagade både broccoli och grönkål ofta och han skojade om just detta.
    Måste det vara kokosmjöl i smeten ?
    Har inte heller använt kokosmjöl till någon maträtt.
    Tack för receptet Anette.
    kram/ Eva

    SvaraRadera
  15. Åh, vad vi är många som ska prova det receptet! Jag med.

    SvaraRadera
  16. Tack för recept, sparas!
    Kram

    SvaraRadera
  17. Åh, måste prova! Älskar ju broccoli och kål över huvud taget.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  18. Gillar också broccoli. Kul med något nytt av broccoli. Måste testas. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  19. Spännande recept. De ser goda ut. Är det LCHF-inspirerat? Tycker att det ser ut så på ingredienserna :D

    Solsken
    Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både, glutenfritt, vegetariskt och LCHF Linda!
      Jaaaa, solsken!
      /Anette

      Radera
  20. Kul recept. Det ska jag försöka mig på. Älskar broccoli. Lite lustigt att det är mer järn i dem när de är frusna.

    Hejsningar
    Kristina

    SvaraRadera
  21. Tack för receptet som jag överlämnade till D! Igår bjöd hon på broccolibollar med quinoa och hemgjord tomatsås till middag. Jättegott!

    SvaraRadera
  22. Det kanske får bli ett nytt försök med broccoli i kåltältet i år!? De där bullarna verkar smaskens.
    Kram Eva Linnea

    SvaraRadera
  23. Mmmm verkar jättegott! Även jag älskar allt vad kålväxter heter, ska nog testa broccolibollar vid tillfälle.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  24. De ser goda ut :) Men jag gillar ju inte broccoli så mycket ...Hihihi...tyvärr...men en och annan Broccoligratäng har ju förvisso slunkit ned...En riktigt nyttig dag kanske jag provar ;)

    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  25. Å, dessa blev jag sugna på redan när jag såg bilden på instagram. Måste provas! Kokoksmjöl är nytt för mig, var hittar jag det? Kan jag ersätta det med vanligt vetemjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker dom är otippat goda! Har inte provat med vetemjöl, men varför inte. Du kan väl göra ett försök. Själv är jag glutenintolerant så för mig är det uteslutet. Kokosmjöl köper jag på vår lilla ICA-butik.
      /Anette

      Radera
  26. Gillar broccoli och det här verkar ju inte alltför krångligt! Ser väldans gott ut!

    Tack från en som inte älskar att laga mat!
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  27. Känns lite spännande, får se om jag kan få mannen min att laga. Jag lagar aldrig mat, så vad sjutton är fiberhusk? Det verkar som alla ovan vet vad det är utom jag men som sagt, jag kan inget om matlagning. Kram Merja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiberhusk är fibrer som man ofta tillsätter till glutenfritt bröd. Ingen konstig ingrediens. Du hittar den bland bakgrejerna i butiken, där står nog kokosmjölet också.
      Kram Anette

      Radera
  28. Mums! Jag som har fyra buketter broccoli i kylskåpet. Tänkt till soppa, men måste nog pröva det här receptet. Kram och fin helg.

    SvaraRadera