Mina specialsidor

Tomatsidor

lördag 28 maj 2016

Nystädat i växthuset

Skön känsla när växthuset är nystädat. I detta nya blir det verkligen skräpigt fort. Insekter och framförallt flugor hittar in i mängder, men inte ut och profilerna är utformade så det bildas ett fack nedanför varje ruta. Alltså 68 fack att tömma med dammsugaren och sen torka ur.

Mitt framför dörrarna har jag sparat ett utrymme för blickfång, men i övrigt finns det fortfarande en del växtlighet kvar som inte flyttat ut. Håller på att bo in mig, känna mig för hur jag bäst ska utnyttja mina 30kvm som jag delat upp i tre avdelningar.






Sexveckorspotatisen 'Early Rose' i blom och nydiskade krukfat

Malabarspenat som tagit fart och små tomater på 'Admiratelskij'

Sommarnunneört som kommer att få gula och rosa blommor

Paprikan blommar

Krukodlar basilika året runt. De stortrivs med växthuslivet och levererar pestoblad var och varannan vecka.

Allt gott

fredag 20 maj 2016

Mums med nässelvatten

Som en del av er kanske läste i förrförra inlägget så badar jag tomaterna i nässelvatten innan plantering och det har fått stå framme under flera dagar medan jag håller på.


Helt oväntat började Gracie hålla till runt fatet. Hon står där sippar och gurglar som om det var happy hour hela dan. Ibland får hon sällskap av de andra en stund innan de fortsätter sina rundor   i trädgården, men när de är törstiga är det nässelvattnet som gäller trots tre andra drickställen att välja på. 



Petra, Maja och Gracie



Att nässelvatten är nyttigt på olika sätt är väl allmänt bekant och höns gillar ju också nässlor både färska och torkade på vintern, så att de också gillar nässelvatten är kanske rätt logiskt.

Nu tänker jag se till att de har regelbunden tillgång, eftersom jag tror att kroppen behöver den är sugen på (inom rimliga gränser).




Men, hallå där! Mangolden behåller jag helst för mig själv.


Allt gott

onsdag 18 maj 2016

Vinnare




Jätteroligt att så många ville vara med i utlottningen av fröpennorna från sproutworld och kul att se så många nya namn. Ni som inte har bloggar ska veta att ni är hjärtligt välkomna att göra stämman hörd annars också. När jag räknat bort de som råkat lämna kommentar två gånger och lagt till de som mejlat sitt intresse blev det 65. De numrerades och Mannen fick säga två nummer mellan 1 och 65.

Vad sa han...

Jo, nummer 3 Laila med bloggen fagerdalatradgard2
och nummer 60 Ludvig Sandström


Grattis!

Vinsterna kommer med posten inom några dagar.




 Allt gott




söndag 15 maj 2016

Boostar tomaterna

Nu har jag börjar plantera ut en del av tomaterna, tretton sorter blev det i år. Några favoriter sen tidigare och några nya förstås. När man sår flera sorter samtidigt är det kul att se hur olika de utvecklas. En del blir lite glesare och ljusa medan andra blir mörkgröna och kompakta trots exakt samma förutsättningar. Ampeltomaterna har spensliga smala blad och är vidare än övriga redan från början. Ändå ser man att alla är tomater.

Plattrund 'Eva', gul syrlig 'Taxi' och ampeltomaten 'Tumbling Tom Yellow' i tripp, trapp, trullstorlekar får samsas i 40 liters murarhink och åker just nu in och ut från garaget i en skottkärra.

Innan de planterades fick de dra i nässelvatten nån timme för att boostas med mineraler och godsaker. Jag tycker det ger motståndskraftiga och friska plantor. Nässlorna har bara dragit ett dygn i vattnet och är outspätt. Jag kan använda samma vatten i flera dagar, ja i ett par veckor. Efter en vecka spär jag med minst hälften vatten.



Vad har du för knep?


Allt gott

Ps.
Du kan fortfarande anmäla dig till utlottningen av fröpennor, se förra inlägget. Har du ingen egen blogg, lämna e-postadress eller mejla mig. Vinnarna publiceras onsdag 18 maj.

onsdag 11 maj 2016

Utlottning

Nu i bästa såtiderna tänkte jag att det skulle passa med en liten utlottning. Hittade roliga färgpennor hos www.sproutworld.com var och en med en liten överraskning i änden. Pennorna kan komma väl till pass när nya rabatter planeras och trädgårdskisser ska ritas. Kan bli en kul present också, kanske till barn eller barnbarn.

Överraskningen består av en frökapsel och tanken är att man planterar pennan när den blivit för kort för att skriva med.  Så länge kunde jag förstås inte vänta... 



Jag lottar ut två set om vardera åtta fröpennor körsbärstomat, förgätmigej, ringblomma, solros, koriander, timjan, basilika, salvia och pennvässare.



Allt du behöver göra är att kommentera nedan innan tisdag 17 maj kl 20.00. Har du ingen egen blogg går det förstås lika bra ändå. Mejla mig din adress så är du med.
Vinnarna publiceras onsdagen den 18 maj.


Allt gott



söndag 8 maj 2016

Fettpölsa - mums!

Flyttade ut en hink från växthuset som stått på den gödslade jordbädden några dagar. Därunder låg två riktiga fetknoppar och sov sked.








Kittlar i handen när de yrvaket och förmodligen undrande börjar sträcka på sig. 
Larverna har dykt upp med jämna mellanrum sen jag blev med gödselhög. De trivs nämligen utmärkt i gödsel som för ligga och förmultna och älskar min stack. Förr när gödselhögarna var allmänna lär larverna ha varit ett gissel för bönderna eftersom de äter av grödornas rötter. Sen uppfann man bekämpningsmedel. Numera är gödselhögar snarast att betrakta som kulturminnen och larverna inget större bekymmer. En period var de så gott som utrotningshotade. 

Vissa år kan jag hitta mängder i min gödselhög och då plockar jag bort de jag ser, eftersom jag räknar med att det kommer att finnas tillräckligt ändå. Lite äckliga, men mest är det fascinerande när jag tänker på att de lever 3-5 år av sina liv i jorden för att sen avsluta med några korta veckor som ståtlig Ollonborre (Melolontha melolontha).


Varma vårkvällar i skymningen kan jag ibland höra dovt helikoptersurr i trädgården och om jag har tur se siluetten av den stora skalbaggen när den flyger rakt genom lusthuset i motljus eller nästan krockar med mig i trädgårdslandet under svärmningen. Det är fina lite magiska ögonblick.


Bild Wikipedia, naturlig storlek.

Larverna kallas också fettpölsa. När jag tänker pölsa tänker jag mat och att hönsen kunde vara värda en liten godbit. Jag räknar med fler larver som så småningom får bli skalbaggar och svärmar.




Petter var snabbast framme när jag lockade. Larverna lade jag bland brödsmulorna som är det vanliga vardagsgodiset. Utan att bry sig det minsta om smulor nappar Petter larven direkt utan att ge ett ljud ifrån sig. Normalt när en godbit hittas ropar han intensivt till hönsen, pickar med näbben och bjuder ut sitt fynd. Så icke idag. Denna festmåltid var för dyrbar att dela med sig av.



Fettpölsan ska vändas och ner med huvudet först. Petter fumlar och tappar. Hönorna har äntligen fattat att det är nåt på gång och närmar sig. Maja nappar larven och sväljer den efter en galant svingning. 


Petter vet dock vad han har sett. Det fanns en larv till som han snabbt hittar och denna gång fumlas det inte.

Allt gott


Ps. Trädgårdsdag i Tyrolen (Blädinge, Alvesta kommun) 15 maj klockan 10-16, plantor, fröer, redskap, fika, lunch och mycket mer. Årets tema är Svenska Äpplen. Föreläsningar om Bokashi, kompostering, anlägga äng, ympa fruktträd.
Arrangör www.hallbarabladinge.se



onsdag 4 maj 2016

Salens lanthandel

På landet händer det fantastiska saker...

som till exempel att man i grannbyn Blädinge håller på att få en lanthandel inrymd i en cirkusvagn.
Än är verksamheten inte riktigt igång, men på Valborgsmässoafton bjöd man på fika och visade vagnen som initiativtagaren Johan Danielsson renoverat på hela vintern. I mina ögon alldeles underbart!


Titta bara här! Tänk er bänkar, hyllor, lådor och skåp fyllda av lokala produkter, grönsaker, rotsaker, nybakat, kylda drycker, växter, kryddor, ja allt vad man kan tänka sig. Går mina odlingar bra kommer jag att leverera en del också, kanske tomater, pumpor och... jag vi får se.


En ekonomisk förening är bildad och man tar gärna emot förslag på fler leverantörer och producenter som har sin verksamhet i grannskapet väster om sjön Salen.


Nyvärpt av glada hönor i Änganäs.





Hur glad blir man inte...



Vagnen finns uppställd vid kyrkan i Blädinge och kommer att ha öppet två dagar i veckan. Man pratar om onsdag kväll och lördag förmiddag, samt vid särskilda evenemang och det kommer det att finnas gått om i byn under sommaren eftersom det också är här 60-talsparadiset Tyrolen ligger. Det är också här Hållbara Blädinge arrangerar trädgårdsdagen jag brukar prata om. 

Blädinge ligger i Alvesta kommun, Småland.

Så känn dig hjärtligt välkommen till mina trakter och glöm inte hålla utkik efter randiga cirkusvagnen. Kika in och se vad som bjuds!

Facebook Salens Lanthandel
Instagram @salenslanthandel
Trädgårdsdag i Tyrolen 15 maj www.hallbarabladinge.se
Alla evenemang i Tyrolen www.tyrolen.se

Allt gott







söndag 1 maj 2016

Växthusbygge del 9 - Drivbänk

Tänkte redan när växthuset beställdes att jag skulle ha en drivbänk mot söder tillräckligt djup för att kunna ladda med hästgödsel och vinterså i om jag har lust... och det har jag oftast.

Det har förstås varit en hel del strul med detta också, som jag inte ska belasta er med, men kort kan jag säga att det har fattats delar och att det inte är lätt att bygga en ett fönster utan ritning. 

Som kompensation för läckage och förseningar med växthuset (Se bilder här ) gick Säljaren på Classicum motvilligt med på att montörerna skulle hjälpa mig med bygget när de ändå var här och tätade en andra gång.

Här provar montörerna hur locket ska sitta.




I ramarna ska jag ha plexiglas som väger lite mindre än vanligt glas och är lättare att lyfta. Varje ruta går dessutom att öppna för sig.
Nu när vi vet måtten kan Mannen bygga muren som locket ska ligga mot. Nästan halva kommer att ligga under jord. Hoppas på att kunna odla saftig sallad här i februari nästa år. Det vore väl nåt!

Allt gott