Mina specialsidor

Tomatsidor

söndag 8 maj 2016

Fettpölsa - mums!

Flyttade ut en hink från växthuset som stått på den gödslade jordbädden några dagar. Därunder låg två riktiga fetknoppar och sov sked.








Kittlar i handen när de yrvaket och förmodligen undrande börjar sträcka på sig. 
Larverna har dykt upp med jämna mellanrum sen jag blev med gödselhög. De trivs nämligen utmärkt i gödsel som för ligga och förmultna och älskar min stack. Förr när gödselhögarna var allmänna lär larverna ha varit ett gissel för bönderna eftersom de äter av grödornas rötter. Sen uppfann man bekämpningsmedel. Numera är gödselhögar snarast att betrakta som kulturminnen och larverna inget större bekymmer. En period var de så gott som utrotningshotade. 

Vissa år kan jag hitta mängder i min gödselhög och då plockar jag bort de jag ser, eftersom jag räknar med att det kommer att finnas tillräckligt ändå. Lite äckliga, men mest är det fascinerande när jag tänker på att de lever 3-5 år av sina liv i jorden för att sen avsluta med några korta veckor som ståtlig Ollonborre (Melolontha melolontha).


Varma vårkvällar i skymningen kan jag ibland höra dovt helikoptersurr i trädgården och om jag har tur se siluetten av den stora skalbaggen när den flyger rakt genom lusthuset i motljus eller nästan krockar med mig i trädgårdslandet under svärmningen. Det är fina lite magiska ögonblick.


Bild Wikipedia, naturlig storlek.

Larverna kallas också fettpölsa. När jag tänker pölsa tänker jag mat och att hönsen kunde vara värda en liten godbit. Jag räknar med fler larver som så småningom får bli skalbaggar och svärmar.




Petter var snabbast framme när jag lockade. Larverna lade jag bland brödsmulorna som är det vanliga vardagsgodiset. Utan att bry sig det minsta om smulor nappar Petter larven direkt utan att ge ett ljud ifrån sig. Normalt när en godbit hittas ropar han intensivt till hönsen, pickar med näbben och bjuder ut sitt fynd. Så icke idag. Denna festmåltid var för dyrbar att dela med sig av.



Fettpölsan ska vändas och ner med huvudet först. Petter fumlar och tappar. Hönorna har äntligen fattat att det är nåt på gång och närmar sig. Maja nappar larven och sväljer den efter en galant svingning. 


Petter vet dock vad han har sett. Det fanns en larv till som han snabbt hittar och denna gång fumlas det inte.

Allt gott


Ps. Trädgårdsdag i Tyrolen (Blädinge, Alvesta kommun) 15 maj klockan 10-16, plantor, fröer, redskap, fika, lunch och mycket mer. Årets tema är Svenska Äpplen. Föreläsningar om Bokashi, kompostering, anlägga äng, ympa fruktträd.
Arrangör www.hallbarabladinge.se



23 kommentarer:

  1. Fettpölsa.....läskigt namn :-)

    SvaraRadera
  2. Sådana där fettpölsor hittade vi också ibland i hästgödselhögarna :) Intressant att höra att Petter inte direkt ville dela med sig, han måste ha tyckt att det var alldeles fantastiska godsaker som serverades :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Vilken festmåltid de bjöds på! När jag var liten lagade min pappa pölsa. Jag kan säga, att jag jublade inte.
    Det här låter ännu mindre gott. Utom om man är höna förstås.
    Har inte glömt Tyrolen. Vi kommer nog. / Britt

    SvaraRadera
  4. Fettpölsa. Klingar inte vidare positivt i mina öron. Inte ollonborre heller. Men dom behövs väl för den ekologiska ordningen. Jag minns när vi hade en del, som vi kallade det, knäpplarver i jorden där vi satte potatis. Dom var inget bra för dom åt upp potatisen så dom fick alltid komma bort. Dom var lite mindre och gulare i färgen. Bra att typporna tycker om dessa så att dom kommer till nytta!
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Fettpölsa, vilket namn. Låter inte inbjudande, för oss människor i alla fall.
    Ha en skön trädgårdssöndag!

    SvaraRadera
  6. Så fick jag lära mig nåt nytt igen.
    Fettpölsa låter inte direkt som en delikatess, men det bryr sig inte Petter och hönorna om.

    SvaraRadera
  7. Aaaa jag har också sådana larver fast rakt ner i vissa land, jag har ju inga hönor att mata så då får väl mina ligga kvar i jorden nästa gång jag stöter på en, men nu vet jag ju vad det är. Tänk alltid lär man sig något nytt! Ha nu en skön söndagskväll, själv ska jag gå ut och stötta upp pionerna lite mer, de växer ju så att det knakar, det räcker inte med stödet de fått. Kram

    SvaraRadera
  8. En sådan där goding råkade jag gräva upp härom dagen ur en av mina odlingsbäddar. En fascinerande varelse. Vi är ekologiska odlare och jag använder vår egen gödsel i mina odlingsbäddar så jag antar att min lilla besökare kom därifrån. ;)

    Ha det så gott i solen kära du.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  9. Kan tro att larverna är godis för hönsen! Har sett ett par ibland i vår gödselhög, kan tänka mig att fåglar gillar dem också om man lägger fram dem.
    Tack för "Hönan", ska lämna den till min vän i veckan!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  10. Vi har ett överflöd av guldbaggelarver i våra komposter, i vanliga fall brukar jag putta ner dem i en annan kompost när de dyker upp under hämtning. Kanske ska jag fresta våra höns med några av de feta vita larverna?
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  11. Aldrig skulle jag kunna hålla dem i handen. Sån är jag. Bara namnet är avskräckande men det var ju trevligt för hönsen.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Växten du frågade efter hos mig är Hacquetia epipactis, Gullflocka, en riktig goding.

    SvaraRadera
  13. Blev först lite förskräckt när jag läste rubriken men kan nu glädjas åt Petters och hans dams kalasande. Hörde på radion att gödselstackarna även är en förutsättning för att snoken ska kunna leva här. Vårt klimat är egentligen för kallt för dem men i gödselstacken är det ju varmt och gott, för den, och för allehanda andra små och fascinerande liv som t.ex. ollonborrar. Visste inte att de precis som många trollsländor lever så länge som larver och sen så kort tid som fullt utvecklade. Spännande!
    Önskar dig en varm och solig måndag! Anna-Karin
    P.S. Har du sett mitt svar angående fröerna till urtomaten? D.S.

    SvaraRadera
  14. Undrade just om inte dom där larverna skulle vara nått för hönsen. Och det var dom tydligen. Men...äter höns också liljebaggslarver!? Alltså dom där som ser ut som små minibajskorvar!? Det vore en välgärning, för dessa larver äter upp alla mina liljor (trots att jag plockar bort all liljebaggar) så jag har bestämt mig för att aldrig mer sätta liljor. Får hålla mig till dagliljor istället.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  15. Usch såna gillar inte jag. tur jag inte är höns..
    Härliga dagar i värmen har vi allt bara exploderar vill stoppa tiden lite nu. Ha det gott i värmen
    Kram Meta

    SvaraRadera
  16. "Fedepölsor" (på sydhalländska ☺) är ett gissel. Har flera kunder med stora problem men i de fallen är det trädgårdsborren som varit i farten. Inte roliga larver där heller och gräsmattorna är totalförstörda. Fast fåglarna är ju nöjda och vänder upp och ner på mattan i ett nafs, ett skrovmål så gott som något☺
    Kram Milla

    SvaraRadera
  17. Ollonborre har man nog stött på någon gång utan att veta vad det var! Tänker på visan "Flickan från Backafall" ingår inte där en ollonborr?
    Ha en fin vecka!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  18. Usch, vilka äckliga larver...men godsaker för dina fina hönor.

    SvaraRadera
  19. Hehhee! Har aldrig hör namnet förut och trodde ett ögonblick att nu har Anette övergett vegetarierna till förmån för något rätt yäck....;-))! Det var ju tur att det var fröknarna Höns som gottade sig med dessa tjockisar.
    Men, jag beundrar din attityd. Själv är jag inte - måste erkänna - riktigt så tolerant efter att fullt livsdugliga plantor gett upp livet och ligger som föredettingar på jordytan - även om boven i dramat är också väldigt ofta harkrankarna. Och jag som så ofta skryter med att vara en som värnar Livet...Vilken dubbelmoral...;-((! Tydligen är det ändå skillnad på liv och liv....
    Ha't! /Anja

    SvaraRadera
  20. Sånna larver dör hos mig illa kvickt då de som du skriver kan äta på rötter. Hos oss finns de i massor i gräsrötterna vilket vi sett när vi gräver bort gräsmattan för nya odlingsbäddar eller som nu då vi gräver för att lägga marksten.

    SvaraRadera
  21. Naturens kretslopp är en fantastisk "uppfinning"!
    Kram

    SvaraRadera
  22. Det är nog fettpölsa som jag har gjort mig bekantskap med under den senaste veckan när jag varit sysselsatt att gräva ner mina ligusterplantor, långt nere i jorden har jag hittat mängder med dessa vita larver, jag undrade just vad det var för något, nu vet jag:-) Tack! /Charlotte

    SvaraRadera
  23. Våran Johan-tupp brukar också låta damerna käka först, men om det vankas fettpölsa vet man ju aldrig. :)

    SvaraRadera