Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 7 september 2016

Gröna fingrar

Jodå, här är bildbeviset. Jag har gröna fingrar!



Så här ser händerna ut flera gånger om dagen, grönslemmiga av att ha plockat mängder av larver. Inte krossat bara plockat och slängt.
Tidigare i år har det varit enstaka angrepp, men nu går det inte att lura dem eller hålla stången genom att plocka. Det handlar om invasion!



De anfaller inte bara kålplantorna, utan även rucola, rädisor och blomväxter (korsblommiga växter). Vinterns behov av kål ligger sen länge räddat i frysen, men den vilda rucolan har jag tänkt att plocka av minst fram till jul. Den är flerårig och övervintrar. Spöklika rucolaskelett av tomma bladnerver går jag helt enkelt inte med på. Eftersom de även sitter på själva stjälkarna smälter de väl in och är svåra att hitta. Övrig kål står snyggt i landen långt in på vintern om den får vara ifred.

Finn tre fel på svartkålen:


Det här är raps- eller rovfjärilslarver. De är så lika att jag inte kan skilja dem åt. Extra väl kamouflerade. Hittar enstaka här och där. Inte alls samma plåga som de randiga kålfjärilslarverna, som jag plockar hundratals av varje dag. Kycklingarna älskar de helgröna larverna, medan de randiga antagligen uppfattas som giftiga och oätliga. Synd för det hade blivit mycket mat.

Hittade du de tre larverna?





Av blomstren är det främst bladen på Judas silverpenningar och slingerkrasse som är utsatta. Krassen skulle vara som vackrast, men nu är helt förstörd av halvätna blad och klibbigt svart bajs. Kommer att rycka upp och plantera nåt höstigt med det snaraste. 







Besparar er de äckligaste bilderna med högar av larver som kryper på varandra.

Jag är inte så naiv att jag tror att alla plantor ska klara sig utan angrepp hela sommaren utan har faktiskt vidtagit en hel del steg och mått som andra år varit fullt tillräckliga.

Alla kålplantor är förgrodda och utplanterade när de är ca 10 cm höga. Storlek ger en viss motståndskraft. Vedaska eller stenmjöl intill stjälkarna hjälper rätt bra mot vårens angrepp av rapsbaggar som gärna gör små hål i bladen. Värst utsatt brukar rucolan vara. Grönkålsplantorna täcks med väv tills de har växt till sig och blivit åtminstone 30-40 cm höga. Då skördar jag årets behov och fryser ner. Sen tar jag bort väven över de som odlas i lådor för jag tycker den är ful och räknar med att plantorna klarar en del angrepp. Det kommer nya friska blad hela tiden. På ´Södra filialen´ (150 kvm som jag odlar i grannbyn) låter jag väven vara kvar.
Några plantor planteras också bland sommarblommor för att det är snyggt och de klarar sig längst. Ibland utan angrepp alls. 
Alltså plantor på flera olika ställen och även utplantering vid olika tidpunkter för att sprida riskerna.
I mitten av september brukar larverna ge upp, men såna här år när det är fullkomlig invasion känns det inte som nån tröst. 


Allt gott









27 kommentarer:

  1. Trodde mest att det var sniglar jag hade som åt på växterna. Men det kan ju faktiskt vara larver också. Så tråkigt för dig. Inte kul när man får se så mycket larver. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Usch ja, även här smaskas det på kålen i några pallkragar. Inte roligt. Konstigt nog har den självsådda krassen som kommit lite varstans i köksträdgården klarat sig.
    Kram/Laila

    SvaraRadera
  3. Så trist...inte roligt att få grönsakerna uppätna.
    Den lilla gröna larven var inte lätt att upptäcka.
    Då blir det säkert nya gröna fingrar idag.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Usch vad trist :( Kommer ihåg för många år sedan när jag odlade broccoli hur plantorna invaderades av äckliga larver, så himla äckligt men framför allt ledsamt för jag hade hu väntat så på att få skörda. Hoppas att du får bukt med eländet,dina gröna fingrar tror jag inte alls beror på larvplockandet, de är nog så ändå tror jag, i alla fall om man ser hur fint du har det i din trädgård :) Kram/Monne

    SvaraRadera
  5. Usch ja ....grönkålen har klarat sig utan väv från rådjur och harar vilket det nu var som åt upp det förra året...men då hann jag skörda lite iallafall...MEN döm om min förskräckelse när jag häromdagen kom ut och såg bara skeletten va plantorna,,,och fullt med kållarver.....Jag som trodde det var lugnt,,,men det kan man inte vara och inte kan man slarva med tillsynen heller...

    SvaraRadera
  6. Såå tråkigt! Själv dras jag med larver på mina små pil-träd. Vet inte vad det är för sort. Jag gav upp häromdagen och klippte av alla grenar med blad.
    De där gröna du har var inte lätta att hitta.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  7. Nää ... så tråkigt och du som lagt ner så mycket jobb i din köksträdgård. Såg inte alls de gröna larverna på första bilden. Hoppas du får bukt på eländet.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  8. Det är tråkigt då det man odlar går till larvmat. Tur att du är erfaren och redan har säkrat vinterfödan. Ha en fin onsdagskväll! Kram

    SvaraRadera
  9. Nej usch och fy. Är det inte sniglar så är det larver undrar hur det kommer att se ut om nåt år när det kommit ännu nyare djur in i vårt land. Törs inte tänka på det.
    Tack och lov har jag inget här än...
    Ha det gott och lycka till med insamlandet
    Kram Meta

    SvaraRadera
  10. Nog vet vi att du har grön fingrar men inte pga larver! Någon invasion har jag inte, kanske beroende på att något annat ätit upp det mesta för mig, men de finns där. Grönkålen har jag täckt med fiberväv och jag gluttar väldigt försiktigt, de skulle bara våga ge sig på min grönkål!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  11. Läskigt med larver, ja det är ett sjå att ha trädgård.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Du och hönsen VS larverna. Jag håller på er, ge inte upp och kämpa på! Klurig bild med de gröna krypen - jag såg bara en. Hoppas det ger med sig snart men det är ju lite väl varmt än och gynnsamt för larverna.
    Kram

    SvaraRadera
  13. Fy för alla de där larverna! Här har det främst varit tomaterna som drabbats av gröna larver. Igår tog jag bort alla blad! Även chili och pelargoner har haft påhälsningarser jag på bladen. Inte kul alls!
    Ha en fin dag trots larverna;))
    Kram

    SvaraRadera
  14. Så larvigt inlägg!! Bara skojar , det var jättebra om man nu kan säga bra om larvinvasion. Synd om dig som har gröna fingrar på riktigt. I år har jag varken svartkål eller rucola, men vet problemet med kål ( dock inte på rucola och rädisor). Förra året lät jag svartkålen vara utan att plocka och det var först på sensommaren som den växte på sig lite upptill. Året dessförinnan däremot passade jag och vattnade jag med BIO Växt näring och kålen var fantastiskt fin. Den stod ända till jul, men precis innan jag skulle göra julmaten hade råbocken varit där och bara lämnat stubb. Han hade inte varit synlig på länge så jag glömde. Grrrr. Vi känner igen vedermödorna.
    Ha det gott/Luna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det larvig, he, he, he! Råbocken är nästa bekymmer...
      Allt gott
      /Anette

      Radera
  15. Verkligen trädgårdslyckans baksida! Fy att bli så invaderad! Tur i allafall att det är slutet av sommaren...

    Njut ändå så mycket du kan av dessa härliga sensommardagar...
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  16. Ugh, inget kul alls, men dina fingrar är nog gröna ändå. Så mycket fint som du odlar och kan skörda. Hoppas du blir av med dem.
    Ha det fint / Marika

    SvaraRadera
  17. Plukke plukke :-)) Jeg har ikke hatt de store angrepene i år, men vi har ikke kålplanter.. Jeg har ikke hjerte til å drepe dem for jeg vet aldri helt hvem de er og kanskje skal de bli en vakker sommerfugl til neste år?! Fin torsdag!

    SvaraRadera
  18. Ja trädgård är inte bara vackra bilder det är en ständig kamp. Jag hejar på dig i dragkampen.
    //Helene

    SvaraRadera
  19. Ifjol blev jag väldigt drabbad och därför tänkte jag helt strunta i kålen i år, men så kunde jag inte låta bli att så grönkål ändå. Visst har jag haft en del, men så fin som kål som det blev hade jag inte vågat hoppats på. Vissa besprutar ju kålen med nässelvatten och minskar angreppen så - är det nåt du har testat?
    43 kilo tomater, wow! Jag behöver inte alls ta del av dina tomatrecept. De få tomater vi har hinner vi äta upp direkt. Om man säger så. :)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  20. Usch,fy och Blääää !!! De där gröna var här och åt upp mina blommor i våras..bla.Stockrosen de kaläter helt ! Jag har mycket hellre gröna fingrar av andra anledningar och säkert du också ;) Hoppas du får bukt med de äckliga krypen !
    Trevlig helg !
    Kram

    SvaraRadera
  21. Kålrabbi har jag odlat, den enda kålväxten på grund av fjärilslarver men krasse har jag slutat att så, lite trist för jag gillar både doften och de starka färgerna på blommorna.
    Såg det fina reportaget om vitlök, snart är det dags att återigen plantera vitlöksklyftor.
    Lycka till med larvplockningen och trevlig helg.
    Birgitta

    SvaraRadera
  22. Att du har gröna fingrar har jag vetat länge :)
    Sköt om dig och ha en underbar fredag och helg.
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  23. Usch, vad trist med invasion av larver! Det är så trist när man inser att andra gärna vill tugga i sig den skörd man så omsorgsfullt vårdat. Här har vi klarat oss undan larver och andra tråkiga kryp men vår kamp är istället mot hjortar och rådjur som tycks anamma "tabberas-metoden". Suck! Jag hoppas att du vinner kampen mot larverna och slipper kletiga gröna fingrar framöver.

    Trevlig helg på dig Anette!♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  24. Åh, tänk om jag hade läst det här tidigare! Jag som odlar kål för första gången och inte fattat att jag borde ha skördat tidigare! Då hade bladen ju legat i frysen istället för att ha blivit spetsmönstrade. Ok. Imorgon ska här skördas och frysas in!

    SvaraRadera
  25. Innan i år hade jag aldrig anat att kål skulle vara så förbenat svårt att odla pga diverse angrepp. Men så hade jag aldrig odlat kål förr heller. Mina plantor blev aldrig skyddade i våras, tråkigt nog. Jag hade verkligen tänkt göra det efter att ha insett vikten av det, men för mig ska odling vara enkelt. När jag drog upp mina decimeterhöga vitkålsplantor fanns knappt någonting kvar av dem. Måtte jag ta revansch nästa år!

    Och den som ansåg att grönsaker var alltför lågt prissatta, inte minst kål, kan jag bara hålla med. Det kändes som att jag begick en brottslig handling när jag köpte kål för en (!) krona kilot häromsistens...

    SvaraRadera