Här har tyvärr de flesta redan trillat ner, men tänk er några hundra äpplen till i bilden så får ni en uppfattning. Grannen räfsar fallfrukt var och varannan dag som oftast hamnar i skogen till älgarna. Äpplena är nämligen stenhårda och smakar pyton. Duger inte ens till matäpple.
Jag brukar få ta så många jag vill och de har blivit nästan oumbärliga i dekorationerna hela hösten fram till jul. De små hamnar i kransar och några väl utvalda jättebamsestora placeras omsorgsfullt i julens ljuskrona av grönt ris. De som blir kvar får rådjuren.
Förr när självhushållningsgraden var högre använde man ytorna väl och planerade för en lång fruktsäsong. Det märks inte minst i vår trädgård. Därför har det verkat så konstigt att man skulle satt ett träd bara för att titta på frukten. För att få svar på gåtan tog jag med fem vackra äpplen till pomologen som sortbestämde på skördemässan i helgen.
För det första fick vi äntligen veta att det är ett Rött järnäpple som härstammar från Tyskland. Det har odlats i Sverige i flera hundra år och i äldre förteckningar nämns det som Röd Pipping.
Den allra största nyheten var dock att det går att äta, fast nästa år! Lagringsegenskaperna är alltså fenomenala. Frukten mognar nån gång i januari och håller sig fram till maj-juni. Köttet ska vara saftigt och syrligt. Det är bäst till midsommar, sa pomologen! Wow, säger jag!
Dagen därpå passerar jag åter trädet i finväder, möter en annan granne, han kommenterar äpplena. Det visar sig att hans mormor bott i huset med äppelträdet och att hans morfar brukade gräva en stuka för vinterförvaring av potatis, men stukan delades av med ett halmlager så även äpplena fick rum. Tänk var man får lära sig när man hämtar posten.
Den här bilden har ni sett förut, men jag kan inte få nog av allt rött så ni får den igen.
Allt gott
Så spännande. Då får ni spara ett äpple och se hur det smakar nästa år. Otroligt vad man får veta. Fin sistabild. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaIntressant! Antar att ni kommer spara och smaka av till midsommar...
SvaraRaderaTänk vad det är bra med grannar som är uppväxta i trakten och kan berätta anekdoter från förr. Vi har ett gammalt fallfärdigt hönshus precis utanför vår tomtgräns. Grannar berättar ofta, med viss nostalgi, att de förr gick till detta hönshus för att köpa ägg. Idag är det bara ett fult ruckel, men det har en historia... Det gillar jag :)
Ha de! Kram Birgitta
Mycket intressant historia och vackra äpplen. Man odlade inte till pynt tidigare.
SvaraRaderaKram
Så spännande! Järnäpple - det har jag aldrig hört förr :) Då får du testa nu då, att förvara några till nästa år så att du får känna smaken :) Grannen kanske är snäll och låter dig få några även nu när hen vet att det går att äta dem :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaNär jag började läsa ditt inlägg tänkte jag precis som du. Varför plantera en äppelsort so man inte kan äta, utan bara får en massa jobb med att plocka bort från gräsmattan.
SvaraRaderaMen så roligt att du forskade visare. Mycket intressant. Hoppas ni spara några äppel nu så vi får höra hur de smakar nästa år. Kram från Anne-Lie
Kram!
Åh, så intressant! Ja, och tänk att kunna plocka fram dem i vinter... Spännande att höra - ja, för räknar med att du rapporterar - hur de smakar när det är dags. Ja, och vad de lämpar sig för, äta som de är och/eller mos, äpplekaka...
SvaraRaderaAllt gott! (Just det ;o)
/Katarina
Oj så vackra äpplena var! Och visst är det bra att prata både med grannar och förbipasserande. Då kan man ha äpplen hela våren och kanske äpplepaj på midsommar ;) Vi har flera vildaplar runt oss och jag tänkte att de röda såg alldeles för 'fina' och stora ut för att inte kunna ätas.
SvaraRaderaHa det gott! Carina
Så roligt att få mera information om de Äpplen man har det är verkligen ett vackert Äpple förstår att det blir fint i Dina arrangemang som du gör.När man hämtar posten så kan man få allehanda information av sina grannar eller någon annan som just passerar en bra mötesplats med andra ord.Ha det gott/Margareta
SvaraRaderaIntressant, har inte hört talas om det äpplet förr. Vi har också en granne med fantastiskt vackra äpplen. Går förbi där varje dag på vår promenad, borde kanske ta kameran med mig dit någon dag. Härliga bilder!
SvaraRaderaKram Titti
Ja, tänk man lär hela tiden! Nu har jag lärt mig om järnäpplen. Väldigt vackra, antar att du ska testa och spara äpple och servera till midsommar någon gång=) Ha en fin kväll! Kram
SvaraRaderaMen vilket fenomenalt äpple och vackert också ,dekorationsfaktorn är ju väldigt hög ,kramen Nette
SvaraRaderaDet är något särskilt med äpplen, och detta var ju verkligen speciellt. Så kul att dessa historier blir berättade så att du fick veta och så att vi fick hänga med också.
SvaraRadera//Helene
Det har jag aldrig hör förut heller men så spännande. Ska du spara några och testa. Grannen kanske blir glatt överraskad han med.Trodde kanske att det var en kärna som var satt, de kan ju bli oätliga. Tänk vad an lär sig varje dag
SvaraRaderaHa nu det fint mitt i veckan
Kram Meta
Kunde nog tänka att äpplena skulle vara till nytta eftersom de odlades förr. Nu sparar du väl för att ha nästa år? Det är vackert när träden bär frukt och så doftar det så gott i trädgården.
SvaraRaderaKram Eva
Härliga äppelbilder!Visst är det härligt att lära sig nytt. Våra Karin Schneider, också ett riktigt rött och vackert format äpple, håller till februari/mars men det smakar gott redan i oktober :)
SvaraRaderaTänk vilka gamla sorter det finns kvar fortfarande! Själv har jag ett härligt smakminne av ett träd som växte på sluttningen till en nerlagd järnväg mellan Midsommarkransen och Årstadal i Stockholm.
SvaraRaderaJag gick förbi där varje dag och på hösten kunde man plocka underbart goda päron som smakade äpple - eller det kanske var äpple som smakade päron, jag var ju bara 8-9 år och kunde nog inte skilja dom åt - vars fruktkött var rosa. Undrar om någon vet vad det kan vara.....
KRAM
Susie
Vilken story!!! Det är underbart att få höra historier om sin omgivning!
SvaraRaderaHa det fint!
Marta
Hej Anette!
SvaraRaderaIntressant läsning som alltid hos dig. Äpplet har en vacker röd färg, och ser gott ut. Ha det fint /Marika
Vad bra att du fick reda på vad det var för äpple och hur det ska lagras för att bli gott! Ser fram emot att få en smakrapport nästa vår... :)
SvaraRaderaKram Kristina
Verkligen vackra äpplen!
SvaraRaderaKram Lena
Det var mycket intressant! Hade ingen aning om att det fanns äpplen med så bra lagringsegenskaper. Man inser att de var värdefulla förr när det inte fanns tillgång på frukt hela året så som det gör idag. Man inser också att de blir mer och mer värdefulla igen med tanke på hur kostsamt det är för miljön att transportera runt äpplen över hela jordklotet. Fina röda äpplen från trädgården mitt i sommaren. Härligt!
SvaraRaderaAllt Gott! Anna-Karin
Spännande! Ett superäpple alltså! Nu får ni fixa den där jordkällaren så att ni kan njuta vackra äpplen och goda äpplen långt fram i vår!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Kram/Laila
Vilken trevlig historia om grannens äpplen, detta visste jag ingenting om!
SvaraRaderaKram!
Det är alltid superkul att få lära sig nya saker. Jag har aldrig hört talas om denna äppelsort, men så smart med äpplen som man kan ha ända tills nästa säsong tar vid.
SvaraRaderaKram,
Regina
Apropå din kommentar hos mej...wow för en kaktus som du haft i 49 år !!
SvaraRaderaDet måst kännas helt fantastiskt !...jag skulle vårda den ömt ;))
Ha en fin söndag nu !!
Kram bia
Så spännande läsning om detta äpple! Jag har ofta funderat över vackra juldekorationer med knallröda äpplen eftersom jag inser att min vackra röda Cox Pomona inte skulle hålla lika bra, men nu anar jag att det är detta äpple som använts!
SvaraRaderaNu håller jag på att läsa i kapp efter att ha varit datorlös i drygt 3 veckor. Vi hörs.
SvaraRadera/Eva Linnea
Har du smakat på dom då efter lagring?
SvaraRaderaDags för en uppdatering! Hur har det gått att lagra äpplena, vad är din erfarenhet och hur smakar det framåt midsommar?
SvaraRaderaTacksam för svar, för jag funderar på att ympa in sorten hemma,