Mina specialsidor

Tomatsidor

lördag 15 oktober 2016

Höst i trädgårdslandet

Jag gillar alla årstider i trädgårdslandet, våren då allt är fräscht och man ser lådor med späda primörer och tydlig struktur, högsommaren med frodighet, trånga gångar och mycket ätligt att välja bland, hösten när vissa lådor börjar tömmas, fast det fortfarande finns en del att äta och svartkålen ståtar i milt ljus. Faktiskt gillar jag vintern också med naket skelett av hässjöstörar och fröställningar som står kvar. Dofterna varierar, liksom ljuden. 

Medan jag står i landet och filosoferar städar ett gäng talgoxar upp efter hönsens lunch. Snappar åt sig brödsmulor som varit för små för stora näbbar att nappa. Sen bråkar de högljutt i häggmispeln så de röda bladen yr. Under sitter hönsen och verkar helt oberörda eller om de bara väljer att inte lägga sig i. Som de bjässar de är i jämförelse och med de röstresurser de besitter kunde de lätt ha rutit i och fått tyst på småfågelkäbblet genom överraskningsmetoden, men som sagt... var och en sköter sitt.

Själv konstaterar jag att livet vore bra tråkigt utan grönkål, särskilt den blågröna svartkålsvarianten.












Två stora vräkiga kålplantor som jag plockat hundratals larver på bekänner äntligen färg. Fick plötsligt utrymme över i somras när jag byggde fler lådor och satte två dåliga kålplantor som tappat namnstickorna. Länge verkade det bara bli blad, men nu kan man urskilja små romanescobuketter. Det är limegröna och ser ut som toppiga blomkålshuvuden men är en korsning mellan blomkål och broccoli. Superb smak, roligt att ha testat, men knappast odlingsvärd i längden med tanke på den plats de tar upp, hur små kålhuvudena blir och hur mycket arbete man får lägga på att hålla undan larver. 




Spenatskräppan är ovanligt fräsch för denna tiden på året. Ovärderlig våprimör som till och med visar sig tidigare än nässlorna. Nu finns det så mycket annat bladgrönt som används på samma sätt mangold, kål, Nyzeeländsk spenat så den får stå orörd och bara vara snygg.




Efter hand som löven samlas upp täcker jag tomma ytor och bäddar in morötter, rödbetor, purjo och vinterrädisor så att det inte blir tjäle i bäddarna. De mår bra i jorden och jag tänker fortsätta gräva upp efter hand i alla fall fram till jul. Annat är skördat och lagt för vinterförvaring.




Det blir wok till kvällsmat.


Ha det gott


20 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Visst är kål vackert och så nyttigt dessutom. Här hade vi kålmal i massor så många plantor tynade bort. Saknar de vackra bladen nu. Som tur var gick andra grödor desto bättre i år.
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  2. Målande beskrivet om den dagliga lunken, känner nästan att jag är där och tar in. Allt det där som händer hela tiden, vi ska bara stanna upp och ta in. När du skriver om den där kålen tänker jag - hur mycket gift har man behövt spruta på den köpta? Blev glad häromdagen när jag hittade en larv i kylskåpets grönsakslåda - och jag har bara köpegrönt;)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Du är en duktig skribent och en duktig trädgårdsodlare. Helt fantastiskt. Jag blir så inspirerad av dig. Önskar dig en skön söndag.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Svartkålen är verkligen en favorit. Gott till så mycket!
    Min spenatskräppa vissnade ner i somras, men nu har den kommit igen!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  5. Varje årstid har sin tjusning :) Om det så bara är småfåglarna i ett snår..idag var mina extra ystra och njöt av att picka i sig av de sista äpplena på trädet och det bjuder jag gärna på ;)Tror att det var solen som tittade fram som gjorde oss alla lite extra glada :)
    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag avundas alla som odlar mycket ätbart, själv slutade jag med det när barnen flyttade och började med prydnadsträdgård i stället. Fast nu har jag ju planterat uppstammade svarta och röda vinbär och blåbär så jag börjar nog sakna eget odlat en del. Jag ska också försöka odla lite bladgrönt på fönsterbrädan under vintern. Frön har jag redan köpt. Det ska bli spännande att se om det fungerar. Ha det bra Carita

    SvaraRadera
  7. Så kul att det fortfarande är en produktiv trädgård. Det som ev finns kvar nu får fåglarna och andra djur ta. Håller på och nattar min trädgård. Nu är det mörkt alla tider jag är hemma så jag går i trädgårdside, utomhus i allafall.
    //Helene

    SvaraRadera
  8. Undrar hur det skulle vara med bara sommar jämt... Tror inte alls att jag gillar det. Så skönt det är med alla växlingar som har sina speciella saker att njuta av. Det där med kål är inget för oss möjligen för de fina bladen då. Vi äter knappt någon kål alls mer än blomkål och den köper jag.få se om det blir en ny låda i vår då ska det bli kronärtskocka och broccoli där bla. annat. Håller tummarna att det blir så.Småfåglarna ha mycket att göra nu. tror att de har fått en ny kull med ungar för de är lite vingliga och fladdriga här just nu.
    Ha nu en fin och bra början på veckan
    Kram Meta

    SvaraRadera
  9. Varje årstid har sin tjusning men för min del är hösten allra bäst, då är jag hemma mer och jag tycker min trädgård är så vacker. Alla färger och doften av äpplen och fallna löv är underbart. Mina kålodlingar blev det inte mycket av men ett par grönkålsplantor och mangold kan jag glädja mig åt.
    Din köksträdgård är rena njutningen och fascinerande är det med våra årstidsväxlingar (även 0m jag har hösten som favorit).
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  10. I går gjorde jag höst i min kålpallkrage. Svartkål har jag fått äta hela sensommaren och i går plockade jag in tre spetskål och ett knippe polkabetor. I går kväll firade jag med betfrossa med smält ost ;-)
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  11. Du skriver så trevligt om både dina höns o småfåglarna :) Jag gillar också alla årstiderna även om en del (våren;)) ligger mig varmast om hjärtat :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  12. Så fina grönsaker du odlar! Det måste kännas bra att skörda allt gott och fylla på förråden. Du är duktig!
    Ha det gott!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  13. Härlig wok du plockat till i skålen. Underbara paprikor. Har också purjo, morötter, mangold, nyzeeländsk spenat och lite annat kvar i landet. Svartkålen har jag dock tagit bort för den var så uppäten att det var mer sorgligt än vackert eller aptitretande att se den. Din däremot stor, ståtlig och lockande. Har däremot spetskål 'Kalibos' med stora fina huvuden. Ska bli gott :-)
    Önskar dig en fin ny vecka!
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  14. Hej Anette!
    Alltid lika kul att läsa dina inlägg, du beskriver så målande, kan se de små
    talgoxarna som vill komma först till resterna, och hönsen som inte bryr sig. Härligt.
    Ha det fint / Marika

    SvaraRadera
  15. Jistanes vilka jättestora svartkålsplantor du dragit upp! Mina är bebisar i jämförelse men så fick jag också så och så om tre-fyra gånger innan några plantor dök upp.
    Även här blir det wok med nyskördat minst en gång i veckan. Mums.
    Kram

    SvaraRadera
  16. Härligt att ha så mycket egenodlat. Klart man ska njuta av det. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  17. Förra året hade jag många kålplantor men i år blev det inga alls. De åts upp direkt!

    Jag blir helt förundrad hur smarta gråsparvarna är att ta sig in och ur min hönsgård. De klättrar tillochmed upp och ner för att ta sig in och sno till sig frön :)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  18. Jag vet hur din fantastiska trädgård med dina odlingar ser ut och det är trevligt att ha en blick framför sig nu. Så mycket grönsaker som du har och odlar borde du vara grön hela du, fast jag sett dina gröna fingrar på bloggen, hi hi . . .
    Det kan väl kännas bra att ha det mesta under kontroll nu, i jorden har 'de' det bra,
    ja tills frosten nyper.
    Alltid är det något att göra när man har en stor odling m.m. men på vintern blir det en behövlig vila och återhämtning tills det blir dax igen.

    Ha en fin vecka/ Eva

    SvaraRadera
  19. För min del blir det nog bara broccoli under "kåltältet" nästa säsong. Jag är inte heller så förtjust i att behöva "dalta" med grönsakerna, då får det hellre vara. Det finns ju andra, som tur är, som lyckas bättre och som delar med sig.
    Ha det gott!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera