Alfalfa är basgrodden som alltid måste finnas i kylskåpet, fröna är billiga, snabbgroddade, mjuka i smaken och passar som tillbehör till det mesta. Det är också den grodd jag hållit på med längst. Kommer faktiskt ihåg att jag hade dille på groddar redan på 1980-talet och att en stor burk fick följa med till dansveckan på Öland. Det slank ner oändliga hembakade mackor av mörkt, sött bröd med mycket frö och godsaker i, på detta ett lager keso och sen ett berg med groddar. Å, vad gott!
Nu är favoriten kikärtsknäcke, stark blåmögelost, malabarspenat, groddar och kanske en bit paprika.
Jag använder inga särskilda groddningslådor utan blötlägger ca 2 msk alfalfa 4-8 timmar och sköljer dem sen i ett durkslag morgon och kväll. De får stå i rumstemperatur i ett mörkt köksskåp. Efter tre dagar har de fått en grodd och små hjärtblad. Då ställer jag dem ljust i fönstret ovanför elementet två dar för att bladen ska få färg. Många skal lossnar när bladen utvecklas och kan sköljas bort. Övriga äter jag helt enkelt upp. Kli är ju också bra för kroppen. Skulle de finnas några groddar kvar vid det här laget åker de in i kylskåpet så att tillväxten avstannar. Där kan de förvaras cirka en vecka.
Sätter en ny omgång var tredje dag ungefär och varierar med mungbönor och rättika. Rättikan har bett i smaken och fröna är dyra, så de använder jag som en krydda när jag är sugen på sting.
Mungbönorna har lite mer kålsmak än alfalfa. Supernyttiga och stärker immunförsvar och kropp på olika sätt utan att gå in i detalj på näringsinnehållet.
Allt gott
Tack för inspiration. Nu skall jag leta bland fröpåsarna. Om jag minns rätt skall där finnas något jag kan grodda.
SvaraRaderaHa det gott!
Birgitta
Du är verkligen en inspiratör!.....och det låter så härligt enkelt när du beskriver hur du gör när du groddar. Jag har aldrig provat, men vem vet, en dag kanske jag också får ändan ur vagnen och bara gör det :-)
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Kram
Birgitta
ser alltid så gott ut med groddar men jag är inte tillräckligt trägen för att odla själv. Köper ibland en burk av de vanligaste sorterna :) Tack ändå för att du delar med dig av dina erfarenheter :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaPå 1980-talet groddade jag också... nu blev jag nästan mest nyfiken på ditt kikärtsknäcke.
SvaraRaderaKram
Groddar ser fräscht och gott ut. Jag borde verkligen... Men sen blir det liksom aldrig av. Fattar inte varför egentligen. Läste om dina solrosor. Det ska jag nog ge mig på tror jag, för det är ju ruskigt gott. Använder du någon särskild sort?
SvaraRaderaMan kan förstås så vanliga fågelfrö men ha i åtanke att de är besprutade. Runåbergs fröer har särskilda för groddning. Kostar desto mer.
Radera/Anette
Älskar också groddar men den här vintern verkar det omöjligt att hitta alfalffrön. Man undrar ju varför de försvunnit från hyllan både hos ICA och på Coop...
SvaraRaderaOj, så sugen jag blev nu. Tror minsann jag har en påse med alfalfa-frö i skåpet. Om jag hittar påsen ska jag göra en "laddning"....det är så gott.
SvaraRaderaKram!
Ser jättegott och fräscht ut. Och ibland får jag grodd-ryck - fast nu var det länge sedan. Önskar jag också var så där nyttig som du !
SvaraRaderaHa det så gott !
Kram/Isa
Jag minns också när vi åt knäckemackor med keso och alfalagroddar, vi kände oss så nyttiga! Groddar så ofta jag hinner men rättika har jag aldrig smakat, låter lite spännande.
SvaraRaderaNu ska jag läsa tillbaka hos dig, har missat en del.
Kram Eva
Jag har just satt igång en ny omgång alfafagroddar. Jag är lite periodare när det gäller groddar. Ibland blir det liksom bortglömt. Jag har försökt med några andra groddar, men alfafgroddarna är absolut godast!
SvaraRaderaEn fin ny vecka önskar Eva Linnea
Den mackan ser god ut. Mungbönor groddade jag mycket i min ungdom. Nu blev jag sugen att prova igen. Annars är jag ett krasse-freak så här års.
SvaraRaderaha det gott/
Luna
Den mackan ser god ut. Mungbönor groddade jag mycket i min ungdom. Nu blev jag sugen att prova igen. Annars är jag ett krasse-freak så här års.
SvaraRaderaha det gott/
Luna
Kikärtsknäcke - det låter spännande bakar du själv eller var hittar man det?? Har du ett recept får du gärna dela med dig - om du vill =)
SvaraRaderaGroddar är gott, nu var det längesedan jag groddade något, får nog införskaffa lite frö och sätta igång. Ha en fin vecka! Kram
Kikärtsknäcke, gör du det själv? Det låter jättespännande!
SvaraRaderaGroddar är så gott och en favorit hos oss också! Speciellt vintertid då det inte finns färska grönsaker ute på gården.
Men av någon anledning har jag i år helt glömt bort det nu så Tack för att du påminde mig om det!
Jag har bara en glasburk med ett myggnät upptill som sitter fast med ett gummiband. Sköljer och ställer undan den uppochner med en handduk på tills de börjar grodda då de får stå ljust. Enkelt och sååå gott!
Mungbönor är också jättegott men det är enklare att odla alfalfa. :)
Ärtskott är också en favorit.
Ha en fin kommande vecka!
Kram
Groddar i omgångar och det är både kul och nyttigt att ha något grönt på gång. Tycker om både alfalfa och mungböngroddar. Hade ett underbart recept på en lök- och groddpaj som jag tyvärr tappade bort.
SvaraRaderaTack för påminnelsen! Carina
Men nu blev jag groddsugen minsann! Tack för bra tips!
SvaraRaderaHa det gott!
Kram, Ann
Är dålig på att grodda men metoden du beskriver låter tillräckligt enkel för att jag ska våga mig på att pröva!
SvaraRaderaKram
Nu blev jag allt sugen på börja grodda så bra tips du delar med Dig av.Mackorna ser ju jättemumsiga ut.Ha det gott/Margareta
SvaraRaderaDet ser roligt ut och säkert jättenyttigt! Jag är tyvärr så allergisk mot groddar och sånt så jag gör inte sånt. Jag får nöja mig med att invänta groddar från blomfrön :)
SvaraRadera//Veronica
Oj ... bra att du påminner om groddar! Det var länge sen - nu blev jag sugen på att göra det igen :)
SvaraRaderaMums - den mackan ser fantastiskt god ut!
Ha det gott!
Så gott det ser ut. Groddade förr och älskade bockhornsklöver för att den smakade lite lakrits. Nu har det inte blivit av på ett tag och det är synd. Tack för att du inspirerar.
SvaraRaderaKram Anna-Karin
Såg din kommentar om kommentarer... Så här är det, tyvärr... Vissa bloggare har ett mer eller mindre snävt antal alternativ för vilka identiteter jag kan använda när jag kommenterar. Länkarna fungerar så länge jag själv fyller i namn och länkadress men flera bloggar har inte den möjligheten. Mitt open-id accepteras inte av någon anledning som jag inte lyckas lista ut. Kvar är ett googlekopplat alternativ som jag insåg hamnar hos blogger. Där vill jag inte ha något överhuvudtaget. Försökte radera det häromdagen men det går inte ens få svar på hur man tar bort id:et.
SvaraRaderaMen just nu får jag kommentera med det id:et eller avstå helt från kommentarer på de bloggar med snävare alternativ - de är några stycken... De flesta hittar nog till mig via olika typer av blogg feeds.
Ha det gott! Carina
Ser verkligen jätte gott ut! Men jag har inte kommit mig för att prova.
SvaraRaderavisst var det persienner. Jag använder en permanent penna för CD skivor . Tycker att det har fungerat ganska bra. Har hört att man kan klistra dit sånna där namn remsor som man trycker ut själv med en liten apparat...kommer inte ihåg vad den kallas. Hoppas du förstår vad jag menar ...haha...Det ska visst vara bästa sättet säger en växtnörd jag känner:))
Trevlig helg!
Så läckert det ser ut med groddar. Det är något som jag aldrig provat på.
SvaraRaderaMen jag blir verkligen inspirerad.
Trevlig Helg
Ser såååå god (och nyttig!) ut den där mackan, har aldrig testa detta med groddar, konstigt nog! Dags att pröva tror jag, ser ju inte så svårt ut...
SvaraRaderaHa en fin helg nu, alltid lika kul att kika in till dig!
Kram från Titti