Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 10 maj 2017

Ätlig strutbräken


 
Fleråriga ätliga växter intresserar mig särskilt och det gäller både vilda och i trädgården. Strutbräken kan tillhöra båda grupperna, men hos mig får de bo i trädgården. Efter några år kastar plantorna ut kraftiga jordstammar och nya plantor slår upp lite här och var. Otroligt charmigt och vackert på rätt ställe, alltså där man vill ha en vild känsla, men kan förstås bli ett gissel där de hamnat fel. Trivs i lite fuktig jord i skuggan åt norr. Här växer de till och med i grus dit solen aldrig når. Några plantor har på tjugo år blivit nåt hundratal och nu är jag på gång att flytta ett större antal till gränsen mellan skog och tomt så gränsen blir så flytande som möjligt.




När de blivit många har jag också börjat skörda av dem. Det är den lilla skruvade snäckan, på engelska kallad fiddlehead som är en riktig delikatess, men man får vara snabb i vändningarna för efter bara ett par dar har bladet vecklat ut sig för långt och snäckan får en liten bitterhet. Blad högre än 15 cm låter man därför vara och jag plockar inte heller alla på samma planta.





I Kanada och vissa delar av U.S.A. använder man skotten i soppa. Det verkar vara en lika utbredd vårdelikatess som nässelsoppan hos oss av instagramflödet att döma.

Jag föredrar dem stekta al dente i smör, gärna med tendens till lite yta, kryddade med salt och peppar och gärna åt det saltare hållet, men det är ju en smaksak. Mannen tycker smaken påminner om sparris och jag håller med, men texturen är mer mjuk än krispig. Just nu den perfekta lättlunchen som topping på en omelett, i pastan med ost och lök eller bara som tillbehör. Man kan också fritera dem eller lägga in. 

Obs! Att man sköljer dem noga i flera vatten innan tillagning och kokar ca 7-10 min i saltat vatten, sen kyler dem i isvatten för att bli av med eventuell bitter antydan. Gäller även om man ska steka dem.

Strutbräken får helt enkelt fem rädisor för snygg, matig, användbar, god och gratis!

Allt gott

19 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut, dina gröna små snurror! Ha en bra onsdag, jag har nu varit ute och täckt av de som fick ett extra täcke i natt - nu mot jobbet. Kram

    SvaraRadera
  2. Så spännande! Man blir sugen att prova på hur de smakar:) Mina har inte kommit upp än, så jag får stilla mig ett tag till.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  3. Jeg lærer altid noget nyt her hos dig. Kendte ikke meget til strudsevinge før og vidste da slet ikke, at man kan spise de første spæde skud.

    SvaraRadera
  4. Det var nytt för mig också. Så nu får jag ett - skaffa strutbräken som jag glömde ta med från förra tomten, två - bygga ett bestånd. Men väntan är ju bästa resan har jag hört och mer värd än målet i sig kanske.

    SvaraRadera
  5. Spännande och helt nytt för mig!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Men oj, det visste jag inte. De är verkligen vackra.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Men wow vad häftigt :) Det måste jag testa:) Tack för tipset! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  8. Oj, det där har jag aldrig provat. Är nog lite misstänksam. Låter nog mina stå kvar i trädgården, orörda.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Spännande! Hade ingen aning om att man kunde äta dem. Men när man var liten grävde man ju upp rötterna på stensöta och knaprade på. Så de kan ju knappast vara giftiga. Man lär sig något nytt varje dag.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  10. Spännande att man kan äta dessa späda snurror! Jag måste se om jag hittar strutbräken i närheten - vi har mest träjon här och de är lite grövre tror jag - kanske kan man äta dem också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte hur det är med träjon, men själv är jag försiktig med nära släktingar när jag inte är säker, exempel ätlig fläder som är god och druvfläder som man inte bör äta.
      /Anette

      Radera
  11. Det var en trevlig nyhet för mig. Måste testas.
    Ha det gott!
    Luna

    SvaraRadera
  12. Men så häftigt - hade ingen aning om att den gick att äta. Man lär sig alltid något nytt hos dig. Och himla snygg är den också !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  13. Godmorgon,
    Nu får vi hålla tummarna för att värmen kommer som de lovat i helgen.
    Jag har hört talas om att man kan äta skotten men de få som finns hos mig låter jag växa som de ska i rabatterna :)

    Ha nu en skön helg!

    //Veronica

    SvaraRadera
  14. Tusen tack för gott tips! Jag har också en hel drös med strutbräken som jag måste ta bort och plantera om men nu ska jag äta upp en del av dem. Visste inte att de gick att äta men man lär så länge man har en lever. :)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  15. Jag tycker att strutbräken är underbara, samtidigt har jag varit där när strutbräken tar över en hel rabatt och skickar utlöpare långt bort. Numera har jag dem i kruka.Hade ingen aning om att man kunde äta dessa☺ Ha en skön helg!Kram /Charlotte

    SvaraRadera
  16. Hallå!
    Hade ingen aning om att den var ätbar...! Den är så vacker strutbräken, när den är på väg att "rulla ut" sig. Själv plockade jag ramslök vid sjön och gjorde ramslökspesto här om veckan.... och det var gott!!!!
    Önskar Dig en fin lördag, kram Kate

    SvaraRadera
  17. Ja och vacker är den också! Första bilden är magisk :)
    Lördag och sol, en bra kombo!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  18. Alltid lär jag mig något nytt av dig! Men lite rädd är jag att ta fel växt för att äta den. Tror nog att jag har något liknande bakom huset på norrsidan. Ska ta och kolla lite mer noga tror jag, det ser ju så gott ut på dina bilder!
    Ha en fin kväll!
    Kram, Ann

    SvaraRadera