Odla är en sak, men att sen ta hand om allt man inte hinner äta upp på en gång är en annan. Var gör man av 10 kg tomater i veckan? Det är faktiskt inga problem.
Vi brukar koka årsbehovet av ketchup och det går åt flera kilo mer när man har egen. Den är så mycket godare. Recept HÄR Det mesta av skörden går dock till tomatbasröra som är som krossade tomater med en baskryddning. Ibland blir det några burkar tomatmarmelad och inlagda tomater Recept HÄR. Ett måste är torkade marinerade tomater som används i pasta, potatissallader, gratänger, på pizza, ja lite här och där. Det går inte åt så många vid varje tillfälle men de är oumbärliga som krydda.
Här kommer receptet:
Torkade
tomater
1
kg tomater, allra bäst blir det med plommontomater men inget
måste. Alla färger funkar men samma storlek är att föredra.
Några nypor salt
Några nypor salt
1.
Skölj och halvera tomaterna. Lägg på bakplåtspapper på plåt och
rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.
2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden så rinner saften ur lättare. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på tomaterna, men är de inte klara är det bara att låta dem stå kvar lite till. De eftertorkar också och blir lite hårdare när de svalnat. Vill du ha dem lite halvsega avbryter du tidigare. Det kan vara bra att släppa ut lite ånga och torka av glaset nån gång under tiden.
Torkade
marinerade tomater
Ca 4-5 dl
Lag
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra virgin olivolja
Några kvistar färsk timjan
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra virgin olivolja
Några kvistar färsk timjan
Några
kvistar oregano
½ tsk salt
½ tsk salt
grovmalen
svartpeppar
Lägg torkade och svala tomater i väl rengjorda glasburkar. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela i burkarna. Tillsätt bladen av några kvistar färsk oregano och timjan. Salta och peppra. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.
Den största bunken med tomaterna som ska kokas har redan levererats till köket och kvar på bordet är de godaste ättomaterna i olika färger och de mellanstora som ska torkas och marineras i nästa omgång.
Allt gott