fredag 25 augusti 2017

Marinerade tomater

Nu är det en ljuvlig tid när man skördar det ena och det andra. En fröpåse måste vara ett av de allra bästa sätt att investera sina slantar. Man sätter några frö och redan efter några månader kan inkassera mängder av grönsaker, goda nyttiga, giftfria, färska, fräscha, doftande. Inte heller behöver jag skriva inköpslista för grönsaker, starta bilen och bära hem tungt. Mannen som står för den mesta matlagningen frågar om vi har det ena och om vi har det andra. Ja, det har vi! Vi kan till och med dela med oss ibland.
Odla är en sak, men att sen ta hand om allt man inte hinner äta upp på en gång är en annan. Var gör man av 10 kg tomater i veckan? Det är faktiskt inga problem.
Vi brukar koka årsbehovet av ketchup och det går åt flera kilo mer när man har egen. Den är så mycket godare. Recept HÄR Det mesta av skörden går dock till tomatbasröra som är som krossade tomater med en baskryddning. Ibland blir det några burkar tomatmarmelad och inlagda tomater Recept HÄR. Ett måste är torkade marinerade tomater som används i pasta, potatissallader, gratänger, på pizza, ja lite här och där. Det går inte åt så många vid varje tillfälle men de är oumbärliga som krydda.Här kommer receptet:


Torkade tomater
1 kg tomater, allra bäst blir det med plommontomater men inget måste. Alla färger funkar men samma storlek är att föredra.
Några nypor salt

1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg på bakplåtspapper på plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden så rinner saften ur lättare. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på tomaterna, men är de inte klara är det bara att låta dem stå kvar lite till. De eftertorkar också och blir lite hårdare när de svalnat. Vill du ha dem lite halvsega avbryter du tidigare. Det kan vara bra att släppa ut lite ånga och torka av glaset nån gång under tiden.
Torkade marinerade tomater
Ca 4-5 dl

Lag
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra virgin olivolja
Några kvistar färsk timjan
Några kvistar oregano
½ tsk salt
grovmalen svartpeppar

Lägg torkade och svala tomater i väl rengjorda glasburkar. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela i burkarna. Tillsätt bladen av några kvistar färsk oregano och timjan. Salta och peppra. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.


Den största bunken med tomaterna som ska kokas har redan levererats till köket och kvar på bordet är de godaste ättomaterna i olika färger och de mellanstora som ska torkas och marineras i nästa omgång.


Allt gott

fredag 18 augusti 2017

Norra staketrabatten före och efter

Under sommaren har arbetet med markarbeten runt växthuset legat nere. Det handlar om ca 200 kvm kirskålsmark att täcka med tidningar och blanda god jord till, bygga stigar och avsatser. Men vi hann en bra bit i våras och färdade staket, kompostområde och ny rabatt.

Så här såg det ut då...


och nu ser det ut så här...Det är en vindskyddad, väldränerad plats i söderläge, bästa stället i trädgården och därför ska det bli nåt lyxigt träd här så småningom. Tänkte först mullbär, men kanske tänker ett varv till. 

Testar också rankspenat på olika platser i trädgården, varav tre mot staketet. Det är en perenn spenat som buskar sig och behöver stöd.Denna säsongen blev det en blandning av ettåriga växter, som jätteverbena, tobak, broksalvia och klockrankor på staketet. Faktiskt har jag också planterat nio kålplantor och en pumpa som nu brer ut sig mellan pallkragarna. Grönsakerna ger landet tyngd och blommorna ger höjd, luft och lätthet. Låter kanske konstigt, men jag tycker det funkar. 


Allt gott

fredag 11 augusti 2017

Klockranka som insynsskydd

I år testar jag klockranka för första gången. Jag kan inte säga att jag drunknar i blomning precis, men de som kommit är snygga från knopp till vissna.
Knopparna är faktiskt ganska svåra att skilja från de överblommade i början, men plötsligt behöver man inte tveka längre.
Alla börjar som vita och ändrar sen sakta färg.

Kanske kommer nån ihåg att jag i våras planerade en levande vägg som avgränsning mot parkeringen....och så här blev det...


Klockrankorna växte mig högt över huvudet redan för nån månad sen, trots att jag beskar småplantorna två gånger. Växtkraften är enorm och jag har varit tvungen att toppa två meter till. Nån ranka har fått fäste i häggmispeln bredvid, så jag ser hur höga de hade varit utan beskärning. Tyvärr kommer blommorna högt upp så de flesta har jag nog klippt bort, men de som finns är stora och snygga, blommar cirka en vecka. Många har faktiskt kommit på skuggsidan av väggen.


Jag har några plantor på andra ställen också i trädgården. Ska bli kul att se framåt hösten var de bäst kommer till sin rätt. Detta får bli en testsommar.
Allt gott


fredag 4 augusti 2017

Egen ketchup är mums


Jag tröttnar aldrig på tomater. De har så många olika smaker, konsistenser, utseende och det går att göra så mycket med dem. Just nu är det högsäsong för de små sorterna, men även de stora har börjat leverera lite mer på bred front. Körsbärstomaterna använder jag mest som smågodis och till varma och kalla sallader. Det blir ändå mer än vi hinner äta. De större blir till röror och såser som konserveras till vinterbehovet. Faktum är att vi är helt självförsörjande på tomatprodukter. En del torkas och marineras i goda inläggningar. Det brukar gå åt ungefär 50 kg tomater i olika former på ett år.
Egen ketchup är ett av hushållets måsten. Sen vi började med den egna, friska, syrliga går det inte att tänka sig den fadda köpeketchupen längre. Dessutom går den egna att använda både på pizzan och i andra sammanhang. Oumbärlig helt enkelt.
Det här receptet går att göra på hela konserverade tomater också ifall du inte har eget överskott. Det går förstås att använda småtomater också, men det tar lite längre tid.
8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl honung

1/2 dl ättika (12 %)

1 dl tomatpuré

1. Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först. Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.2. Skala och finhacka lök och vitlök.3. Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.4. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.5. Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Slå den varm på väl steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller i upp till ett år i kylen.Önskar skön augusti med en växt som jag inte vet namnet på. Den är säkerligen inte ovanlig, men jag är så dålig på gula och varmröda blommor. Det här var en liten planta som fick följa med hem från växtloppis i våras. Såg ut som en liten fibbla med långa smala blad direkt från stjälken, både blad och stjälk håriga.
-Det är en sån där som kommer i massa olika färger, sa säljaren.
Jag kände mig inte så mycket klokare av den informationen, men tänkte att det kanske var nån slags vallmo. Nu ser jag ju att det är nåt helt annat. Plantan är ca 50 cm hög och har börjat förgrena sig högst upp. Blir säkerligen betydligt mycket högre eftersom den fortfarande står kvar i kruka. Blomman är ca 7-8 cm i diameter. Nån som kan hjälpa mig?


Allt gott