lördag 30 augusti 2014

Ska gå och shoppa...

- Nu ska jag gå och shoppa, tänker jag. Men stegen går inte mot bilen utan genom trädgården med grönsakskorgen på armen. Jag kan välja kål, squash, purjo, morötter, kryddor och sallad från de nedersta hyllorna, ärtor och bönor i mer behändig plockhöjd och ampeltomater och jordgubbar från högsta hyllan. Korgen fylls med rara små buntar och högar. 

De få som är kvar i personalen, börjar se lite trötta och slitna ut vid denna tiden på året. Det är mest sommarjobbare som varit i farten, bin och fjärilar. Många av de fastanställda grovarbetarna syns inte heller. De arbetar under jord med markberedning. Jag tänker på daggmaskar och faktiskt en och annan sork även om man nog kan säga att de mest bryter sig in om natten och våldgästar.

Jag drar ett och annat frösått ogräs när jag ändå böjer mig ner, stöter emot den yviga pepparmyntsbusken som sprider en ljuvlig doft och den sitter kvar på fingrarna. Njuter av att augustisådden kommit upp. I tunneln av odlingsväv, pak choi som jag kan börja woka på om ett par veckor, faktiskt också morötter som jag hoppas ska hinna bli 5-6 cm om hösten blir lång och mild, i växthuset plocksallat som ännu bara har hjärtblad. Gallrar rädisplantorna och de hamnar i dagens sallad.
Rädisorna har får fylla ut ett ledigt utrymme under spenatskräppan i ett kryddfack

De remoneterande jordgubbarna i amplarna gav sin första skörd i juni-juli och nu blir det fler bär fram till frosten kommer. Plantorna är tåliga men bären gillar inte regn och definitivt ingen frost.

Ampeltomater visade sig vara ett riktigt lyckokast. Började skriva upp hur många och vikten efterhand som vi skördade, men man äter dom som godis i "nävavis" (Så många man kan fylla i handen. Eller som bonusdottern sa med förtvivlan i rösten, när hon var ett par år och jag bad henne lägga upp lite kattpellets med näven i skålen. 
- Var är näven? Hon trodde ju det var nån slag skopa).
I vilket fall har jag tappat räkningen på hur många tomater denna ampel gett, men det är hundratals.

Gråmulet med regn i luften, kanske till och med åska idag, så det blir inomhusarbete, som t ex rensa och packa insamlade fröer och gjuta lite betong...

Ha det så gott
 


onsdag 27 augusti 2014

Säsongens första krans

Har en viss förkärlek för kransar och det blir många olika varianter per säsong. Alla hamnar inte på dörren, utan kan som denna pigga upp en krukad stäppsalvia som busigt får virvla vidare med sina vackra fröställningar,  slipper bli nerklippt än på ett tag.


I kransen fröställningar av anisisop, ulleternell, kärleksört utslagen och i knopp.

Vildvinet är först ut hos mig att packa ihop för sommaren och dra tillbaka klorofyllet, lämnar den röda färgskalan kvar som sprakar i ljuset på Solsidan och jag kan gå ett litet varv runt huset bara för att få mig en extra dos.

Ha det så gott

söndag 24 augusti 2014

Marinera överflödet

Vilken tomatsommar vi har haft och de fortsätter att mogna om än något långsammare. Här kokar vi tomatsås på överflödet och fryser in. Den är sen underbar att plocka fram, använda som den är eller i olika rätter. Vi gör egen ketchup och det torkas och marineras.
De gröna tomaterna som aldrig hinner bli färdiga syltas, men vi är ju inte riktigt där än.

Fördelen med att marinera själv är ju att man vet vad man får. Inga onödiga tillsatser, man bestämmer själv kryddningen och man kan välja en riktigt bra olivolja. Jag gillar kryddiga oljor till marinering.

Vad brukar du göra med överskottet?


Vitlöken är sen länge upptagen, torkad och flätad, men den kan man ju också marinera själv.

Här kommer mina favoritrecept:

TORKA OCH MARINERA TOMATER
Det blir flera små burkar

1 kg tomater
1 nypa salt

Lag
(8 vitlöksklyftor)
2-3 dl extra virgin olivolja
färsk timjan och oregano
salt, grovmalen svartpeppar

1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Beroende på ugn kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre – om du vill halvtorka avbryter du tidigare. Se upp så de inte blir brända. Då får du sänka temperaturen.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.


MARINERADE VITLÖKSKLYFTOR
Det blir flera små burkar

50 st vitlöksklyftor
vatten

Lag
1 dl vatten
10,75 dl vitvinsvinäger
1 dl god olivolja
1 tsk salt
färska örtkryddor t ex dragon, oregano eller 2 tsk torkade
1 msk strösocker

1. Koka vitlöksklyftorna oskalade i vatten i 2 minuter. Häll av vattnet och spola klyftorna i kallt vatten. Skala dem och lägg på burkar.

2. Fördela örtkryddorna i burkarna. Koka upp vatten, vitvinsvinäger, socker, olja, salt och örtkryddor och häll den het över vitlöksklyftorna.
Ha det så gott

fredag 22 augusti 2014

Svårt att slänga...

Jag har helt enkelt svårt för att slänga, det gäller både växter och prylar om de inte är trasiga förstås. Det innebär inte att allt måste vara framme, nej jag plockar undan, skänker, loppar eller gör om.
För växternas del innebär det att jag helst finner nya hem till överskott och "ogräs". Inte ens den nerklippta malörten kan få hamna direkt i komposten utan att passera "vasen".

Malört Artemisia absinthium  används som brännvinskrydda och i vermouth, fast jag odlar den för sitt fina silvriga bladverk som gör sig bra i buketter, lyfter fram andra växter och doftar kryddigt. Här får den finbladiga Romerska malörten stötta upp en trio vita Solhattar.

Historiskt har den används mot olika magåkommor och man trodde att den kunde hålla borta malen, därav namnet.

Malörten kan bli ett riktigt ogräs med sitt invasiva växtsätt, men min romerska växer i kryddlandet som består av nergrävda metallplåtar som bildar fack och är 40 cm djupa. Den vanliga malörten bor i en nergrävd zinkhink utan botten. Ändå gäller det att titta till plantorna ibland så ingen reva slinger igenom nån liten springa.

Med denna lilla bukett önskar jag er en fin trädgårdshelg och förhoppningsvis uppehållsväder.


Kram 

onsdag 20 augusti 2014

Det mumlas om höst...

Nej, nej, nej... Det är bara sensommar! Regnet fyller på reservoarerna och vattnar nysådda machésalladen, pak choi, rädisorna och tredje omgången gula sockerärtor som ljust börjat gå i blom, dvs de plantor som inte kaninerna toppat. Machésalladen är extremt köldtålig och jag kommer antagligen att kunna plocka rosetter fram till jul om den nu räcker så länge. Pak choi är en mycket god asiatisk kålväxt som gror på tre dagar. 4-5 veckor senare kan man redan börja skörda för wokning. Krispig och god. 

Sommarastern har precis börjat blomma, men den perenna höstastern dröjer ännu ett tag och i cykeln som lutar mot ängens staketstolpe får sommarblommorna stå kvar ännu en månad. Inga bollkryss göre sig besvär!


I korgen revsuga och andra blomningen på stäppsalvian

På pakethållaren gulbladig anisisop. Smakar lakrits och är användbar både i maträtter och desserter. Fröställningarna brukar hamna i kransar. Som kontrast en mörk sötpotatis.

Perennt lin (tror jag att det är) som vinglar runt och snärjer in sig precis vid övergången mellan trädgård och äng. Fult och skräpigt säger en del men här tycker jag den blev en bra övergång till det vilda.

Den stackars hängpetunian har inte vuxit en centimeter sen jag satte den och knappast snötöreln heller. 
Misstänker att inte hela lådan blivit vattnad, eftersom jag haft hjälpe ibland har jag inte haft full koll.
En rölleka har snärjt in sig och faktiskt fått stå 

Än finns det mycket sommar kvar och jag ska minsann krama ut det allra sista och slicka bunken!
Medan regnet strilar och stormvindar sopar björkfröna i små drivor, försöker jag hinna ikapp med kontorsarbete, betala räkningar, ringa alla samtal. Tid för segelflygning bokad och tandläkaren. Antar att de upplevelserna kommer att ta ut varandra. Högar av tidningar att läsa ifatt och bilder att sortera. Sen väntar delning av perenner, flyttkarusell och markarbeten.


Kram
Anette


fredag 15 augusti 2014

Äntligen...

Äntligen är Rabarbern 'Glaskins Perpetual' i jorden. Blev så glad när jag hittade tre små plantor vid en längs-vägen-försäljning i början av sommaren. Har länge tänkt att jag skulle ha just dessa men inte kommit till skott. Det är nämligen en engelsk kulturarvssort med lägre oxalhalt, mörkröda stjälkar och snabbväxande.

Nästa problem... var ska vi ha dom?  Just nu finns inte den optimala platsen och det har tagit hela sommaren att bli överens om det näst bästa stället. Det har ju i och för sig inte varit nåt direkt grävväder heller. 

Risken är att de hamnat för nära en stor törstig björk, fem meter. Vi får se hur det går. 


En halv kubikmeter sandjord sållad från murgrönerötter och cirka tusen scillalökar (hälften på bild). Många bara några millimeter stora. För att hitta dom måste all jord dessutom gås igenom för hand. Många har nog ändå passerat mitt falköga. Hade ju varit mycket enklare att bara gräva bort allt, slänga jorden i skogen och köpa nya lökar... näää smålänning som jag är, vill jag gärna återplantera alla lökar och nya köpelökar skulle kostat cirka 1800,00. Sanden behöver jag att blanda upp med till våren.


All sandjord borta ner till 40 cm djup och ersatt välbrunnen kogödsel. Ser i efterhand när jag läser på nätet, att den gärna kunde varit lerblandad, men det får bli vi omplangtering i så fall. Lökarna är tillbaka och sen fattas bara ett lager av den gmala sandjorden överst.

Så räknar jag med att det blir en blå scillamatta som vanligt till våren om de inte får chocken av nya jorden.


Ha det finttisdag 12 augusti 2014

Idag kom vitlöken!

Men först... tack alla ni som lämnat snälla kommentarer i förra inlägget fast jag anar mellan raderna att både egna och andras katter kan vara riktigt irriterande och orsaka mycket bekymmer i rabatterna. En liten tröst kanske kan vara att de också fångar hundratals möss och sorkar per år. 

Alltid lika roligt att få nåt handskrivet brev med posten och idag kom mina 'Siberian Red' från Åke Truedsson. Eftersom de jättestora var slut fick jag fyra lökar istället för två och de var faktiskt ganska stora de också. Ska bli kul att prova en ny sort och Åke har mängder att välja på. Gå med i hans tomatklubb, vettja! Där finns även vitlöken http://www.tomatklubben.se

Även vitlöksklyftor direkt från butik kan gro, men man riskerar att få med sig smittor som man sen inte blir av med.

Nu ska lökarna eftertorka här hos mig tills det är dags att sätta dom nån gång i oktober/november.


 Kram
 


 Ps. Solrosbuketten från självplocket i Voxtorp (se nedan) har stått en hel vecka. Idag började den släppa frömjöl och åkte ut. Snittade om stjälkarna en gång och har bytt vatten två gånger (Varmt till hårda stjälkar).