Häromdagen hade vi blomstervandring i byn. Oanade skatter gömde sig i backarna bland vajande gräs och surrande insekter. Vi hade en härlig eftermiddag i naturen och fick förstås lära oss en hel del, men kontentan var att det är inte växterna som är ovanliga utan typen av mark där de vill växa.
Bästa hagen med finaste fynden hittade vi på en mager äng under en kraftledning som betats sparsamt fram till nu. I år anser bonden att det är för olönsamt att ha ungdjur där och hagen har redan börjat växa igen med sly.
Ängsmarkerna med växter som drar insekter behövs för mångfalden och för att pollinera grödorna så självklart har även lantbrukarna har nytta av dessa "insektsreservat". Hur vore det om EU slutade ge bidrag till djur som står uppstallade inhomhus året runt? Hur vore det att endast ge bidrag för djur som får gå utomhus och beta!
Grönvit nattviol (Platanthera chlorantha (Custer) Rchb.) Orkidéer älskar kalkhaltig mark, men det finns ändå ett par arter som kan stå ut med småländska inlandet.
Stenmåra (Galium saxatile)
Slåttergubbe eller hästfibbla (Arnica montana) kan man hitta i hälskosten under namnet Arnica där den tex kan ingå i linement.
Jungfrulin (Polygala vulgaris)
Jungfru Marie nycklar (ssp. maculata) tillhör gruppen Fläcknycklar som man ju kan förstå av bladen
Granspira (Pedicularis sylvatica) som jag nog tycker är lite mer lila i verkligheten, var det verkliga fyndet på rundan. En raritet som växer på ängssluttningar mot våtare mark. Fridlyst och rödlistad.
Rödfibbla (Pilosella aurantiaca) - en av mina absoluta favoriter vid vägkanten, lyser som små eldar i gräset.
Brudbröd (Filipendula vulgaris) till hör älggräsen och blomman är inte olik älgörten men den är mycket högre och blommar senare. Båda innehåller dock acetylsalicylsyra och en kopp te på en tsk torkad blomma lär motsvara en magnecyl. Antar att den verksamma substansen kan skifta rätt rejält, men i vilket fall hjälper den mot huvudvärk även om teet smakar bäver.
Midsommarblomster (Geranium sylvaticum) - en av våra vilda nävor som väcker uppmärksamhet på långt håll.
Ängsskallra (Rhinanthus minor L) och Ängskovall (Melampyrum pratense)växer båda i stora mattor och kan ju förväxlas i all hast, särskilt när man ser lite halvtaskigt genom proggressiva glas som jag gör just nu. Skallran har fått sitt namn efter fröställningarna som ser ut som skallror.
Åkervädd (Knautia arvensis)
Fröställning av Backsippa (Pulsatilla vulgaris Mill.)
Backlök (Allium oleraceum)
Tjärblomster (Lychnis viscaria L.)
Har någon tappat mobilen... nejdå så ser vi ut i byn när vi kollar växer. Lägg märke till han mitt i bild som inte har näsan i backen utan mest kliar sig på ryggen... det är Mannen. Längst bort i bild kan ni också se hur vi transporterar oss. De flesta cyklar och vi andra åker balvagn och djurtransport efter traktor och det tycker jag nästan är halva nöjet.
Ha det fint vänner!