fredag 26 juli 2019

Öppet hus och tipsrunda


Jag är fortfarande lite överväldigad över förra helgens öppet hus i samarbete med tidningen Land och 693 besökare som markerade sin närvaro med en liten sten i en bunke. Ett par trädgårdar till i området hade lika många besökare och vi var ett tiotal i trakten som ställde upp. Trädgården klarade sig fint, lite sliten gräsmatta vid en del flaskhalsar är egentligen det enda som syns.


-Det är ju rena folkfesten, sa grannen med glittrande ögon och minglade hela dagen och fest i luften var det allt.

En annan granne lånade ut ängen till parkering och alla visade tålamod med trafik och trängsel. Så värdefullt med bra grannar!

Tack alla! Jag hade gärna velat hinna prata mer med många av er, men några varma och intressanta möten hanns med ändå.


Grattis till vinnarna i tipsrundan! 
Ni kommer att få presentkort från webbaserade trädgårdsföretaget Frökungen

1:a pris 300 kr Bernt Karlsson, Ingelstad, ensam om 10 rätt

2:a pris 200 kr Cecilia Blidö, Växjö, 9 rätt

3:e pris 100 kr Felicia Blidö, Växjö 9 rätt, skiljefrågan avgjorde

Sex personer hade 8 rätt och resten färre. Fråga 3 var den som flest hade fel på.

Lägger upp hela tipsrundan för er som inte var med. Rätta svaren längst ner.Testa dig själv!

1.


Efter förra sommarens torka tog vi ner två törstiga björkar som stod mitt i trädgården. På den ena växte denna svamp som anses stärkande och uppbyggande om man flisar och brygger te på den. 
Vad heter den?

1  Björkticka
X Svartticka
2  Sprängticka

2.

I trädgården finns främst tre snigelarter, spansk skogssnigel, trädgårdssnäcka och den på bilden som är en...?
1  Fläckig skogssnigel
X Mördarsnigel
2  Pantersnigel

3.

I Ätliga trädgården (som jag kallar mig utom på bloggen) återbrukas gärna material.
Var har dessa rör suttit från början?

1  I ångpannan på ett lok
X Relingen på en båt
2  I hangarkonstruktion på Kronobergshed


4.
Squash är en väldigt tacksam växt och vi har en hel receptpärm med bara squashrätter. Vardagsfavoriterna är dock squashplättar och fylld squash. 
Hur många frukter fick vi på två plantor tillsammans 2018?

1  32
X 54
2 72


5.
Sötdoftande vänderot är en gammal medicinalväxt som fått sitt namn efter, som man trodde, förmågan att vända sjukdomar. Numera används den som insomningsmedicin och säljs under sitt latinska namn som är...?

1 Valeriana officinalis
X Curera insomnia
2 Melatonin


6.
I Ätliga trädgården odlas ca 30 tomatsorter per år, men i frökistan finns det närmare 150 olika. Tomatfrö håller nämligen 6-7 år, så jag roterar utbudet. Väljer helst sorter som är extra tidiga, har roliga färger, former och god smak förstås, men vilken skala använder man för att mäta tomatens sötma?

1  Kalorier
X Gal
2  Brix 


7.

En av de fleråriga ätliga växterna jag odlar ser ut så här. Vad är det?

1  Michelinnötter
X Korogi
2  Jordmandel


8.
Vad är permakultur?

1  Hur man odlar i zon 4 och uppåt
X Ett hållbart sätt att designa odling och trädgård
2  Man odlar bara inhemska växter


9.

Insekter är en viktig del för balansen i trädgården och pollineringen av träd och buskar, därför har jag flera olika insektshotell. Det enklaste sättet är som här att bunta ihop några ihåliga stjälkar när man ändå klipper ner. Detta är riddarsporrar, men kunde lika gärna varit bambu eller nåt annat. När ingången är igenmurad har någon lagt sina ägg där. Borrar man själv bör hålen vara 2-10 mm i diameter, men hur djupa minst?

1  12 cm
X 6 cm
2  3 cm


10.

Här kommer Snövit, Petronella och Skäggiga damen. Hönsen har tillgång till hela trädgården och är små egna individer som får namn efter egenskaper och utseende. Förutom trevnad och markberedning håller de oss med ägg året runt. De är försiktiga när det gäller främmande varelser inklusive obekanta människor och väljer hönshuset när allt inte är som vanligt.
En produktionshöna slaktas efter ca 70 veckor, men hur gammal kan en höna som får leva ett riktigt hönsliv bli?

1  2-3 år
X 4-5 år
2 10-20 år

11.

Stenen låg i material till stenmursbygget och jag gillar formen, men vad är det för färg på Växjögranit?

1  Röd
X Vit
2  Gråmelerad


12.

Här innanför odlas främst sånt som skördas ofta. Vinterförrådet av kokbönor, bondbönor, rotsaker, potatis, lök, majs och pumpor odlar jag på en lott i grannbyn där det också finns en jordkällare, men hur stor yta beräknas en normalfamilj behöva för att vara självförsörjande året runt?

1 35 kvm
X 350 kvm
2  1350 kvm


13.
Skiljefråga. Hur många rosenbönor är det i flaskan?


Rätt rad: 221 212 XXX 21X och 423 rosenbönor

tisdag 23 juli 2019

Mina odlingar - Södra filialen

I serien om mina Mina odlingar uppdaterar jag från Södra filialen, som är mannens föräldrahem i grannbyn. Här har jag ärvt 150 kvm land som tidigare körts upp med traktor, jorden har blivit packad, hård och mullfattig. De senaste sju, åtta åren har den bearbetats manuellt. Massor av organiskt material tillförs varje säsong genom täckodling och nu har jag djupbäddar som inte behöver grävas varje år, förutom där morötterna odlas.
Det är ett ändå ett slit att komma igång jämfört med färdiga lådor där jorden inte rör sig eller riskerar att bli trampad i.  Det ska hägna in mot kaninerna, forma till bäddarna, få bort mängder av småsten från morotslanden, gödsla med egen hönsgödsel och täcka med minst 2 dm skadat ensilage som inte ekobonden har användning för. Efter en rejäl ogräsrensning i början av säsongen där täckningen inte kommer åt. Sen sköter sig det mesta med tillsyn en eller ett par gånger i veckan då det kan behöva vattnas för att få igång direktsådder, dra ett eller annat ogräs, hålla koll på sniglar och fåglar.
Här odlar jag för vinterbehovet, sånt som jag inte behöver hämta varje dag, utan mycket kommer att slutskördas på en gång och stoppas i jordkällaren, torkas, läggas in eller mjölksyras.
Prickärt från Väckelsång. Lokal kulturarvssort med söt liten prick som används som kokärt. Ny för mig i år och ska bli spännande att använda.

Mor Kristins buskböna är en annan kulturarvssort som utseendemässig liknar borlottibönor. Än är baljorna gröna och späda men kommer att bli rödflammiga, ca 20 cm långa , ursnygga och fyllda med halvstora lika snygga och supergoda bönor som jag helst använder till olika påläggsröror.

En del av landet läar jag med jordärtskockor. Röda närmast i bild och 'Bianca' som blommar på andra sidan.

Majsen börjar få snygga tofsar men behöver minst nån månad till på sig.


Purjolöken står i tydliga rader som nydrillade soldater, medan tre sorters potatislök lagt sig att vila. De behöver mogna lite till, bygga lite mer skyddande skal för att må bra i vinterförvaring.


Delikatessgurkan 'Minature White' börjar få ämnen och här blir det passning så småningom för det gäller ju att ta de snabbväxande små rackarna i lagom storlek. Har ett par plantor i växthuset också som kommit lite längre.

Sen odlas här också olika kålsorter, kålrötter, morötter, frösådd gul och röd lök som är jättefin i år, bondbönor, vintersquash, potatis och lite blommor förstås.


 
Temat i år är eterneller och detta är axrisp.Länksamlingen Trädgårdsfägringsöndag 14 juli 2019

Morgondimma och pärliga spindelnät

Igår hörde jag sommarens första syrsa när jag plockade smultron och i morse låg dimman tjock över trädgården. Det betyder högsommar.
Plötsligt är trädgården fylld av de mest konstfulla spindelnät trädda med pärlor. Förstås finns de där varje morgon men osynliga för ögat utan dropparna.Armeringsnätet har fått dekorationer. 

Nån tyckte vindsnurran var ett lämpligt ställe.På denna bilden händer det mycket men spana in närmaste portalen som har fått den allra sprödaste och mest delikata kristallkrona.Inte ens pumpen är bortglömd.
Älskar att fota i dimma när solen just bryter igenom och innan värmen blir för tung. En skön söndag utan några måsten. Trädgården i hyggligt skick om man undantar skämsytorna där hönsen ställt till det. Ärtnäten dignande av skördefärdiga baljor, mogna tomater lite överallt och kamomilldoft i små pustar från trädgårdslandet.
Ha det så gott

Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring


Nästa helg, söndagen den 21 juli är jag med i Lands öppna trädgård kl 12-18. Guideningar kl 13 och 16 och jag har tänkt ut kluriga tipsfrågor med priser från Frökungen. I år är vi en hel bukett trädgårdar som ställer upp i mina trakter så det går fint att lägga upp en runda för dagen. All info om trädgårdarna som är med finns HÄR Jag kallar mig numera Ätliga trädgården även om bloggnamnet inte har ändrats.
Välkommen!

fredag 5 juli 2019

Hönsen och jag har en överenskommelse

Rött är vackert och mumsigt tycker både vi och hönsen. Som tur är har vi tre stora röda vinbärsbuskar på rad från söder till norr. Det betyder att nu när första busken är mogen är den sista fortfarande grön och det blir en lång skördesäsong.Hönsen trivs i skuggan under buskarna, där fukten stannar kvar i det lite slarvigt klippta gräset. De hittar säkert insekter och larver och är samtidigt skyddade från rovfåglar.


Jag har fyra svarta höns och Petronella känns igen på blå fotring.

I bärtider trivs de extra bra.  Petronella är mest försigkommen, siktar in sig på fina lysande bär, hoppar och drar ner. Hon har några somrar på nacken, fyra fem om jag inte minns fel och har varit med förut. Snövit är som en lillasyster, följer nyfiket hack i häl, ser och lär. Plockar upp det som tappats och glömts och betraktar det som sitt.

Höns har ett fantastiskt matminne. Annat tycks lätt glömmas bort, som att man blir bortkörd från pallkragarna eller att man inte får gå in i trädgårdslandet, men mat verkar det finnas ett särskilt minne för.
Hönsen och jag har en deal, en outtalad överenskommelse att de får alla bär de kan nå från marken. Det gäller även hallon och druvor. Vad det gäller druvor var det nån som i fjol kom på att man kunde använda sig av bänken framför för att nå lite högre. Får se om den kunskapen sitter kvar i år när det är dags.

Allt gott
Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring
---=000=---

I år deltar jag i Lands Öppen trädgård söndagen den 21 juli 12-18. All info på https://www.land.se/oppentradgard/#/ där jag heter Ätliga trädgården precis som på instagram och finns i Kronobergs län.