måndag 24 december 2018

Lucka 24, Tomatkalender 2018Tack för alla trevliga kommentarer! Det är så mycket mer inspirerande att skriva när texterna inte bara försvinner ut i rymden utan det kommer nåt litet gensvar.


Hoppas kalendern kunnat inspirera med något för nybörjaren och något för nörden. Det har varit kul och till och med känslosamt i vissa fall att beskriva en del av mina favoriter. De ligger mig helt enkelt varmt om hjärtat. 

Mannen har dragit vinnarna som är:


Anne-Lie med bloggen Skaparglädje
Jasna
Margot med bloggen Mammas blommor


Grattis!


Nu öppnar jag skattkistan...


... och plockar fram tre sorter vardera som ni själva får välja. Väntar på era önskningar anette.brunsell@gmail.com 

Till er som inte hade turen med sig denna gång, så kan man få tag på många av fröerna i Åke Truedssons Tomatklubb och några även hos de stora fröfirmorna.


Jag planerar för tomatkurser här hemma även i år. Håll utkik på sociala medier om du är sugen, instagram @atligatradgarden 
facebook Anette Brunsell

God fortsättning!Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

söndag 23 december 2018

Lucka 23, Tomatkalender 2018


Rundar av Tomakalendern med en av mina stora favoriter som hängt med mig länge nämligen Indigo Pear  Drops. En förhållandevis ny sort utvecklad av Oregon State University´s förädlingsprogram som använt sig av vilda sorter från Galapagosöarna och Peru. De har verkligen lyckats få fram en supergod, söt, mild, tomat med komplett smak , ca 4-5 cm långa päronformade frukter som passar så bra mellan tummen och pekfingret när en biter av. Sticker ut både i färg och form med sina stora gula magar och smala lila axlar.  Vissa tomater kan bli nästan hellila. Vacker i sallader och funkar bra att grilla på spett.Vissa somrar kan Indigo Pear Drops vara lite svårodlad, behöver mycket sol och bra drag i kronbladen för att bli pollinerad. Det kan vara så att pollenet är extra känsligt för höga temperaturer eller vill ha högre fuktighet än övriga. Det är inte ens alltid det hjälper att handpollinera. Helt klart är i alla fall att plantorna levererar bäst i växthus nära dörröppningen och betydligt sämre långt in i växthuset. Utomhus i skyddat läge mot södervägg funkar också, men ger generellt lite senare skörd. 65 dagars utvecklingstid. Sommaren 2018 stortrivdes de verkligen och levererade otroliga mängder. Uppbindes och tjyvas. Utlottning


Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning 
kl 09.00. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
 lördag 22 december 2018

Lucka 22, Tomatkalender 2018


Låt mig presentera förtjusande Tigerella, en välkänd och mycket omtyckt engelsk kulturarvssort, halvstor, söt, saftig godistomat, vackert röd med orange strimmor. Tunt skal som inte medger mer än nån dags lagring, men vad gör det, snarare blir hon bara ännu godare och lär inte bli gammal på klasen. Ger bra även en dålig sommar och har god sjukdomsresistens. Relativt tidig. Bäst i växthus men väl skyddat läge mot södervägg fungerar också. Hög sort som uppbindes och tjyvas.Utlottning


Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning kl 09.00 Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
 

Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

fredag 21 december 2018

Lucka 21, Tomatkalender 2018


Nu är det inte många dagar kvar till Julafton och det dignande julbordet. Hur trevligt är det inte då med eget grönt och färska tomater som kontrast till den oftast tunga maten. Vad är problemet, tänker säkert nån. Det finns ju hela diskar fulla av tomater i mataffären.

Nej, nej, nej... så går det inte till här. Att ha egna tomater till jul är en spännande utmaning i odlandet. 
För mig funkar det så att när sommarsäsongens färska grödor är slut, så sparar jag mig till nästa år, bygger upp ett sug och förväntan. Det ligger också en miljöaspekt i att inte slentrianmässigt köpa mat som är ur säsong, som har odlats i sterila tunnlar med ständig belysning och dessutom besprutats. Mina smaklökar går helt enkelt inte igång på sånt.

Räddningen heter vintertomater. De är såna som har ganska lång utvecklingstid, mognar sent,  har stadigt skal och tål att lagras länge. Det är till och med så att de likt vinteräpplen behöver eftermogna för att smakerna ska utvecklas.
En av de mest kända, smakliga vintertomaterna är Vesuvio Giallo från vulkanen Vesuvios sluttningar i Italien. En mellanstor, avlång tomat, med liten spets. Plantorna blir höga och ger rikligt, uppbindes och tjyvas. Går bra att odla både i växthus och utomhus i skyddat läge mot södervägg.  Jag brukar inte ha så bråttom med dessa plantor eftersom jag vill att de ska mogna sist av alla. Mars, april brukar vara lagom såtid i zon 4. Jag är dock noga med att alla tomater som ska eftermogna, alltså även gröna har vuxit ut till full storlek innan de plockas in annars blir de väldigt tråkiga i smaken.

På italienska kallas lagringssorterna piennolotomater. Piennolo betyder klase. I Italien förvaras de nämligen uppträdda på snören så de bildar stora klasar. Så har jag också börjar göra. Mycket praktiskt, men de får inte hänga kallt för då tappar de i smak. Torrt och rumstemperatur eller nån grad svalare är perfekt.

Måste man prompt ha röda tomater till jul är Principe Borghese en liknande tomat, men med mindre smak. Används bäst som marinerad eller som garnering.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning 
kl 09.00 Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
 
torsdag 20 december 2018

Lucka 20, Tomatkalender 2018


Tomater och hälsa

Tomater (Solanum lycopersicum) är inte bara tomater, utan också rena antioxidantbomberna. De innehåller olika karotenoider, vitaminerna C, E, K, B9 (folsyra) och en del annat som kroppen mår bra av. En av karotenoiderna som fått stor uppmärksamhet är lykopen som ger den röda färgen. Det är en kraftig antioxidant och stärkande för immunförsvaret tillsammans med vitaminerna.


Lykopen fungerar som naturligt UV-skydd när vi är i solen, motverkar hudens åldrande och rynkor.

Minskar risken för prostata- lung- och tarmcancer,  hjärt- och kärlsjukdom.

Minskar också biokemisk stress dvs de fria radikaler som det bildas extra mycket av vid  hård träning, vid  påfrestningar och obalanser.

Ofta äter vi tomater tillsammans med olivolja, avokado eller annan mat som innehåller vegetabiliska fetter och det är smart eftersom det ökar kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler.

Uppvärmda, tillagade tomater innehåller mer lykopen än färska. Det gäller även ketchup, puré och t.ex. tomatkross på burk.

Starkt röda tomater innehåller extra mycket lykopen.

Den som är känslig för tomater kan testa gula eftersom det oftast är de röda färgämnet som ger allergi. 

Tomater innehåller krom som stabiliserar blodsockret.

Det finns all anledning att välja tomater med olika färger eftersom karotenoidblandningen varierar med olika sorter.


Det finns också all anledning att odla själv och välja sorter som inte förekommer i de stora fröfirmornas sortiment. Enligt olika undersökningar innehåller nämligen moderna, storsäljande tomatsorter mindre nyttigheter än förr. Anledningen är de kommersiella växtförädlarna som fokuserat mer på snabbväxande tomater med större skördar än grönsakernas näringsinnehåll. Att det finns svårigheter med att få licens för gamla frösorter inom EU, eller helt enkelt kostar för mycket bidrar säkert också. En annan anledning att odla udda och gamla sorter är att bevara en genetisk mångfald.High Carotene har som namnet antyder extra höga halter, till och med två till tre gånger mer karotenoider än vanliga tomater. Det är en ovanlig sort med starkt röda, normalstora frukter, köttig, smakfull med mycket syrlighet, ger bra, hög sort som uppbindes och tjyvas.Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
onsdag 19 december 2018

Lucka 19, Tomatkalender 2018Chocolate Cherry/Brown Cherry är en odlingsvärd körsbärstomat, god och vacker tillsammans med gula, röda, rosa frukter i salladen. Medeltidig med 70 dagar i utvecklingstid och därför en viktig sort för oss som vill att säsongen ska starta tidigt och hålla på länge, ger rikligt, hög sort för växthus eller skyddat utomhusläge mot södervägg, uppbindes och tjyvas.

Nån mörkbrun måste finnas med varje år och då brukar det stå mellan denna och Black Cherry som är rätt likvärdig.
Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.


tisdag 18 december 2018

Lucka 18, Tomakalender 2018När man vill ha en riktigt tidig bastomat är Admirateslskij ett hyggligt val, röd, medelstor, riklig skörd, men man får betala lite med smaken som inte utmärker sig. För att förstärka den kan man redan när plantan är ca 2-3 cm diameter strö 1 msk bikarbonat över jorden. Man får vara noga med att inte damma på plantan. Upprepa med 4 msk när busken är halvstor. Det fungerar också med att vattna ut bikarbonat över hela plantan när tomaterna redan är utvecklade. Detta sänker syrahalten i tomaten och ger ett sötare intryck. Förebygger också mögelangrepp. En kan också tänka på att hålla plantan åt det torrare hållet när den gått i frukt.  

Bilden är från den 28 maj och tomater har redan börjat utvecklas. Admiratelskij börjar ofta blomma redan innan utplantering. Som synes är det en ganska spröd buske som slutar på ca 1-1,5 meter i höjd, behöver stöttas och bindas upp. När man planterar i hink är en av fördelarna att man kan starta tidigt i växthuset och efter avhärdning flytta ut hinkarna när vädret är mer tillåtande.
Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

måndag 17 december 2018

Lucka 17, Tomatkalender 2018


Vita tomater är inte så vanliga, inte ens om sorten kallas  

White Bush är den riktigt vit. Till dess försvar kan jag säga att efter frukten nått full storlek är den blekt gul rätt länge, för att sen plötsligt bli fylligt varmgul. Det är då smakerna är fulländade och tomaten bör avnjutas en myggfri, ljummen kväll i solnedgången. Den som vill praktisera mindfulness har här ett ypperligt tillfälle: notera skalets vackra gula färg, hur solsidan fått ros på kinden, ta ett bett, notera motståndet när tänderna spräcker skalet och saften sipprar igenom, notera temperaturen, dofta på den, känn matigheten, tuggmotståndet och hur den fylliga smaken utvecklas i munnen, mustigheten, sötman, syran, ja, hela munhåleupplevelsen som en känd Carl-Jan Granqvist skulle uttryckt sig.Det här är en bifftomat 150-200 gram på stadig buske, ca 120 cm hög, medeltidig, ger länge, men inte våldsamt många tomater per buske, passar för växthus eller skyddat, soligt läge mot södervägg. Ett alternativ för oss i högre odlingszoner är att plantera en sån här planta i murarhink nära växthusöppningen eller dörren till inglasade uteplatsen där det är gott drag. Bifftomater kan nämligen vara lite knepigare än andra sorter att odla. Det optimala för bifftomater är egentligen växthus eller odlingstunnel med öppet i båda kortsidorna, så de får gott skydd, mycket sol, men ändå tillräckligt luftdrag för att blommorna ska bli bra pollinerade.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

söndag 16 december 2018

Lucka 16, Tomatkalender 2018Gardener´s Delight har i nåt sammanhang blivit utsedd till världens godaste tomat och den är verkligen en god cocktailtomat, men jag vill nog påstå att det finns ett antal andra sorter i kalendern som väl kan tävla i kategorin smak.
Gardener's Delight utmärker sig dessutom genom att leverera kopiösa mängder tomater i snygga klasar. Bilden är från en svag planta som jag köpte för flera år sen och sommaren var dessutom solfattig, alltså ingen skrytklase. 2018 var klasarna cirka 30 cm långa och satt tre och tre. När jag vände ryggen till växte en tjyv ut och började leverera. Jag hade inte hjärta att ta bort den och snart var det lilla växthuset som en djungel. Det gick inte ens att komma fram för att få en snyggare bild. Under optimala förhållanden kan klasarna bli upp mot 50 cm långa. Hoppas ni har bra fantasi och kan se det hela framför er.
I vilket fall är det sannolikt en av de mer kända och älskade sorterna för växthus, blir hög, tjyvas och uppbindes och även om sommaren är dålig som så ofta här i hjärtat av Småland, blir det en hel del tomater.Klasen är inte så lång, men jag är ändå nöjd med att det inte är några luckor utan alla blommor har blivit prydligt befruktade.


Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.


Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

lördag 15 december 2018

Lucka 15, Tomatkalender 2018Jag odlar mycket för ögat och vill ha stor variation i färg och form, därför gillar jag Purple Calabash med sin djupröda färg och veckande, plattrunda form. Det är också en kulturarvtomat som odlats i Europa sen 1600-talet och sånt är jag också svag för (jämför med urbifftomaten i lucka 10). Purple Calabash räknas till bifftomaterna även om frukterna inte blir groteskt stora utan håller sig runt 100-180 gram. Tomaterna är saftiga med mycket smak. Plantorna blir höga, tjyvas, uppbindes och lämpar sig bäst för växthus, men en sommar som 2018 var det många av de lite mer kinkiga tomaterna som trivdes bäst utomhus. Har man möjlighet kan det vara bra att gardera sig med nån planta i växthuset och nån annan i väl skyddat läge mot en södervägg.
Efter hand som klasarna mognar brukar jag plocka bort bladen under för att låta näringen gå till de frukter som ska växa till sig. Står plantorna trångt med mycket bladmassa kan det också vara bra att ta bort nåt blad även högre upp så att de klasar som ska mogna får mycket ljus. Ser man förändringar i färg eller form på bladen är det också viktigt att ta bort på en gång för att förhindra att nåt smittsamt sprider sig. De nedersta bladen brukar vara extra utsatta eftersom mögelsporer gärna stänker upp under vattningen och orsakar sjukdomar.Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

fredag 14 december 2018

Lucka 14, Tomatkalender 2018
En av utmaningarna varje år är att ha egna färska tomater till jul. Tänk att stolt kunna ställa fram sallader på julbordet av egenodlat, garnerade med nyskördade, lysande röda, söta godistomater. Det känns helt enkelt jättekul, tillfredsställande och utmanande. Det ena sättet är att ha några miniplantor som krukväxter året runt och det andra att odla särskilda vintertomater med lång hållbarhet och det kommer jag till i luckor längre fram.Wilma är en sån liten fönstertomat med röda, mycket söta och smakrika körsbärstomater som passar att odla året runt. Busken blir ca 40 cm på en säsong. Tomater härstammar ursprungligen från Sydamerika där de är fleråriga, men vårt klimat tvingar oss att odla dem som säsongsväxter och även storleken sätter vanligen käpp i hjulet för övervintring, men eftersom Wilma är så liten och fortsätter växa så länge det finns näring, vatten, sol och värme fungerar det bra att odla henne inomhus som krukväxt i flera år och hon fortsätter att leverera utan avbrott.


Efter tre, fyra år blir plantan rätt ranglig och ful. Då tar man enkelt en stickling och låter henne börja om. På det viset har man färska tomater året runt. Växtbelysning ökar skörden på vintern och handpollinering är att rekommendera inomhus. Plantan ovan är 2 1/2 år.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

torsdag 13 december 2018

Lucka 13, Tomatkalender 2018


Tumbling Tom är en av de mest användbara och lättplacerade sorterna för daglig konsumtion. En så kallad ampeltomat som ger hundratals, söta, goda frukter i cocktailstorlek och den finns både i rött och gult. Busken har ett naturligt hängande växtsätt och blir inte jättestor. Jag brukar ha fyra plantor i varsin 10-liters ampel. De hänger ganska blåsigt och utsatt, men levererar ändå hyggligt i zon 4. Eftersom det är en buske tjyvas den inte.

Tumbling Tom Red

Röda och gula ger likvärdigt men här har den gula fått ett betydligt mer skyddat läge i en pallkrage med två kragar. Jag brukar också ha ett par plantor på piedestaler i växthuset. Att ha samma sort på olika ställen gör att de börjar leverera vid olika tidpunkter och säsongen blir extremt lång.Tumbling Tom Yellow


Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckori efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

onsdag 12 december 2018

Lucka 12, Tomatkalender 2018Chielega, superfavorit från Spanien med stora klasar av tomater i körsbärsstorlek. Söt, saftig godistomat som ger rikligt och tidigt. Hög planta som bara växer och växer. Tjyvas.

Just Chielega brukar jag leda runt så den nästan bildar portal över ett stag i stora växthuset. Använder man snöre med talja för tomat släpper en bara ner mer snöre så skördad stam lägger sig i en båge mot marken och plantan alltid är i bekväm plockhöjd. I mitt lilla växthus med lågt till tak toppar jag de höga plantorna efter fem klasar.

Alla sorter jag benämner som höga gör sig bäst i växthus, men kan i mycket gynnsamma fall också odlas i skyddat läge mot södervägg.

Det är frestande att norpa den första mogna tomaten, men får den sitta kvar utsöndrar den etylengas som påskyndar mognaden hos av övriga i klasen.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning 
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går också att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

tisdag 11 december 2018

Lucka 11, Tomatkalender 2018


Cherny Mavr (svart mor på tjeckiska), en svartbrun, oval tomat, ca 4 cm lång, 35 gram och otroligt smakrik, fyllig, söt, underbar. Jag har svårt att låta bli dem i växthuset, fast jag har flera andra sorter som är mycket känsligare och borde prioriteras när det gäller att äta direkt från busken. Cherny Mavr är fast i köttet, jämnstor och passar bra att torka. Har en bara nån enstaka planta är det ändå lätt att spara ihop till en plåt eftersom de klarar att lagras nån vecka, men givetvis kan den användas till annat också. Ger rikligt och är hyggligt tidig. Plantorna är höga, uppbindes och tjyvas. Det här är en tomat som bara måste finnas med hos mig.
Vad det gäller smak på tomater så inverkar förstås generna, men även den godaste tomat kan bli blaskig och blek i smaken av för mycket vattning, för mycket kvävegödsling (N) och för lite sol.
Idealet är att hålla jämn vattning åt det snålare hållet, inte torka ut för hårt, men heller inte låta jorden stå plaskvåt. Tomater kan inte få nog av sol, men vill heller inte ha det för hett då dör pollenet, 22-28 grader och svalare på nätterna är perfekt.

Förvarar man tomater i kylskåp försvinner också smaken och kommer inte igen. Lägg i skål och förvara i rumstemperatur.

Gödsling är ett kapitel för sig. Till sådd använder jag köpt såjord dvs näringsfattig jord. 
Sen använder jag oftast egenblandad jord som består till 1/2 av vår naturliga sandblandande jord och 1/2 brunnen kogödsel, plus 1-2 msk trädgårdskalk per 10 liter jord. Trädgårdskalken kan bytas ut mot vedaska av lövträ eller benmjöl. Om man inte slänger potatisskal i komposten är den utmärkt att blanda egen jord av. Potatisskal för med sig sjukdomssporer som också går på tomaterna eftersom de är nära släkt.

Köper man jord ska en titta på påsens baksida och ledningstalen för gödseln NPK förkortning för Kväve, Fosfor, Kalium och hur de förhåller sig i mängd till varandra och påsens övriga innehåll. Dessa tal avgör till stor  del priset på jorden och storleken på skörden. Ju högre värde desto bättre men viktigt att deras inbördes förhållande är ungefär 1 - 0,5 - 2, alltså hälften så mycket fosfor som kväve och dubbelt så mycket kalium som kväve. Även till den bra köpejorden bör man tillsätta 1 msk vedaska per planta enligt tomatgurun Åke Truedsson. Att hitta lämplig jord kan vara nog så knepigt, men de billiga påsarna kan man skippa helt. Detta är ett område där man får vad man betalar för. Jag brukar inte heller använda jord som är berikad med rötslam från reningsverk eftersom det innehåller medicinrester och tungmetaller. Det känns över huvud taget konstigt att köpa nån annans bajs om det går att lösa på annat sätt.
Man kan räkna med att näringen i en köpejord räcker 4-6 veckor. När plantorna går i blom och börjar sätta frukt är det dags tillsätta flytande gödning. Man kan röta nässelvatten, fräken och vallört eller använda tomat- och blomgödning. Kolla ledningstalen. Jag tillsätter också Epsomsalt flera gånger under säsongen för bra näringsupptag. Gulnar bladen är näringsbristen akut.


Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.


söndag 9 december 2018

Lucka 9, Tomatkalender 2018Bloody Butcher, ibland kan en verkligen undra över hur ett sortnamn kommit till. Jag fantiserar om att en långhårig trädgårdsmästare med dödsmetallic i lurarna har fått äran att namnge, men istället visar sig tomaten vara en gammal engelsk kulturarvssort. De var väl inte så känsliga förr. Jag förstår i alla fall vad namnet syftar på, för det här är en alltigenom djupröd tomat med mycket saft.
Kulturarvssorter är väl beprövade och uppskattade för nån speciell egenskap som gjort att de bevarats i många generationer från självhushållningstiden och framåt. Bloody Butcher är mycket tidig, lämplig för dåliga somrar och högre odlingszoner, lättodlad, ger rikligt av normalstora frukter med en äldre tomatsmak, lite annorlunda mot många moderna sorter, men fortfarande mycket god.

Det här är en bra bastomat som jag vill börja skörda av så tidigt som möjligt och ha tillgång till så länge som möjligt, därför har jag plantor både i växthuset och utomhus. I växthuset kan jag börja skörda redan i maj/juni och utomhus dröjer det ytterligare några veckor.

Enda nackdelen skulle väl vara att busken som blir cirka en meter hög är ganska spröd och behöver all stöttning den kan få när tomatklasarna blir tunga.


Utlottning


Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning kl 09.00 Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckori efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
 

lördag 17 november 2018

Fröställningar

Så klart är det inte bara prydnadsväxter som har vackra fröställningar utan även en hel del grönsaker.
Kronärtskockans ¨kotte¨ har en av de maffigaste fröställningarna. Det brukar ofta bli ett gäng kvar i landet som får bli mat och vinterbo åt små insekter. Jag gillar de runda mörka siluetterna som tycks ändra humör efter vädret. Krispiga, galaklädda i diamanter en frostig morgon, som om de nyss kommit hem från Nobelfesten. Svarta, tunga och mosiga dan efter när det åter töar.Ärtväxternas fröställningar är också riktiga favoriter, med baljor och skidor i alla möjliga storlekar. Bondbönornas baljor blir alldeles svarta när de torkat men inuti är det bäddat med mjukaste vitt.


Det här är en fröställning av purjo. Den blommar andra året om man lyckats freda den från kaniner och rådjur.Dillen känner väl de flesta igen, men har ni tänkt på hur vackra fröställningarna är som torkade. Jag låter oftast några av de stadigaste stå kvar så att de får självså sig över odlingslådorna, för de växer bäst när de själva får bestämma och passar jättebra för vintersådd. Andra sparas i papperspåsar för sådd i omgångar under året. Det är en rikedomskänsla när fröförråden är påfyllda.
När jag letade i mapparna dök den här omärkta bilden upp och jag har inte en susning om vad det kan vara. Kapslarna är ett par, tre centimeter långa och och fröna har en bård av små spröt runtom. Troligtvis är det ingen grönsak i alla fall. Är det nån som känner igen och kan hjälpa?

Allt gott


Fler fröställningar hos länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR