Efter att jag lagt ut denna bilden på instagram kom det många förfrågningar om recept på ketchupen. Min hemkokta variant är mycket fräschare och har högre syra än köpe, men en varning är på sin plats... När man vant sig vid egen kan det bli svårt att gå tillbaka till färdig igen.
Så här gör jag ketchup:
8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)
1/2
gul lök
1
vitlöksklyfta
1
dl honung
1/2
dl ättika (12 %)
1
dl tomatpuré
1.
Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande
vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i
de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först.
Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.
2.
Skala och finhacka lök och vitlök.
3.
Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt
tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.
4.
Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.
5.
Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Jag använder trådsil. Slå den varm på väl
steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller minst ett år i kylen.
Allt gott