Efter att jag lagt ut denna bilden på instagram kom det många förfrågningar om recept på ketchupen. Min hemkokta variant är mycket fräschare och har högre syra än köpe, men en varning är på sin plats... När man vant sig vid egen kan det bli svårt att gå tillbaka till färdig igen.
Så här gör jag ketchup:
8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)
1/2
gul lök
1
vitlöksklyfta
1
dl honung
1/2
dl ättika (12 %)
1
dl tomatpuré
1.
Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande
vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i
de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först.
Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.
2.
Skala och finhacka lök och vitlök.
3.
Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt
tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.
4.
Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.
5.
Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Jag använder trådsil. Slå den varm på väl
steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller minst ett år i kylen.
Allt gott
Då vet jag vad jag ska lägga till på göra listan idag. Tack!
SvaraRaderaAnette
Så gott det ser ut...Nu har du ketshcup för en lång tid. Tack för receptet.
SvaraRaderaKram!
Låter väldigt gott och mycket nyttigare. Tomatpurén köper du den eller är den också hemgjord?
SvaraRaderaKram, Carina
Jag har övervägt att göra egen men med tanke på att en tub kostar 10-17 kr beroende på märke och om den är ekologisk och det blir ca 1 dl puré / kg tomater + el + tidsåtgång 3 timmar + disk så tycker jag mina tomater är bättre använda till annat. Ett kg ekologiska tomater kostar väl cirka 80 kr.
Radera/kram Anette
Tack för receptet, kopierat och ska provas!
SvaraRaderaKram, Monica
Vi har oxå riklig tomatskörd i år så ett recept på hemgjord ketchup är välkommet. Det sparar jag och tipsar D om. Men, 800 hg? låter väl häftigt tilltaget.
SvaraRaderaGod ketchup är ju inte lätt att hitta i handeln.
800 hg blir en rejäl sats! Tack för att du är uppmärksam. Jag har ändrat nu till 8 hg, som du väl ha räknat ut att jag menar :D
Radera/Anette
Jo då, jag förstod vad du menade. D nappade på receptet så snart får oxå jag smaka din hemgjorda ketchup.
RaderaJag blir imponerad. Egen ketchup. Så häftigt. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaTack för att du så generöst delar med dig av hemgjord ketchup det ska jag prova. Var på stora trädgårdsfesten på Sofiero så mycket vackert det var där.
SvaraRaderaTack för att du delar med dig. Generös som vanligt. Visst har det varit en konstig sommar när man fått bära ut tomaterna från växthuset.
SvaraRaderaKram
Helene
Jamen så bra! NU vet jag vad jag ska göra av alla tomater...
SvaraRaderaHa en underbar fredag och en skön helg!
Kram Titti
Det låter verkligen bara så gott! Jag gör mest tomatmarmelad, men det där är ju något helt annat. Frågan är bara när jag sedan äter ketchup? Inte så ofta, tror jag. När äter du?
SvaraRaderaI och med att jag gillar denna såsen mer än vanlig ketchup används den till både kött- och vegetariska biffar, pasta, korv, rostade rotsaker
Radera/Anette
Tack för det receptet. Har inte några egna tomater i år men nu finns ju många olika att köpa så jag skall koka ihop en sats.
SvaraRaderaFortsatt trevlig helg!
Birgitta
Funderade just på vad jag skulle göra med alla tomater som mognar på samma gång. Tack för recept! Ha det bra. Gunilla
SvaraRaderaDet här var verkligen toppen Anette! Jag har massor av tomater i år och prövar gärna att göra egen ketchup. Har en fråga om honungen. Är det "fast" honung som gäller eller går det bra med flytande matlagningshonung?
SvaraRaderaHälsar Anita
Det spelat ingen roll vilken honung du använder.
Radera/Anette