onsdag 29 mars 2017

Blått

En av fördelarna med en gammal trädgård är att det finns lökväxter som etablerat sig ordentligt. När jag började stöka runt och återanvända jord här och där spred sig scillorna förstås ännu mer. Att sålla jorden hjälper inte för de frösår sig och bildar pyttesmå lökar som går igenom maskorna, överlever både om de hamnar djupt eller ytligt. De som hamnar riktigt tokigt tex mitt i morotslandet flyttar jag på.
Om nån vecka eller två kommer den blå mattan att övergå i lila och rosa när smånunneörten tar över. Den har jag själv planterat. 10 ynkliga knölar från Botaniska i Göteborg som nu 20 år senare fyller halva trädgården.


Älskar när det spiller över och vägrar hålla sig inom ramarna.

Allt gott

lördag 25 mars 2017

Växtfärga håret

Jag är så glad att jag har nära till en grön salong! Under några år fanns det till och med två mijövänliga i Växjö. En grön salong använder bland annat miljövänligare produkter och tar hand om sina sopor på ett miljövänligt sätt. 

Senast fick jag rådet att spreja hårbottnen med salviate och låta dra en dag innan tvättning eftersom hårbottnen gärna blir lätt irriterad på vintern. Perfekt! Salvia odlar jag bland kryddorna. Salvia har en bakteriedödande effekt och används traditionellt mot hudproblem. Salvia innehåller också ett fytohormon som verkar hormonbalanserande vid klimakteriebesvär, minskar vallningar och svettningar, så man borde kanske testa att dricka en kopp samtidigt. Att använda örter och låta maten vara medicin känns naturligt och självklart.


Lena Janlöv, salong Globe Växjö

Så känner jag mig lätt stolt över att få bidra med mitt vita hår till salongens provkartor av växtfärgade hårkulörer. Nu kanske nån blir alldeles förskräckt och tror att jag är bitvis skallig. Nejdå,jag har hår så det räcker för tre och delar gärna med mig. Det märks inte ett dugg att lite underhår försvinner i nacken.  




Jag började skifta färg redan i 30-åtsåldern från mörkblond till grå. Det kändes förstås jobbigt att bli gråhårig så ung och jag började färga. Det var innan det fanns växtfärger. Trivdes aldrig med håret de åren. Sen beslutade mig för att det var okej att låta håret få vara grått, det är ju jag. 
I tankarna har jag hela tiden hoppats att kalufsen så småningom skulle få samma kritvita ton som farmor och pappa hade. Tyckte alltid farmors hårsvall var så snyggt. 100% vitt har Lena skrivit vid den vita jämförelsetussen. Wow! Är jag vithårig nu... Vad fort det gick!

Även om jag nu inte alls känner nåt behov av att färga håret längre tycker jag det är kul att det finns naturliga kulörer av valnöt, rabarberrot, indigo, henna, kaffe, rödbeta för att nämna några.  Jag hoppas att de ekologiska salongerna ska bli fler och både med tanke vår hälsa, på frisörernas arbetsmiljö och för miljön generellt. Efterfrågan bestämmer.











onsdag 22 mars 2017

Vinnare i fröutlottningen

Trevligt att så många ville vara med i utlottningen. Jag gav mannen äran att dra de tre vinnarna som är:


@pernils94231

Carina, 4 Seasons by Carna

Annika Nilsson


 Grattis! Ni kommer också att meddelas personligen. Fröerna kommer inom kort.



Allt gott


söndag 19 mars 2017

Fläta staket


Det är inte mycket som trivs under ett träd i full sol där det blir absolut snustorrt, men myskmadran brukar klara detta fint. Jag vill ha en tjock frodig matta med tusentals små vita stjärnor som dessutom gömmer alla skräpiga blad efter vårlökarna.




Men det är fler än jag som gillar myskmadra. Det är också hönsens favorit nummer ett. På ett par dagar har mina fem hönor ätit upp allt och sprätt sönder rötterna om de fått fria tyglar.

Petter tittade förvånad över staketet när det var nytt för två år sen, begrundade ett kort slag om han skulle ge sig in där. Ledarhönan Astrid brukar få bestämma vart turen ska gå, men det dröjde ändå inte länge förrän frestelsen blev för stor och tuppen stod mitt i härligheten och sprätte. Att säga till, köra bort eller bli arg har man inget för. Höns struntar totalt i regler. Där det finns mat där hittar man helt enkelt hönsen.






Det har till och med spårat ur så totalt att de börjat betrakta området som nåt slags uppehållsrum och i godan ro parkerar sina breda rumpor på staketet.

Nåja, efter två år har den enkla slyflätningen torkat ihop och blivit lägre, men det är ändå imponerande att kunna hoppa jämfota högre än var man själv är hög, för vingarna består mest av dun och är inte till mycket hjälp. Det är lite som om jag skulle hoppa jämfota mer än två meter rakt upp i luften.


Nu är det i alla fall slut på det roliga. Idag har vi förnyat och gjort högre. Just nu ser det lite märkligt högt ut, men det kommer att sjunka cirka tio centimeter när det torkat, men förhoppningsvis ändå räcka till för att hålla hönsen på rätt sida i fortsättningen.


Påminner om utlottningen av tomatfröer som avslutas tisdag 21 mars kl 18.00 och vinnarna presenteras dagen därpå. Klicka på bilden.


http://rostochradisor.blogspot.se/2017/03/utlottning.html
Allt gott




onsdag 15 mars 2017

Utlottning

Nu har det varit så många bruna och färglösa bilder att det behövs en färgglad utlottning.
Mars är ju bästa månaden för tomatsådder och jag har fröer över av de jag samlade in 2016. Visserligen har tomatfröer lång hållbarhet, fyra-fem år, men jag vet att jag inte kan låta bli att samla nya till sommaren och glädjer gärna nån annan med överskottet.

Tre personer kan vinna fyra av mina favorittomater, fem fröer av vardera.
För en lott behöver man bara skriva en kommentar nedan.
För varje ytterligare socialt media facebook, instagram, pinterest osv som man delar till får man ytterligare en lott.
Skriv i kommentaren hur många lotter du tar.
Givetvis behöver du inte ha egen blogg för att delta. Lämna då kommentar som anonym och mejla mig din adress på anette.brunsell(at)gmail.com

Tävlingen avslutas tisdagen den 21 mars kl 18.00 och vinnarna presenteras dagen därpå.


Gardener´s Delight kallas ibland världens godaste tomat och den gör skäl för utnämningen. Mycket söt och välsmakande, hög, tjyvas.

Tumbling Tom Yellow är en busktomat med naturligt hängande växtsätt, perfekt för amplar och högre urnor, ger flera hundra körsbärsstora tomater.

Wilma, denna lilla fönstertomat som bara blir 30-40 cm hög, ger söta goda tomater under lång tid och kan bo året runt i fönstret om man vill. Min äldsta blev tre år innan jag tyckte den såg för ful ut, men den levererade fortfarande.

Tigerella ger medelstora strimmiga tomater med tunt skal. Tycker nog de är lika mumsiga som Gardener´s Delight faktiskt, hög, tjyvas.


Lycka till!





söndag 12 mars 2017

Markarbeten runt växthuset



Medan ni andra fyller bloggarna med glada vårblommor, har jag mest bruna bilder att bjuda på. Hoppas jag ändå kan förmedla lite av den vårkänsla jag hade igår när solen strålade hela dagen, lager på lager åkte av och det tjocka täckbyxorna byttes mot sommarträdgårdsbrallor framåt eftermiddagen.




 Årets första egentliga trädgårdsdag ägnades åt markarbeten bakom och norr om växthuset, ett lass torv som ska blandas med gödsel och lite sand, sen fördelas med skyffel och skottkärra, men först ska områdena täckas med tidningar som skydd mot rotogräs under.



Så glad för att det finns traktor att tillgå vid såna här tillfällen. Notera skottkärran som ser pytteliten ut bredvid högen i mitten av bilden. 




På baksidan närmast växthuset blir det en gång förmodligen även en kant, men helst skulle jag vilja låta torven rinna ut och ge baksidan en mitt-i-skogenkänsla. De växter jag hittills bestämt mig för att plantera är fler amerikanska blåbär, en valnöt som ska få en jättegrop utan torv, en vit och en blå skogsklematis som ska få svinga sig över några flyttblock och även bitvis få bli marktäckare. Det kommer säkerligen att bli bärbuskar och kanske nån liten finbuske däremellan. Låter det rörigt... Jag hoppas det ska bli en charmig röra. Tanken är att göra en så smidig övergång som möjligt mot lövskogen bakom och ändå få med en del ätligt. Det är dessutom en enorm yta att hantera och jag kommer inte att hinna eller ha råd att göra allt denna säsongen. Det måste få växa fram efter hand.




Täcker med ett tjockt lager dagstidningar och reklam och låter dem överlappa väl ca 20-30 cm. Vid stenarna har jag gräv mig in med handspade och trycker intill tidningarna ordentligt med en ovass mejsel. Viktigt att det blir riktigt tätt.
Har mycket goda erfarenheter av att använda tidningar för att kväva rotogräs och annat sen tidigare trädgårdsprojekt. Har gjort gångar genom kirskålsbestånd där inte en enda rot tagit sig in i täckningen och även större områden på upp till 100 kvm har täckts med gott resultat. Maskrosor har jag dock märkt tar sig igenom så dem gräver jag numera upp innan. Mycket jobb men är man noggrann med underarbetet har man igen det. På tre år kommer tidningarna att vara så gott som nerbrutna och rotogräset dött. Jag har inte kvar några syntetiska material i marken.





Runt träd och buskar är det svårt att täcka och få bort all ogräs, men jag gör så gott jag kan genom att gräva ner en decimeter närmast rötterna och skrapa undan jorden innan jag pillar ner tidningarna och täcker med lika mycket torv, jord och gödsel igen. Skar lite i hjärtat att gräva upp de nickande vitsippsknopparna men det fanns också en kirskålsrot i torvan. Återplanterade ett par nävar vitsippsrötter på ett annat ställe. Det klarar sig bra även om man sätter småbitar och etablerar sig ganska lätt på rätt ställen.




Kärran fungerar ofta som portabel arbetsbänk och nu viker jag upp tidningarna och tar bort eventuella fönsterkuvert och blank, glossad reklam som kan ha följt med. Det hamnar i en egen låda och sen i pannan. Varför har vi inte sorterat allt från början undrar säker nån ... Jo, det gör vi men det går åt såna mängder tidningar att vi inte klarar att få ihop tillräckligt på egen hand under en vinter. Detta är fådda lådor.





Tänk er den här bruna ytan grön av kirskål om bara några veckor. Nej, det ska vara täckt innan dess! Här ska en renvattenreservoar på en kubikmeter stå och de tre varmkomposterna bakom ett plank av krakar (hässjestörar). I det bästa av världar får jag också plats med de fyra olika facken för roterad jord, överskottsgödsel, kompost och sand som nu står olyckligt placerad vid parkeringen. Hitom stolpen blir det rabatt.

Ett jättearbete men för två år sen var det storskog där växthuset står och en gigantisk syrenhäck  vid pallkragarna och söderut. Nu gräsrundel och grusgångar. Så visst händer det saker. Taktiken är att jobba nån timme varje dag, för att det hela tiden ska gå framåt och att vi ändå ska hinna med våra vanliga sysslor. Jag tränar dessutom hårt på att spara kroppen, jobba lagom och rätt i trädgården och variera sysslorna även om projekt och "måsten" skriker på mig i olika hörn.

Allt gott















onsdag 8 mars 2017

Odla på golvvärmen

Nåt jag inte alls tänkte på när vi byggde in golvvärme i växthuset var att den också ger en toppenmöjlighet att odla ätligt på vintern. 

Häromdagen slängde jag ut backarna med höstsådderna av purjo, portulak, pak choi och mache som vi ätit av hela vintern och nu är några av årets sådder så stora att jag kan plocka några blad här och där.


Ett nytt experiment är vattenkrasse i back. Det är en riktig favoritgrönsak, supernyttig och god, men vill stå med fötterna i blöt och får absolut inte torka ut. Hittade en plastback på Harald Nyborg som är ännu större än backarna jag odlar i och som får fungera som vattenreservoar. I de andra backarna pak choi, spenat och rädisor. Rucolan i hinken hänger med sen i höstas. Har plockat av den hela vintern och det kommer nya blad hela tiden.




Samtliga de här växterna tål temperaturer runt nollan som det mestadels varit i växthuset och det finns ju dessutom många fler jag skulle kunnat sätta om jag hade haft lust, men det går inte åt lika mycket bladgrönt på vintern som annars. Försöker äta efter årstid, men sen är det ändå roligt att tänja på gränserna ibland.

Det här med golvvärme var egentligen inte så genomtänkt utan nåt mannen kom på i sista minut när plattan skulle gjutas. Det var ju inte mycket extra arbete att lägga rör när vi ändå höll på resonerade han. Värme kunde vara bra att ha om jag nån gång skulle tröttna på att odla (som om det skulle hända) och det blev mysrum av växthuset istället, dessutom möjlighet att förlänga säsongen vår och höst. Värmeväxlare, cirkulationspump, elpatron, termostat och shuntautomatik installerades också. Elpatronen slår till för att plattan inte helt ska kallna om vi slutar vedelda, men hittills har det gått förvånansvärt bra och de extra 30 kvadratmeterna har inte märkts av särskilt när det gäller varken el eller eldning, därför har golvvärmen fått fortsätta vara på. Vintern har förstås varit ganska mild. 

 Allt gott


söndag 5 mars 2017

Letar färg

Tror faktiskt detta är den brunaste månaden på året i naturen, länge sedan solen visade sig, duggregn och tittar jag ut genom fönstret ser jag en gulbrun hage med grå stenar, en stor grå ekdunge och närmast fönstret gullregnet från 1950-talet med nakna grenar och torra fröbaljor som vinterstormarna inte lyckats slita bort.

I trädgården råder ett spirande lugn. Snödroppsruggarna står som finast, även på de mörkaste ställena har de slagit ut, överallt små lökspjut som skvallrar om att mycket är på gång och jag känner att det gäller att lägga på ett extra kål med nerklippning av gammalt och städning.

Efter mycket kämpande har också vintergäcken lyckats etablera sig. Sällan är knallgult så efterlängtat som just nu.


De flesta färger är dock mer subtila men de finns där som i sockblommans rodnande fjolårsblad,



den lilla bergenian som jag tappat namnet på, alunrötter, röda revsugor, benved, hasselört,


i rönnspireans bladutsprång och tibastens hårda knoppar,



men mest råder ett grönt lugn.


 

Murgrönan som täcker flyttblocken är nästan lilagrön. Den vanliga parkrhododendronen är också sen 1950-talet och förre ägaren. Har klippt ner den helt ett par gånger och beskär hårt vartannat år, men denna säsongen ska den få blomma under syrenerna.


Murgrönan trivs, säkert tack vare flyttblockens ackumulerande värme.  Zon 4 är nog i mastigaste laget annars.


Stensöta och mossor lyser neongröna även en mulen dag om man hittar ljuset. 

Jag gillar lugnet och den där lilla spända förväntan på vad som komma skall. Lugnet är förstås bara på ytan för bakom kulisserna råder febril aktivitet med frösådder, omskolningar, daglig flyttkarusell av sådder som ska från varmt till svalare, till ljusare, skott som toppas, utbrott av ohyra som ska bekämpas, vattning, luftning av varmbänk, frigolit på, av...

...och däremellan lugnet.

 Allt gott



onsdag 1 mars 2017

Varmbänk del 4 - Tempen stiger

Jag ligger några dagar efter med rapporteringen om varmbänken som laddades förra helgen Se HÄR
Allt går enligt planen och jag känner mig nöjd med utvecklingen av temperaturen, inte för seg och inte för het utan alldeles lagom för att värmen ska räcka fem, sex veckor framåt. Termometern sitter mitt i lådan ca 2 dm ner.


När temperaturen slutar stiga och istället började sjunka är det dags att lägga på jorden som jag förvarat i murarhinkar i garaget. Det är fjolårets tomatjord som vi nu blandade upp med lite brunnen kogödsel. Eftersom jorden sjunker ihop efter hand brukar jag börja med ett lager på 20 cm. Till de översta centimeterna brukar jag inte gödsla jorden alls. 

Riktigt all jord gick inte åt. Väntade tills dan därpå med sådden för att jorden skulle bli riktigt uppvärmd och temperaturen sjunka ytterligare några grader. Den var lite åt det torrare hållet och fick ett par kannor varmt vatten innan jag sådde morötter, rödbetor och svartrot. Resten av utrymmet har jag fyllt med förgrodda plantor som vi kommer att kunna börja plocka av om några veckor när de rotat sig. 
När det bladgröna är slut framåt mitten av juni ersätter jag med squash eller pumpa som kommer att älska all gödsel.
Morötterna går åt efter hand som de gallras. Det blir underbara vårprimörer 6-7 cm långa, ångade med lite smör. Lagom till pumpan börjar bre ut sig brukar även rotsakerna vara slut.


Plocksallat, tatsoi, ekbladsallat och vårlök. Några sallatsplantor som inte fick plats satte jag i en plastback med hål i botten och ställde under väv i växthuset. Visar längre fram.

Nu gäller det att släppa in ljus till det förgrodda dagtid, ventilera så fort solen tittar fram och komma ihåg att lägga över frigoliten på kvällen.

Allt gott