söndag 19 mars 2017

Fläta staket


Det är inte mycket som trivs under ett träd i full sol där det blir absolut snustorrt, men myskmadran brukar klara detta fint. Jag vill ha en tjock frodig matta med tusentals små vita stjärnor som dessutom gömmer alla skräpiga blad efter vårlökarna.
Men det är fler än jag som gillar myskmadra. Det är också hönsens favorit nummer ett. På ett par dagar har mina fem hönor ätit upp allt och sprätt sönder rötterna om de fått fria tyglar.

Petter tittade förvånad över staketet när det var nytt för två år sen, begrundade ett kort slag om han skulle ge sig in där. Ledarhönan Astrid brukar få bestämma vart turen ska gå, men det dröjde ändå inte länge förrän frestelsen blev för stor och tuppen stod mitt i härligheten och sprätte. Att säga till, köra bort eller bli arg har man inget för. Höns struntar totalt i regler. Där det finns mat där hittar man helt enkelt hönsen.


Det har till och med spårat ur så totalt att de börjat betrakta området som nåt slags uppehållsrum och i godan ro parkerar sina breda rumpor på staketet.

Nåja, efter två år har den enkla slyflätningen torkat ihop och blivit lägre, men det är ändå imponerande att kunna hoppa jämfota högre än var man själv är hög, för vingarna består mest av dun och är inte till mycket hjälp. Det är lite som om jag skulle hoppa jämfota mer än två meter rakt upp i luften.


Nu är det i alla fall slut på det roliga. Idag har vi förnyat och gjort högre. Just nu ser det lite märkligt högt ut, men det kommer att sjunka cirka tio centimeter när det torkat, men förhoppningsvis ändå räcka till för att hålla hönsen på rätt sida i fortsättningen.


Påminner om utlottningen av tomatfröer som avslutas tisdag 21 mars kl 18.00 och vinnarna presenteras dagen därpå. Klicka på bilden.


http://rostochradisor.blogspot.se/2017/03/utlottning.html
Allt gott
34 kommentarer:

 1. Sitter här och kommer på att jag småler åt Petter och alla höns. Ser dem hoppa jämfota över staketet. Nu får de hoppa högre :)
  Så vackert det är med flätat staket runt ett träd.
  Jag förmodar att du använder pil? Kanske det går lika bra med sälg?
  Blir ju lite taggad nu.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag flätar med den sly som finns närmast och ändå ska bort, asp, björk, sälg...
   /Anette

   Radera
 2. Så roligt du skriver och vilket fint litet flätat staket. Vi pratade om höns igår för jag vill gärna ha. Maken sa att då kan du nog inte ha fina rabatter längre. För jag vill ha frigående höns. Hmm vi får se. Det blir mycket flätande för mig då. Fniss! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Haha - höns är roliga! Och på köpet fick du ju en jättefin rabattkant. Väldigt snyggt flätat! Vi har något liknande under ett äppelträd, men inte riktigt lika fint som ditt. Det går åt mer material än man tror när man ska fläta en rund rabatt så där. Snart är det dags att beskära pilarna som står vid parkeringen på jobbet. Då ska jag passa på att lägga beslag på slanorna - precis som jag gjorde förra året... :-)

  Kram // AH

  SvaraRadera
 4. Mycket vackert men vilket arbete! Det skulle jag inte vilja göra vart annat år men det är ju en faslig tur att man är olika :) Tycker det är lite synd om Petter o Astrid att de inte får komma in på sitt uppehållsrum längre fast de har kanske fler rum att välja mellan :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Vilka illbattingar! Hoppas de fattar hinten nu då, och inte ger sig över. Det ser väldigt vackert och välordnat ut med det där staketet också. Precis som det mesta gör hos dig.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 6. Så snyggt med myskmadran och det rundade staketet - förstår att det lockade hönsen hihi!!
  Återstår att se hur högt hönsen kan tänka sig att hoppa jämfota nu för att komma åt hela härligheten.
  Så snyggt ni gjort staketet !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 7. Vilket jobb. Så fint det blev. Tror nog era höns kan hålla sig utanför nu. Ha en fin söndag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 8. Åh, vilket vackert flätat staket! Hoppas att ni får lön för mödan nu och hönsen håller sig utanför!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Åh dessa personliga fjäderfän! Alltid lika roligt att läsa när du skriver om dem :)
  Myskmadra ska jag lägga på minnet. Har några såna plättar som blir så där torra att det är svårt att få något att växa så frodigt som jag vill. Din första bild får det att spritta av glädje.....såååååå härligt vårinspirerande!
  Hoppas solen skiner på er idag precis som den gör här hos oss i Mälardalen.
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Så trevligt att läsa om dina höns:). Sötnosar:)
  Snyggt det var med myskmadran innanför det fina pilstaketet, det ska jag komma ihåg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Haha, jag skulle vilja se dig hoppa 2 meter rakt upp i luften. (lova att säga till när det är dags) Förresten är det farligt att göra vårskrik eller vårskutt. Min yngste son gjorde det förra helgen och skadade sitt redan ömtåliga knä (han är opererad för korsbandet i det knät för några år sedan). nu sitter han med en trasig minisk och et ledband som är av. Han väntar på operationstid.

  Måste fråga dig vad du använder för träslag när du flätar, hur länge håller ett flätat staket, tänker på de grenar du använder som "stolpar" ner i marken.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder den blandsly som ändå ska bort bakom huset, asp, björk, sälg. Använder så grova slanor som det går utan att de går av när man böjer, men livslängden är bara två år.
   /Anette

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Oj, vad jätte fint staket. Har en liten flätad lövkompost, som sjunkit ihop nu också och skulle behöva åtgärdas igen. Men de tar mer tid att fläta än man tror.
  Få se om hönsen överlistar "hindret" när det grönskat?

  SvaraRadera
 13. Jag bara älskar dina små berättelser om Petter och hans hönor! De är ju helt ljuvliga och vilka personligheter. Snyggt flätat också!
  Ha det gott i veckan som kommer!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 14. Sicka små befjädrade busar! Hoppas du får ha myskmadran ifred nu, men vem vet, hönsen kanske sätter nya höjdhoppsrekord...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 15. Snyggt! Nu ska vi bara se när hönsen organiserar sig som i filmen Chicken Run, då kommer de att klättra upp på varandra och hoppa in.... =)
  Kanske har du inte så kreativa hönor. Ha en bra kväll. Kram

  SvaraRadera
 16. Så vackert med myskmadran och vackert staket! Jag är inne på att rama in köksträdgården med ett sådan staket, sly har vi gott om.
  Det är så roligt att läsa berättelserna om dina hönor.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 17. Kanske ett sätt att hålla myskmadran på plats. Vilken fin kommunikation du har med hönsen.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Myskmadra en favorit hos mig ... älskar den trots att den brer ut sig i gräsmattan :)
  Sitter och skrattar för mig själv åt din härliga hönsflock - de är underbara!
  Fina flätade staket ... mina gamla börjar ha gjort sitt så jag får väl göra som du och göra nya.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Jättefint med blommande myskmadra och flätat. Nu ska jag ta en rugga och sätta i en bred korg tror jag bestämt. Tack för tipset. Du kanske också ska plantera en myskmadrekorg bara för hönsen , så de inte blir frestade att leka akrobater på den nya inhägnaden. Synd på de små sötnosarna annas ifall de slår sig.
  ha det bra!
  Luna

  SvaraRadera
 20. Så fint det är med ett staket med flätor och att man kan använda det som finns i naturen.Den passar verkligen där, den så otroligt fina Myskmadran så jag förstår hönsen gärna vill vara där bland floret av vita blommor.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 21. Gillar verkligen det där staketet! Vi vågar inte släppa ut våra höns eftersom både duvhök, havsörn och räv patrullerar här ständigt men ett staket för syns skull vill jag gärna ha. Fråga är bara var det skulle göra mest nytta? Material finns i överflöd...
  Kram

  SvaraRadera
 22. Himla fint staket!
  Jag tycker också att blomningen kommer tidigt i år. Och någon tjäle att tala om har det inte varit. Grävde om komposten i helgen och det var inga problem.
  Ha de´gott!

  SvaraRadera
 23. Ett smakfullt och vackert staket. D talade häromdagen om att göra just såna staket på några platser i trädgården. Jag ska visa henne hur du gjort så får hon lite extra inspiration.
  Det är alltid lika trevligt att få"hälsa på" hos dina charmiga höns.

  SvaraRadera
 24. De är för härliga dina höns. Tycker lite synd om dem som blivit av med sitt uppehållsrum men de kanske kan få ett nytt med myskmadra på en annan mer undanskymd plats. Staketet ni flätat är underbart och så vackert tillsammans med myskmadran. Blev lite sugen på att plantera in myskmadra under vår lind ......
  Kram Anna-Karin

  Såg din utlottning av tomatfrön och blev förstås sugen, men måste konstatera att jag inte får plats med mer. :)

  SvaraRadera
 25. Så snyggt med staketet! Önskar jag kunde tillverka något så fint. Kul med dina höns:))
  Nä nu måste jag leta på hur man gör ett staket...
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 26. Så snyggt det är, och välgjort.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 27. Underbara Myskmadran med sina små stjärnor är så fin...Har den också och gillar den ljust limegröna färgen bäst,har märkt att den vilda gärna smyger sig in i den förädlade och det syns på de mörkare bladen ...Snyggt flätat staket ! :) Både vackert och funktionellt !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 28. Åh Myskmadra är så fint! Hade massor på förra stället och de trivdes överallt!!!
  Ha det så gott i vårsolen!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 29. På ett sätt är dom sköna hönsen när de bara struntar i regler, men jag kan bli så himla irriterad när man bara vänt ryggen till en sekund och de tagit sig nånstans där man absolut inte vill ha dom... Hoppas ditt urtjusiga staket hindrar dina höns. :)

  Må så gott!

  SvaraRadera
 30. Åhh va fint! Gjorde ett litet staket till biancas odling förra året men det plockade barnen isär :) får nog ge mig på ett nytt i år :) kram Emma Stille

  SvaraRadera
 31. I love your braided fence and hope the taller version will help keep your chickens out. I would love to have chickens myself but here we have coyotes out hunting even during daylight hours so the chickens would have to be kept in a sturdy pen to prevent their being eaten!

  SvaraRadera