söndag 31 maj 2015

Snipp, snipp

Första omgången sockerärtor som planterades ut för cirka två veckor sen har blivit toppade. Sparade en tredjedel. Egentligen inte alls nödvändigt att toppa, men det buskar plantan något och förskjuter skörden cirka en vecka och jag vill gärna sprida ut skördetiden. Ibland toppar jag medan plantan är i kruka, men då får man tänka på att vänta med utplantering ett par veckor tills den hämtat sig lite. 



Sätter olika sorters ärtor och sätter också i omgångar. Bäst gillar jag färska ärtskidor bara lätt ångade med krispet kvar och en klick smör eller wokade. De bortklippta topparna hamnar i dagens sallad och är minst lika goda. Detta är ´Golden Sweet', en hög sort med gula ärtskidor och lila vackra blommor. Utsädet sparat förra årets skörd.


I trädgårdslandet har jag satt ut förgrodda plantor av den lägre sockerärtan ´Norli´som kommer att klättra i det återanvända påskriset. 
Denna lådan täckte jag med årets första gräsklipp redan en månad innan ärtorna kom ut därför har det hunnit bli brunt. Klippet tillför kväve, bevarar fukten i jorden och hindrar ogräs att fröså sig. 
Nu har även två rader sallad fått göra sällskap, också förgrodda plantor som jag enkelt sätter bara genom att fösa undan gräset lite försiktigt och sticka ner.

På tur står att sätta ut 'Störpurpurböna´med lila skidor och kokbönan 'Signe'. I Mosterhörnan har blomsterbönörna satt fart. I år matchade med Linnétagets och orange nejlikrot, men det får ni se en annan gång.

Ha det så gott


onsdag 27 maj 2015

Dags att komma ut

 Nu är äntligen agaven på plats i en kant av parkeringen.




Agaven tillbringar långa vintern i garaget under belysning, svalt med sparsam vattning. I februari, mars ökar jag antalet ljustimmar och börjar också vattna lite mer.
Att flytta de taggiga bjässarna som dessutom står i betongkrukor är ingen lek, men än så länge har det gått bra utan olyckor. De ska lyftas ner från fönsterbänken, baxas upp på säckkärra och sen trixas ut från den trånga garagplatsen för att tillbringa några veckor på avhärdning i dörröppningen. Stänger på kvällen och öppnar på morgonen. Rätt praktiskt. Som du förstår tillbringar bilen den mesta tiden utomhus.
Här får vi ofta några frostnätter innan midsommar, så det gäller att hålla koll och stå beredd med täckning.


Fula blad ansas och ibland lossar jag också sticklingar som får växa till sig nergrävda i gruset på parkeringen.




Den tvåfärgade agaven tog jag som 12-åring hem från Gran Canaria där de växer vilda. Det var ingen som upplyste mig om att man inte fick ta hem plantor och i vilket fall måste det vara preskiberat vid det här laget. Den har följt med på otliga flyttar, bott i korridorrum, i varma lägenheter och i källare, tappert uthärdat allt, så nu tycker jag den är värd att bli så ompysslad som det bara går. Den stora enfärgade fick jag av en väninna för ca 35 år sen och är inte riktigt lika gammal.

Agavesläktet tillhör de suckulenta växterna och familjen sparrisväxter med cirka 200 arter. Alla arterna har sina naturliga utbredningsområden i varma trakter som södra USA, Västindien, Centralamerika, tropiska Sydamerika.

Sisal som till exempel används till rep och mattor kommer från Agave sisalana och Agave tequilana är huvudingrediens i Tequila.



Och dom här har jag ingen aning om vad de kan heta och inte är de så gamla heller, bara tonåringar i 15-årsåldern.



Allt gott

söndag 24 maj 2015

Äppelstunden

I fjol påbörjade vi projekt Äppelsstunden. Cirka 100 kvm hopplös hörna med dålig gräsmatta och fula gamla buskar som blev lundmiljö.



Nu har barklagret förbättrats. Även om det ser ganska tomt ut, och det är nåt postivt i mina ögon, massor av plats att växa i, så har en hel del växter redan flyttat in som ett tiotal pioner, några rosor, hundratals lökar som nu blommat över och olika marktäckare som sippor, kåpor, nävor, violer, smultron och ramslök. I backar står skuggliljor, flikrabarber, hostor och annat kul och väntar på sin tur.



Förgätmigejen har jag dock inte planterat. Tycker det är trevligt att den poppar upp lite här och var och brukar spara plantor på lämpliga ställen som får fröså sig.


Gjorde ett gäng fågel- / insektsbad av uddakoppar och de här två för göra förgätmigejen sällskap så länge. Fast det är dåligt med insekter i kylan.  Hoppas de kommer snart. Jag vill se masssor av humlor och bin som ivrigt jobbar sig igenom alla blommor i fruktträden. Undrar om nån hann befrukta blåbärsbuskarna eller är de vindpollinerade...

Allt gott

onsdag 20 maj 2015

Fiffigt för nypotatisen

Brukar ofta förgro och sätta några nypotatis i hinkar som får stå mot en varm södervägg. Sätter på friland också men i hink och skyddat läge går det lite fortare. Favoritsorten heter 'Early Rose' och är populär bland fritidsodlarna i trakten. Lite röd i skalet som namnet antyder, men det viktigaste är ju smaken som är ganska fyllig, mjuk och rund. Framförallt är den inte vattnig.

I år hittade jag särskilda potatiskrukor hos Wexthuset.com. Lika stora som en spann, fast med en insats med stora hål som gör det möjligt att lyfta hela plantan och se hur långt knölarna har kommit, plocka de största utan att störa rötterna nämnvärt och låta resten växa vidare. Att de är svarta är nog ingen slump för svart drar till sig värme.


Jag har satt tre potatisar i varje hink och idag har de blivit kupade. Det vill säga jag har lagt på lite mer jord och det kommer jag att fortsätta med efterhand som de växer.




Har du nån favoritsort bland de tidiga?

Allt gott




söndag 17 maj 2015

Flyttar ramslök

Har fått höra att man inte kan odla ramslök i zon fyra i hjärtat av Småland, men den trivs riktigt bra där jag sådde den för fyra år sen, faktiskt alldeles för bra. Så nu har jag börjat flytta den till Äppelstunden där den kan fröså bäst den vill och bilda fina mattor. Naturligtvis är det helgalet att flytta ramslöken just innan blomning, men ormbunkar och andra perenner runt om börjar bli så höga att jag inte kommer fram om jag väntar längre. Marken är ordentligt genomfuktad av allt regnande så jag tror det ska går bra ändå.

Både blad och blomknoppar är ätliga, har mild vitlökssmak och är ljuvlig lätt smörstekt i pastan, med grönmögelost och valnötter, wokad eller som krydda. Blomningen är vacker med vita stjärnor samlade i bollar.




 Ha det fint

onsdag 13 maj 2015

Blickfång

Att varje gång bör sluta med ett blickfång, något att fästa ögonen på är gammal kunskap och det har jag tagit fasta på även i trädgårdslandet.


I de långa gångarna som slutar mot häcken av riddarsporrar står var sin gjutjärnsurna. Under vintern sätter jag i tall- eller granris, sen kommer påskriset som stått kvar tills nu, fast utan fjädrar förstås. Riset har nu flyttat till en låda för att bli klätterstöd åt låga ärtor. 
Istället landar nu blicken naturligt på hostan 'White Feather' när jag kliver in genom norra portalen. Den lyser upp och det behövs längre fram när häcken skuggar. Tyvärr behåller den inte sin självlysande ljusa färg hela sommaren utan mörknar allteftersom, men den är kul så länge det varar.



I väst-östlig riktning har jag ställt en stege i skogen som blir en förlängning på gången och på siktdjupet, faktiskt genom halva trädgården och tvärs genom trädgårdslandet.
Enligt principen "Man tager vad man haver" är den målad med lackfärgen till Mannens pick-up så den lyser alldeles extra en liten stund just när kvällssolen träffar. Gillar den stunden, brukar sätta mig i närheten med en god kopp te och njuta av kvällen.




Ha det fint

söndag 10 maj 2015

Ärtstöd

Dags att plantera de förgrodda ärtorna. Håller tummarna för att frostrisken är över. Annars får jag täcka. Först ut är 'Golden Sweet' som blir hög och får bo i tre zinklådor med armeringsnät att klättra i. Mannen har svetsat fötter på  näten som blir stabila när de kommer i lådorna och får jorden över sig.


Brukar klä insidorna med juteväv för att täppa igen hålen. Juteväv för att jag tycker det är snyggt och miljövänligt. Plast med hål i skulle också funka.
 


Förutom att detta är ett utmärkt sätt att få plats med fler sorters grönsaker så får ja också en grön vägg mot planteringshörnan under sommaren.


Allt gott

onsdag 6 maj 2015

Morgondimma

Plötsligt bryter solen igenom den tjocka morgondimman och jag skyndar mig ut för att fånga ögonblicket. Frukosten kan vänta. Huset sover, byn sover, morgonen doftar som den bara kan göra på våren, fåglarna kvittrar piggt. Fyller lungorna och dras mot häggmispeln.















Skön början på en hektisk dag. Till och med bondpionerna som blev flyttade i fjol verkar ändå ha bråttom. I grevens tid fick de sitt stöd av sly. Om några dagar kommer det att vara helt överväxt, men ändå göra sin nytta när vårregnet tynger ner de stora blommorna. Magen kurrar, dagen har vaknat. Dags för stadig grötfrukost och morgontidning.


Allt gott