Högaktuell är GRODDAR SKOTT OCH MIKROGRÖNT av Lina Wallentinson, nu när man börjar längta efter färskt på tallriken igen. Hur man groddar olika sorters frön, bönor, ärtor, linser och säd. Hur man odlar mikrogrönt och fräscha recept där allt kommer till sin rätt på fler sätt än bara att ligga på kanten av tallriken. Många och snygga bilder.
Nästa är en riktig tegelsten av TV-kändisen och älskaren av medelhavsträdgårdar Peter Englander. Den heter OM KONSTEN ATT ODLA DET OMÖJLIGA.
Här står det mesta om känsliga åtråvärda växter alla omskrivna i bokstavsordning. Man får veta odlingsförhållande, skötsel, hur man zonknäcker i olika odlingszoner, vinterförvaring och historik om växten. Själv är jag för tillfället rätt intresserad av matnyttiga träd som mullbär och valnöt, men man inbjuds verkligen att tänka i andra banor också och får många nya uppslag. En avdelning handlar om krukodlat och fikon står högt upp på önskelistan.
FLERÅRIGA GRÖNSAKER av Philip Weiss m.fl har jag tipsat om tidigare i år, men tål att nämnas igen. Det är den första boken i Sverige om just perenna grönsaker. Det finns många fler att välja på än man kunnat ana, några känns igen men de flesta är nya bekantskaper. Författarna ingår i ett nätverk av permakulturodlare i Stjärnsund och har egen erfarenhet av växterna de berättar om. De har testat sig fram för att se vad som passar i vårt klimat. Boken inleds med några förklarande kapitel om bland annat permakultur, fördelar med fleråriga växter och rent praktiska tips. Största delen av boken är växtporträtt med fakta om växten, hur den odlas, härdighet, ätliga delar och hur de används, även bilder på var och en. Det finns en lista över plantskolor och andra möjliga inköpsställen där man kan hitta växtmaterial och fröer, samt en liten receptsamling. Helt enkelt en efterlängtad toppenbok.
Allt gott