torsdag 25 januari 2018

Föreläsningar och kurser

Kul att så många ville vara med i utlottningen av tomatfrö i förra inlägget. Vinnarna är Emma Sjöquist, maggansblogg-maggan och skaparrgladje. Grattis till er!


Jag får en del förfrågningar om föreläsningar i olika ämnen, men brukar oftast tack nej eftersom jag är starkt överkänslig mot diverse kemi och särskilt dofter (MCS). Jag får helt enkelt andningssvårigheter och kan bli sjuk av dofter som andra inte ens märker, ofta parfymerade hygienprodukter som tvättmedel, sköljmedel, hårprodukter, smink, krämer, även vissa doftande växter. 

Nu har jag ändå tackat ja till att föreläsa vid två tillfällen hos Klockaregårdens trädgårdsbutik. Det är ju så kul att prata odling och träffa likasinnande! Jag räknar med att det finns mycket luft i lokalen och hoppas på att ni inte ska känna er avskräckta, men är väldigt tacksam om ni som tecknar er ändå om möjligt ligger lågt med doftande produkter den dagen.


Jag kommer att visa bilder från min trädgård och prata om hur man blir nästan självförsörjande  på grönsaker i en villaträdgård. Bjuder på diverse tips och knep. Fika ingår.

10 april, tisdag kl 17.30 - 20.30 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17 april, tisdag kl 17.30 - 20.30 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör

Se även www.klockaregarden.se 
Föranmälan till kerstin@klockaregarden.se 


Nåt annat som jag också är riktigt sugen på är att prata tomater. Denna fantastiska grönsak som är så mycket mer än vad man hittar i mataffärens kyldisk: basråvara, godis, delikatess, antioxidantbomd, krukväxt, ögongodis, samlarobjekt...

Vet att vi är många som älskar tomater. Tänkte berätta om hur jag driver upp mina plantor, knepen för att få dem knubbiga och fina, att välja sorter, odlingsförutsättningar, jord och näring, pollinering, odlingskompisar, om ohyran slår till, samla frö, ta hand om skörden.

Det blir två fristående tillfällen med plats för tio deltagare per gång eftersom vi håller till hemma i mitt växthus med begränsad yta. Fika ingår. Meddela allergier. Pris 350 kr. 
Anmälan till anette.brunsell@gmail.com

Datumen är
14 maj, måndag 18-21
17 maj, torsdag 18-21

Kommer även finnas en del plantor till försäljning och möjlighet att kika runt i trädgården.torsdag 18 januari 2018

Favorittomater

Att välja tomater är inte lätt när det finns så många roliga med olika egenskaper, men jag vill ha en bra blandning som ger så tidigt som möjligt till så sent som möjligt för att täcka in så stor del av året med färskt. Jag vill ha normalstora bastomater som ger rikligt till olika röror och såser, olika former och färger eftersom det tilltalar ögat, men också för att olika färger innehåller olika antioxidanter som bygger upp immunförsvaret och dessutom lär vara rena cancermedicinen (Nej, jag har inte cancer, men det skadar inte att förebygga och försöka hålla sig frisk). 
Jag vill ha sorter med spännande smaker, syrliga, söta, fylliga godistomater. 

Utrymmet räcker till 7-8 ampeltomater, 5-10 fönstertomater och 40 höga. En del vill jag förstås ha flera plantor av och jag har 39 sorter som alltså måste bli färre.

Tio favoriter är självklara. Presenterar dem utan inbördes ordning.


Fönstertomaten 'Vilma' med söta, goda körsbärstomater, 30-40 cm första säsongen. Tar lite tid på sig att komma igång, men ger sen rikligt och länge. Kan flytta in på fönsterbrädan under vintern eftersom hon inte blir så hög, gärna med växtbelysning. När hon blir för hög eller risig tar man bara en gren och sticker ner i ny jord. Tomater är perenna i sin ursprungsmiljö, men på grund av sin storlek är de flesta mest praktiska att odla som ettåringar.'Bloody Butcher', bra bastomat, ger rikligt med normalstora, plattrunda, mycket saftiga tomater, ganska tjockt skal. Tål lite lagring i kylen. Framför allt en mycket tidig sort. Vilket är viktigt för mig i zon 4, 1 meter hög buske. Ampeltomat 'Tumbling Tom Yellow'. Jag har också en röd variant. Busktomat med naturlig hängande växtsätt perfekt för amplar, piedestal eller stor, lite högre urna. Medeltidig. Ger hundratals goda körsbärstomater på en gång. Jag brukar har några plantor inomhus och några ute för att förlänga skördeperioden.
'Black Cherry' Mörkröd snygging, söt och saftig körsbärstomat som ger rikligt, hög, tjyvas.'Chilega' Sötaste tomaten i samlingen, storfavorit som oftast går åt som godis redan i växthuset trots att den ger både rikligt och länge. Medeltidig körsbärstomat, hög, tjyvas.
'White Bush' Medeltidig bifftomat som ger fantastiskt goda bamsingar på 150-200 gram. Så länge tomaterna är ljusa smakar de inte så mycket, men plötsligt blir de apelsinfärgade och otroligt smakrika. Då äts de på en gång. 120 cm hög stadig buske. Som de flesta bifftomater lite mer svårodlad än de mindre sorterna.'Cherny Mavr' Rysk brunröd plommontomat, ger rikligt med söta lagom munsbitstora godistomater, medeltidig, hög, tjyvas. Försökte gång på gång spara en klase mogna för fotografering, men de gick inte att motstå tillräckligt länge.
'Green Zebra' Medelstor, gulrandig salladstomat med tunt skal, söt och mycket god, ger bra men tål endast ett par dagars lagring, hög, tjyvas.'Indigo Pear Drops' Lilagul pärontomat, mycket god, saftig, söt, ger rikligt men är trögpollinerad. Jag brukar plantera den nära dörren i bra drag, men ej utomhus, hög med buskigt växtsätt. Jag tjyvar till hälften.


Sist men inte minst 'Vesuvio Giallo' med den för piennolotomaterna karaktäristiska spetsen. Kallas vintertomat eftersom hållbarheten är exceptionell, men likt vinteräpplen behöver de mogna en eller ett par månader efter skörd innan smaken kommer. Vad det gäller arom kan de inte tävla med övriga favoriter, men smakar mer än en köpetomat och det är fantastiskt att ha egna färska tomater till jul sparade i upphängda klasar. Hög, tjyvas.Jag lottar ut fem frö av valfri sort till tre vinnare. Du behöver bara visa ditt intresse i en kommentar.
Den som inte har egen blogg väljer att registrera sig som anonym med mejladress i kommentaren.
Dragning onsdagen den 24 januari kl 18.00. Vinnarna meddelas via mejl och presenteras på bloggen i kommande inlägg.Allt gott

fredag 12 januari 2018

Det var en gång en lökvagn...

Mellandagar brukar innebära mer eller mindre städning av den garageplats som jag på nåder förfogar över för mitt planteri. Nu är det dags för nya sådder och det gäller att röja undan efter allt julpysslande med kransar och grupper. 

Inte gör det saken bättre att jag ser möjligheter i diverse skräp.
Jag tänker inte plåga er med alla mina tankar om detta utan nöjer mig med södra kortsidan.


När du kommit över värsta chocken kan du urskilja en ställning med trådkorgar i mitten. En bra idé tyckte jag när jag bad mannen bygga den eftersom den går på hjul. Tanken var att torka löken på hyllorna utomhus i vackert väder och lätt kunna dra in den när det börjar regna. 
Jo, det funkade en säsong eller två. Sen blev det missväxt och alla hyllorna behövdes inte. Det fylldes på med annat och det växte upp högar runt som nu gör det ganska svårt att rulla ut i en handvändning. Löken får torkas på annat sätt. Annars kände jag mig nöjd med idén, liksom att kroka fast korgar och annat i ett armeringsnät i taket, men desto mer plats man har ju mer sparar man på.


En timme senare...Vagnen befriad från udda handskar, gamla skyltar och annat skräp. Det går att ta sig fram till flätade korgen med rödlök och schalottenlök, pumpor och vitlöksfläta.
Alla plastburkar sorterade i storleksordning redo för sådder. Eftersom jag inte kan komma ihåg när jag köpte nåt förpackat i plastkartong senast, är jag rädd om mitt lager och återanvänder från år till år. Särskilt bra är de med lock och hål i botten som har bra storlek och går snabbast att använda.
Vid det här laget kan det väl inte förvåna om jag säger att jag även sparar på kottar...
Nu har de använts till juldekorationer, men längre fram i vår är de oumbärliga som fyll i botten på krukor och byttor istället för lecakulor och därför är det viktigt att ha dem tillhands, men de får flytta ut från garaget.

Nån mer än jag som är samlare...

Allt gott


torsdag 4 januari 2018

Årskrönika 2017 del 2

Trots att jag odlad i mer än 30 år tycker jag fortfarande det är svårt att ha lagom mycket färskt av allt vid rätt tidpunkt, men jag kämpar på och blir bättre och bättre. Att ha tillgång till sockerärtor från tidigt på våren till sent på hösten har jag blivit riktigt bra på. Sallat går det åt mest fram till midsommar och på vintern är det nästan bara rotsaker som gäller.


 Juli och det mesta är skördeklart. Det finns så mycket att välja på att det räcker att odla lite grand av varje. Variationen är viktigast. På hösten gäller det att ha gott om kål och rotsaker att spara till vintern.Augusti. Pallkragarna tillkom för ett fotojobb, men jag har fortfarande svårt att anpassa mig till formatet som känns alldeles för smått. Här hamnar lite av varje och jag tänker mest att ögat ska falla på nåt frodigt till långt in på hösten. Nöjs med staketet som skyler komposterna.September och tupparna drar omkring i ett eget gäng. Första året jag sparat så många och så länge. Gränsen går när de börjar gala ikapp för intensivt. Då måste det gallras. Efter att ha studerat dem hela sommaren och hösten, kommer jag nog att välja Herr Röd som alfatupp till våren. Svart och brokig letar efter nya hem.Det är nåt särskilt med höstkvällarna i oktober när solen står lågt och snabbt rör sig över trädgården. Enstaka plantor kan för några minuter hamna i rampljuset, en grönsak, en stol, en kvardröjande kyckling och det gäller att skynda sig om man vill ha en bild.
November och de speciella vintertomaterna med extra lång hållbarhet hänger kvar i växthuset. Vi äter fortfarande av sommartomaterna. Det kommer att bli ett par sorter vintertomater till kommande säsong. Utmaningen är att få dem att räcka över jul åtminstone.Snön kom och gick i december.


1. år väntar en lång rad projekt. Viktigast är att färda markarbetena runt växthuset. Det är inte mycket kvar.

2.Lika viktigt är att börja renoveringen av trädgårdslandet. Sargen som står på nergrävda plåtar ska bytas mot 4 mm bockad plåt och därmed blir det adjö till elstaketet för sniglarna. Sen ska lådorna inuti också bytas efter hand. Konstruktionerna är nio år och har börjat murkna.

3.En ängsanemon har spritt sig i pionlunden och måste begränsas.

4.Det vore på sin plats att plantera slänterna som ligger under väv.

5. Jag vill också ta bort en ful och arbetskrävande syrenhäck och bygga stenmur längs halva tomten.
Mannen ställer inte upp på detta så jag är mogen att leja ett proffs för jobbet.

Klarar jag punkt 1-3 är jag nöjd.