söndag 30 mars 2014

Nu är det bara att vattna och vänta...

Ampelgubbarna har vinterförvarats nerklippa, men i sina korgar i ett mörkt uthus under vintern. Inte frostfritt men temperaturen har varit jämn och det är viktigt för att inte rötterna ska ta skada. Det hade ju gått utmärkt att gräva ner dem i odlingslådorna också, men de brukar vara så fulla av kompost, höstsådder och annat så gubbarna får helt enkelt inte plats.
I januari fanns det redan små gröna blad på flera av plantorna och varje ampel fick tre snöbollar var som sakta smälte ner och började väcka dem ytterligare. Under en mulen period för några veckor sedan fick de flytta ut i växthuset, vänja sig vid ljuset och bli genomvattnade och idag tyckte jag det var dags för omplantering.

Jag brukar klä korgarna med ett lager mossa, kokosmatta eller jute hade gått lika bra, men jag tycker mossa är snyggt och det finns nära till hands. Alltså traskar jag iväg till skogen bärandes en stor brödback i plast att lägga mossjoken i och så kravlar jag uppför grusslänten, tränger mig in i slyet som har blivit kvar mellan vägen och rullstensåsen och börjar spana efter stenar med stora sjok utan invuxet gräs och skräp.
Uuuups... jag var visst inte ensam i den soliga gläntan bland stenarna. En orm ca 70-80 cm lång och tjockare än tummen, hade redan vädrat mig eftersom jag kom i vinden. Den låg som förstelnad med sinnena på helspänn. Det enda som rörde sig var tungan som hela tiden kände in mig. 
Är inte ormrädd, men närmade mig försiktigt eftersom jag tycker att man ska respektera alla djur och inte stressa upp dem i onödan, fast jag ville ju gärna ha en bild.
Såg de ljusa fläckarna på långt håll och noterade att ögonen var runda, så jag var helt säker på att det var en snok och ingen svart huggorm. Alla ormar är väl förresten fridlysta, eller?


Känner mig lite glad över att vi har snok så nära inpå för jag tror de äter mängder av sork och möss som annars skulle sätta i sig mina jordgubbar. I alla fall de som växer i landet.
Efter att jag hade fått min bild, fortsatte jag att fylla min back med mossa fast några meter längre bort. När jag tittade efter snoken fem minuter senare, hade hon tagit chansen och gömma sig. Nu ska jag inte störa henne mer på hela sommaren, för jag tror det var en hon.

Jordgubbarna blev omplanterade i jättekorgar som jag gjort av kycklingnät. Gubbar behöver mycket plats till rötterna och därför har jag gjort amplarna extra djupa. Min jordblandning består av 1/3 plantjord, 1/3 sandblandad jord från en bra-att-ha hög och 1/3 brunnen kogödsel. Sen kommer jag dessutom att gödselvattna när plantorna börjar sätta bär.

Det här är en mycket trevlig jordgubbssort som vandrat runt och funnits i släkten i minst 30 år, kanske mer. Ingen kommer ihåg vad det är för sort. Bären är medelstora och blir inte särskilt röda. Smaken är frisk och söt och bäst medan det fortfarande är en aning grönt vid flugan. Ger rikligt och är remonterande. Första skörden kommer i juni/juli och sen återkommer den med full kraft i september/oktober just som man börjat längta igen.

Kanske är det nån som känner igen och vet namnet?

Ha det fint 

lördag 29 mars 2014

Jag vann!

Jag blev en av de tre vinnarna när lisahus.blogspot.se hade utlottning av sina ljuvliga akvarellkort! Gissa om jag blev både glad och överraskad... För det första brukar jag inte delta i utlottningar så ofta och för det andra brukar jag aldrig vinna... hoppas nu bara inte turen ger minus på kärlekskontot...

Korten är lite större än jag trodde och med snyggt tryck. Till och med pappret är härligt, tjock kartong i äggskalsvitt med diskret strukturnönster... Känns exklusiva! 

Tack snälla Lisa!


Allt gott

söndag 23 mars 2014

Smått och gott från Nordiska trädgårdsmässan...

Nordiska trädgårdmässan i Älvsjö kändes hemtrevlig och vårlig. Utanför härjade värsta snöovädret men inne rådde en lagom blandning av blommor, grönt och annat skönt som kan locka oss damer. För 80% av besökarna är nog kvinnor. Mannen utbrast förskräckt vid éntren:
- Är jag ensam karl här! Nä, det var han förstås inte och i vilket fall verkade det lilla problemet snart vara glömt.

1. Mina höjdpunkter var att jag äntligen fick tag i guldkannan Towa - en kombinerad vattenkanna och potta att blanda guldvatten i.

2. Finska Blomqvists plantskola med kinesiska pioner och rotäkta kanadensiska rosor för tufft klimat.

3. Att träffa en och annan bloggvän IRL.

4. Kände en viss stolhet i hjärtat när jag helt oförberedd stötte på småländska Huseby bruks superfina monter med 1800-talsmöbler, agave och fina planteringar. Huseby är det stora besöksmålet i Alvesta kommun där jag bor och de hade verkligen lyckats fånga godsets själ både vad det gäller den autentiska inomhusmiljön och parken. Bra jobbat!

5. Årets urbantema tyckte jag var ganska uppfinningsrikt och roligt.

6. Hittade en röd och vit kornettblomma hos saintpauliasällskapet till min samlande granne, som tack för hjälpen med hus, hönor och katter medans jag varit iväg. Tack gulliga H för all hjälp!


 Önskar dig en fin vecka!





lördag 15 mars 2014

Våren är serverad!

I nr 11 av Aftonbladets inredningsbilaga Härligt hemma som finns i butik nu, har jag med ett reportage om vårblommor. Ni som brukar titta in här vet att jag gärna använder naturen i mina derkorationer och så även här.

Ture Svinto håller mig sällskap i fotograferandet bland scilla och nunneört





Önskar er en fin helg!
 

tisdag 11 mars 2014

Sug efter rött

En gång ska ju alltid sluta med något att fästa blicken på och genvägen genom grönsakslandet till komposten slutar med en rödlackad stege i skogen.
Den här skogsdungen röjdes för ett år sedan och för varje liten aspslya som kapades har det kommit tio nya. Det som var en gammal härlig, oskött naturskog med trädtickor, hackspettar, ugglor, kantareller, svart trumpetsvamp, karl johan, vitsippor och liljekonvaljer är numera som en ogenomtränglig jungel.
Så i valet och kvalet om fjädrarna skulle hamna i de prydliga urnorna vid vägen som syns av alla förbipasserande eller om jag skulle göra nåt bara för mig och er, blev det en liten fjäderdunge i slyet vid stegen.
Till glädje för katterna också ska väl tilläggas. De anfaller och drar i fjädrarna allt vad de orkar. De fick en egen liten nöjespark på köpet.
Nu ska jag titta på mina fjädrar i skogen ett tag varje gång jag kilar ut med komposthinken tills rödsuget går över.
Får du sug efter nån särskild färg?


Allt gott
 
 

fredag 7 mars 2014

Dekorera med naturen

I naturen hittar jag mycket inspiration och dekorationsmaterialet sinar aldrig. Rådjursskallen är hittad på backen liksom det lilla älghornet. De vita pärlhyacinterna är planterade i ett uttjänt fågelbo som blåste ner i en av höststormarna. Mossa och björkris blir bra fyll och tekoppen är ett loppisfynd, liksom faktiskt glasskålen på fot med narcissen "Bridal Crown".





 

   
  Ha det bäst
   


söndag 2 mars 2014

Nygammalt i fönstret

Kvistar från lövträd är kanske inte de mest spektakulära att driva inomhus på våren om man jämför med tulpanträd och körsbärsblommor, men tittar man närmare på häggmispelns små silverludna bladstrutar är de riktiga små konstverk. Lönnens limefärgade blombukett fläker upp sina rödaktiga skyddsblad som faller ut som bananskal i miniatyr. 
Nu tycker jag ju mycket om gamla flaskor också och på våren passar det bra att välja ut några som får byta av de vintertrötta krukväxterna i fönstret samtidigt som jag kan följa knopparnas utveckling.


Häggmispel i flaska foto: Anette Brunsell för blogg Rost och Rädisor

Drivna kvistar i flaska. Foto: Anette Brunsell för blogg Rost och Rädisor

Häggmispel i flaska. Foto: Anette Brunsell för blogg Rost och Rädisor

Lönnkvistar i flaskor. Foto: Anette Brunsell för blogg Rost och Rädisor

Lönnblommor. Foto: Anette Brunsell bloggen Rost och Rädisor

Drivna kvistar i flaskro. Foto: Anette Brunsell för blogg Rost och Rädisor

Häggmispel i flaska foto: Anette Brunsell för blogg Rost och Rädisor



Önskar dig en härlig vecka med mycket vår i luften!
Kram