tisdag 18 mars 2014

Cirkeln är sluten


Inlägget flyttat till Ätliga trädgården

34 kommentarer:

 1. Vilken ypperlig information! Tack! Jag vill också gärna kunna plocka in grönt året om och om två år ska jag ha mer tid för odlingar så jag ska spara din information. Det är en lycka att ha eget!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Du är verkligen en riktig odlare, tack för att du delar med dig. Det kan komma till pass någon gång i framtiden då jag tänkt mig börja odla. Det är något alldeles speciellt att kunna gå ut och skörda sina egna grönsaker. Ser att du har en liten hjälpreda med dig också. Kramen

  SvaraRadera
 3. Tack för jättefina tips och massor med inspiration!!!
  Fina bilder också!!;)

  Allt gott!!
  //lisa

  SvaraRadera
 4. Oj, nu fick jag verkligen lära mig mycket nytt!! Har inte haft en tanke på att man kan så nästan året om. Jo, ett år satte jag lite olika sorters sallad i växthuset, just för att slippa en massa ohyra, och där kunde jag sen skörda nästan hela vintersäsongen. Men nu fick jag lite inspiration...Tackar för det!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att odla så mycket. En del av det odlar även jag. Men även här kunde klimatet varit mildare så hade det gått ännu bättre. Men nu har vi iallafall odlingssäsongen framför oss.

  SvaraRadera
 6. Vad du är duktig! Jag är nog lite för lat... när vintern kommer går jag i ide med både kropp och själ. Men jag borde uppenbarligen tänka om. Det låter fantastiskt härligt! Heja dig!
  /E

  SvaraRadera
 7. Tack för din informativa text, mycket lärorik! Skulle verkligen vilja skörda under längre tid av året, men har inte fått till det ännu. Kanske kan det bli så med hjälp av dina tips.
  All lycka inför kommande skördar! Kram

  SvaraRadera
 8. Jag förstår att din "gröna fingrar" har svårt att hålla sig i styr. De vill helst påta i jorden året runt.
  Här hemma har jag inte haft grönsaksland på flera år eftersom kattbeståndet i kvarteret har ökat dramatiskt och det blev ohållbart och inte alls roligt till slut. Jag har skaffat ett par pallkragar som jag för det mesta får ha ifred och så sår jag en del i krukor. I år däremot har jag funderingar på att anlägga något användbart för lite odling i torpet. Maken vill helst ha växthuset för sig själv och sina tomater och gurkor, så där är det tillträde förbjudet för mig.
  Här snöar det idag och marken är täckt med ca 5-6 cm - suck! Jag har plockat in alla vårkrukor och ställt på altanen, men några står kvar ute och tittar lite vilset upp ur snön. Ska plocka in dem också,så att de inte blir förstörda.
  Under förmiddagen har jag planterat lite frön i krukor, så nu gäller det bara att hitta en bra plats till dem.
  Ha det bra och jag hoppas att du inte har drabbats av snö idag!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Tack för härligt och inspirerande inlägg!
  Ha det Gott!

  SvaraRadera
 10. Så fantastiskt. Höstsådd har jag aldrig provat på. Kanske man skulle göra. Härliga grönsaker du fick.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. spännande att läsa
  Ha en fin kväll
  Hanna

  SvaraRadera
 12. Väldigt inspirerande läsning! Tittade till mina sticklingar i mammas växthus häromdan och där fanns maché och nån mangold. Det är så mycket mer smak och texture på det man odlar själv. Får fundera på höstsådd i några pallkragar till hösten :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 13. Mmm, här har vitlöken kommit upp med friska blad och växt säkert 15 cm.. Men nu hukar de säkert rejält under de 15 cm snö som kommit idag ;)

  SvaraRadera
 14. Jag har kryddor på glasverandan som jag klipper av under vintern :)
  Visst är det härligt att det nya trädgårds året är igång!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 15. Intressant. Det ska jag prova när jag får färdigt mitt trädgårdsland :-)
  /Liv

  SvaraRadera
 16. Oj, intressant! Vad du är bra på odling! Att kunna så så sent, det lät nåt det! Vilka sköna bilder :) katten som håller koll :)

  Ha det gott, kram :)

  SvaraRadera
 17. Å vad det ser härligt ut. Det är så kul att odla grönsaker. Helt fantastiskt att det går under längre tid av året än de flesta av oss tror.
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
 18. Vilket fint och informativt inlägg! Själv har jag inte så stort köksland, inget att skryta med där inte. Men en hel del kryddor som övervintrar har jag, och mangold förstås. Maché gillar jag, det kanske jag kunde testa i år, tack för tipsen/ Kram Titti

  SvaraRadera
 19. Jag - som inte är någon nyttodlare alls (det får räcka med tomater och chili i krukor på altanen) - är mycket imponerad!
  Och det där med att ha känningar, det är inte dumt alls. Speciellt när dom har tillgång till vettiga maskiner och är enormt arbetssamma! Dom blir så snabba då!!

  SvaraRadera
 20. Det var som sjutton! Att man kunde så uppe
  på snön, roligt och lära sig något nytt. Det var
  jätteintressant och läsa ditt inlägg.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 21. Jag är i drömstadiet att få en sådan underbar trädgård där jag kan odla och njuta...
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 22. Vilket härligt grönsaksland du har, måste vara roligt och se hur det utvecklas nu när våren närmar sig.
  Ha en skön helg :)
  Kram Frida

  SvaraRadera
 23. Hej och tack för kommentaren hos mig!
  Jag ska ta mig en titt på den där boken, men helt klart är att det är flera än jag som haft bekymmer med Barnängens produkter, som inte är så milda och barnvänliga som man inbillar sig.

  Vilka fina odlingar du har! Jag kommer från landet, så jag har haft både stort trädgårdsland och ett lite växthus. Visst är det otroligt roligt att odla och prova nya sorter. Vi har en ganska styv lerjord, som inte är helt bra för grönsaksodling trots att vi blandat i både sand och rucke, men med åren lär man sig vad som går och vad som inte går.

  Lycka till med både det höstsådda och den nya vårsådden.
  Ha en fin helg!/Ingrid

  SvaraRadera
 24. Jösses... Att odla vid den tiden hade jag inte ens funderat på under den tiden jag hade en "trädgård". Det blev mest en gräsmatta av alltihop efter några år (mossmatta är nog ett rättare namn... ;-) )
  Jag är imponerad!
  :-)

  SvaraRadera
 25. Jag bor också i zon 4, har tyvärr inte plats för grönsaksland.
  Kran

  SvaraRadera
 26. Oj vad du står i....kul förstås!!!.....jaa nu har snön som vi fick nästan försvunnit...härligt!
  Kram bia

  SvaraRadera
 27. Låter härligt att kunna skörda året runt, men i zon VI skulle det nog inte lyckas så bra, om man inte har växthus och lite värme förstås. Tror att jag bor i den zonen , har inte helt koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Jo, jag skulle nog tro att du kan lyckas med en del av grödorna. Särskilt tacksamt är det ju att så långsamtgroende frön på senhösten som morot och palsternacka, men det går att prova även andra. Särskilt intressant är det ju för oss som bor i de högre odlingszonerna eller norrut i landet. Bor man norrut får man troligen räkna med att så i september, alltlså nån månad tidigare än vad jag sår.
   Hittade det här ljudklippet från radions P1 där man pratar om höstsådd i norr http://t.sr.se/NywCiX (kopiera och klistra in).
   Att bygga varmbänk med halm och hästgödsel är en annan möjlighet till tidig skörd.

   Är du sugen så är det bara att prova, inte så krångligt som det låter och vill du har ytterligare info. se högerspalten/sidor/HÖSTSÅDD.

   Lycka till!
   /Anette

   Radera
 28. Imponerande! Jag är nog för bekväm för sådan flit. Testar i miniskala. Förra året sådde jag mangold i en kruka. Blev mycket lyckat och den var vädertålig också.

  SvaraRadera
 29. Här fick jag verkligen lära mig något nytt - bra tips! Jag funderar över sommarplanteringen och ser fram emot att få sätta händerna i jorden :)

  Många kramar aka

  SvaraRadera
 30. Låter ljuvligt att äta egna, nyskördade grönsaker även vintertid. Fin han är din hjälpreda Ture!! Ha en fin söndag.

  SvaraRadera
 31. Hej, det var rackarn vad du var duktig Anette, där fick jag lära mig mycket och det kan behövas.
  Har aldrig hört om dessa Tat soi och Pak choi, men förstår att det är Asiatiska 'sallads grönsaker'.
  Jah äter allt vågar pröva allt, det har jag gjort i många år, nu börjar det bli mera 'sting' i de Svenska grönsakslanden, tack vare influenser från våra invandrare. När jag var i Kina 2001 och Vietnam 2008 fick man äta ljuvlig god mat av olika färska grönsaker som vi aldrig ätit eller sett i vårt land.
  Den Kina maten som serveras här i landet kan 'slänga sig i väggen', att jämnföra är ingen idé, man måste ha samma råvaror och färska får vi iså fall odla själva. Kanske som du Anette.
  Jag får gå några kurser hos dig, jag blir pensionär nu och ska väl förhoppningvis få tid till ett friare liv.
  Idag är sista jobbdagen, hur det känns ?! jo tack bara bra !

  Vill nämna igen att jag har ett helsike att komma in på din blogg -- google + svarar inte (står det ofta)
  Men nu på jobbet var det okej, det är väldigt frustrerande som du förstår.

  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till nya fria livet!
   Vet inte hur jag ska förenkla för dig att komma in på bloggen... själv brukar jag prova en annan webläsare när det trilskas.
   Och ja, du får gärna komma på en liten odlarkurs om du är sugen...
   Allt gott
   Anette

   Radera
 32. Jösses vad flitig du är i trädgårdslanden.. Vad mycket gott du har hela året..

  Kram Maidi

  SvaraRadera