söndag 31 januari 2016

Så och skörda året runt


Nåt att skörda eller njuta av året runt skriver jag i min presentation i kanten... och faktum är att frösådderna och odlingen pågår i stort sett året runt. Januari och februari är de stora groddmånaderna. Odlar solros- och ärtskott, groddar alfalfa, rättika, linser och mungbönor.


Varmbädden laddas i slutet av februari med förgrodda sallatsplantor, spenat, rädisor, salladslök, pak choi och tatsoi, tidiga morötter direktsås. I mars/april när plantorna rotat sig börjar jag skörda nåt blad här och där.

I mars/april sår jag också huvuddelen av grönsakerna, ärtor, bönor, kål. Rotsakerna som skördas till hösten hamnar på en lånad markbit eftersom lådodlingen inte riktigt räcker till.

I april/maj börjar det spira i höstsådden som gjordes på friland i januari med ungefär samma grödor som i varmbänken. De blir lagom att börja äta av när varmbänkens är slut. I varmbänken tar squashplantorna över.Har hela tiden burkar på gång med förodlade grönsaker, olika sallater, kål och rädisor att plantera ut när tomrum uppstår. När en burk förgrott planteras ut, sår jag samtidigt en ny. Fem-tio plantor per burk räcker. Jag har hellre mycket att välja på än mycket av en sort.

I juli sås nya omgångar sallatsgrönt, snabbväxande morötter, rödbetor och asiatiska grönsaker som kan skördas fram till jul.Nånstans runt juletid när frosten är mer beständig höstsår jag på nytt och cirkeln är sluten.I högerkanten under rubriken Mina specialsidor kan du se årets frölista.

Allt gottonsdag 27 januari 2016

Älskade fröer


Känner mig rik när jag plockar bland buntar av prasslande fröpåsar. Gillar ljudet, gillar blanka påsar med fina bilder, gillar påsar med svart tryck på brunt matt papper, gillar fådda påsar, gillar mosters bönstrutar, gillar dofterna. Ja, vad finns det att inte gilla med fröer.


Den speciella frödoften finns där när årets fröleveranser kommer, även om den inte är lika stark som i barndomen när jag cyklade runt till hemmafruarna på landet med mammas svarta shoppingväska fylld av påsar uppsorterade med gummiband om.
Jo, man kunde extraknäcka som frösäljare precis som man säljer jultidningar, fast jag hade hela sortimentet med mig. Det var väl inte särskilt inkomstbringande men rätt spännande att trampa fram på obekanta grusvägar och träffa främmande människor, dofterna när man klev in i ett nytt hem, stekt fläsk, ovädrat, obestämbara familjedofter, nytvättat, kaffe.

Men mest njöt jag av frödofterna som koncentrerades i väskan. När jag öppnade dragkedjan steg ett moln av fröaromer upp och fullkomligt omfamnade mig. Även hemma kunde väskan öppnas bara för att njuta av dofterna. De fyllde mig med välmående som som spred sig i hela kroppen. Kände mig alldeles lycklig och ville bara ha mer. Är du eller har varit rökare så vet du hur första blosset på en cigarett känns när man är galet röksugen (20 år sen jag slutade) eller en slurk nybryggt kaffe på färskmalda bönor, eller att sniffa i kisses päls när han ligger på magen och spinner.


Känner mig rik på allt som ska trollas fram ur dessa små, små korn med alla sina anlag och alla väldofter de kommer att föra med sig, krassedoften, ringblommorna, dilldoften, basilika, tomater, fräscht, grönt, blommigt, levande.

Att odla är lycka!


Vinnare i utlottningen

Roligt att så många ville vara med i utlottningen av trädgårdskalendrar! Två vinnare är dragna...
                                   Var god sätt på ljudet och starta fanfaren...


                  


Och vinnarna är...

Eva med bloggen evas-kvarnaro.blogspot.se

Elisabeth med bloggen hogagarde.blogspot.se

Grattis och mycket nöje!
Kalendrarna kommer på posten.


fredag 22 januari 2016

Utlottning

Har funderat ett tag på om det inte är dags för en tävling och just då får jag denna Gröna kalender i min hand, Trädgårdslust - ÅRET OM av Karin Elmberg, redaktör och hortonom.114 sidor fullspäckade med tips och sköna bilder. Helt enkelt en riktig må-bra-bok, där man blir påmind om vilka sysslor det är dags för under hela året. Det finns också utrymme att lägga till sina egna kom-ihåg och jag ska börja med att skriva upp vilka klematis som ska beskäras och när, samt schema för gödsling.


   


Några aktuella tips ur kalendern:
 

Hur man håller rådjuren borta "Gör egna illaluktande oasisblock som träs på bambupinnar. Doppa i en blandning av blodmjöl och lite ammoniak, som ger en lukt djuren inte gillar. Upprepa doppningen några gånger om året".

Är det lönt att så de gamla fröna? "Kolla grobarheten genom att lägga fröna i väl fuktat hushållspapper i någon vecka. Om de inte sväller - kasta."

"Smält snö och vattna inomhusväxterna som inte gillar kalk. Perfekt för citrus oliv, azalea och myrten"

"En påse ranunkelknölar i blandade färger ger bukettblommor hela sommaren. De små knölarna sätts direkt på växtplatsen, helst i genomsläpplig jord. Knölen är dåligt härdig och måste tas upp till vintern eller köp nya varje vår - de är billiga."

"Bästa jorden för sommarens krukodlade växter blandar du själv. Gör en stor sats och spara i plastsäck.

- En påse 50 liter proffsjord för blommande krukväxter (typ U-jord)
- Ca 1 liter små lecakulor (för bra syretillgång)
- Ca 5 liter lerjord (ger god vattenhållande förmåga)
- Ca 1 hink välbrunnen kompostjord (för bättre struktur och näringstillgång)
- långtidsverkande gödning om det inte redan finns i köpepåsen, dosering enligt förpackning".Tillsammans med Allas lottar jag ut två exemplar. Tävlingen pågår till och med  tisdag 2 februari. 

1 lott - kommentera inlägget
2 lotter - kommentar + lägg till dig som följare av min blogg
3 lotter - kommentar + följare av bloggen + följ mig på instagram @rostochradisor

Du är givetvis väldigt välkommen att delta även om du inte har egen blogg, meddela mig då via mejl till anette.brunsell@gmail.com


Lycka till


söndag 17 januari 2016

Tulpaner

Häromdagen firade vi tulpanens dag, men visst känns det som tulpanerna äger hela januari. Det är ganska svårt att inte få med sig en bukett hem med jämna mellanrum. Det är som om kroppen har ett sug efter färg så här års, varma färger röda färger, gröna färger, hur vackert det än är med snötyngda träd och inbäddad trädgård.

Gillar tulpaner från det spänstiga bladgnisslet till den vilda dansen i vasen några dagar senare. Lite som en lagom uppsträckt fest, lite avvaktanade och stelt i början, men framåt kommer partyt loss.

Ha det så gottonsdag 13 januari 2016

Ny form på gräsmattan

Runt nya växthuset är det som en byggarbetsplats. Mycket arbete återstår till våren och jag funderar på att binda ihop denna delen av trädgården med hjälp av en gräsrundel.
Perfekt att testa storleken genom att trampa formen i snön. Började med att få ner ett spett där jag trodde att centrum skulle hamna, trampade ett varv och märkte att cirkeln behövde flyttas en halvmeter. Trampade ny cikel. Nu får faktiskt spettet stå kvar till våren så jag sparar måttet.


Allt gott


söndag 10 januari 2016

Det som göms i snö...

I år har jag lämnat Jennys cykel kvar utomhus. Tror inte hon skulle ha gillat det, men bättre att den blir använd än står och samlar damm i nån bod resonerar jag. 
Cykelkorgen hittad på loppis och lådan bak har en urblekt logo V&S på sidorna, men det måste väl vara ett bra tag sen Vin och sprit använde trälådor. Nån som vet hur gammal den kan vara?Ture Svinto dyker som vanligt upp och vill se vad jag håller på med, en riktig trädgårdskatt.
Efter bilderna togs kom det ytterligare 15 cm snö på bara några timmar.


Allt gott


onsdag 6 januari 2016

Inte för sent för höstsådd


Under mina femton år med höstsådd har jag aldrig sått så sent som i år. Nu borde det egentligen kallas vintersådd, men det är nåt annat. Fick vänta tills efter jul innan det blev tillräckligt kallt. Om mildvädret hänger i flera veckor efter man sått finns det risk för att fröna gror och kommer upp för tidigt. När sen kölden kommer fryser de små skotten. Visserligen går det bra att så om igen, både när marken är frusen och i lite snö, men det är ju onödigt jobb.

Varför ska man då höstså över huvud taget... Jamen det är ju kul! Roligt att starta nåt nytt på senhösten/vintern och inte bara tvätta krukor, samla skräp och städa efter stormarna. Fröna ligger sen i jorden och gottar sig för att gro så snart betingelserna värme, ljus och fuktighet är optimala. Jag skördar höstsådden upp till en månad tidigare. Mest tid tjänar jag på de grödor som tar lång tid på sig för att gro, som persilja, dill och morötter. Desto längre norrut man bor ju mer har man alltså att vinna på höstsådd. 

Bädden förebereder jag på hösten genom att hålla den ogräsfri och gödsla med brunnen kogödsel från bonden. Fast det skulle nog gå bra ändå eftersom jag tillför den mesta gödseln genom att täcka mellan raderna med gräsklipp när grödorna blivit cirka fem cm höga, samt vattnar med guldvatten mellan raderna på sommaren. Att gräva bädden på hösten tycker jag gör mer skada än nytta egentligen, så det gör jag inte. Djupgräver vart tredje, fjärde år och fyller samtidigt med kompost. Det blir poröst och näringsrikt. Trampar man inte i bäddarna och regelbundet fyller på med täckmaterial håller de sig luftiga, friska och fina.I år sådde jag spenat, dill, persilja och morötter som är lättast att lyckas med, men man kan också prova, machésallat, palsternacka, salladslök, piplök och sallatscikoria.
Vad det gäller morötter väljer jag sommarsorter som bara behöver fyra månader på sig mot vintermorötterna som behöver växa fem månader.


Jag brukar ta in ett par hinkar sand i garaget innan det fryser utonmhus, eftersom det är bra att ha både när man blandar egen jord och till lökar och julgrupper. Jag gillar också att täcka raderna med sand eftersom det blir väldränerat runt fröna när man sår i snö, men givetvis kan man köpa påsjord också.

Det går bra att så även om det ligger nån centimeter snö, är snölagret tjockt får man skotta undan.

Sådderna märks noggrant så jag vet vad som väntas i raderna. Kommer det inget till våren är det bara att så om.


Bilderna från när jag höstsår i Hemmets Journal

Katterna har en förmåga att stöka till i nysådderna så bädden täcks med armeringsmatta, ibland använder jag kycklingnät.

När risken för snöfall är över framåt vårkanten är det dags att lägga över odlingsväv. Sen sköter det mesta sig självt. Vid långvarig torka behöver man förstås vattna men det brukar inte vara nåt problem här.

Behöver man komplettera fröförrådet kan man hitta det mesta på nätet året om.

Lycka till!