onsdag 6 januari 2016

Inte för sent för höstsådd


Under mina femton år med höstsådd har jag aldrig sått så sent som i år. Nu borde det egentligen kallas vintersådd, men det är nåt annat. Fick vänta tills efter jul innan det blev tillräckligt kallt. Om mildvädret hänger i flera veckor efter man sått finns det risk för att fröna gror och kommer upp för tidigt. När sen kölden kommer fryser de små skotten. Visserligen går det bra att så om igen, både när marken är frusen och i lite snö, men det är ju onödigt jobb.

Varför ska man då höstså över huvud taget... Jamen det är ju kul! Roligt att starta nåt nytt på senhösten/vintern och inte bara tvätta krukor, samla skräp och städa efter stormarna. Fröna ligger sen i jorden och gottar sig för att gro så snart betingelserna värme, ljus och fuktighet är optimala. Jag skördar höstsådden upp till en månad tidigare. Mest tid tjänar jag på de grödor som tar lång tid på sig för att gro, som persilja, dill och morötter. Desto längre norrut man bor ju mer har man alltså att vinna på höstsådd. 

Bädden förebereder jag på hösten genom att hålla den ogräsfri och gödsla med brunnen kogödsel från bonden. Fast det skulle nog gå bra ändå eftersom jag tillför den mesta gödseln genom att täcka mellan raderna med gräsklipp när grödorna blivit cirka fem cm höga, samt vattnar med guldvatten mellan raderna på sommaren. Att gräva bädden på hösten tycker jag gör mer skada än nytta egentligen, så det gör jag inte. Djupgräver vart tredje, fjärde år och fyller samtidigt med kompost. Det blir poröst och näringsrikt. Trampar man inte i bäddarna och regelbundet fyller på med täckmaterial håller de sig luftiga, friska och fina.



I år sådde jag spenat, dill, persilja och morötter som är lättast att lyckas med, men man kan också prova, machésallat, palsternacka, salladslök, piplök och sallatscikoria.
Vad det gäller morötter väljer jag sommarsorter som bara behöver fyra månader på sig mot vintermorötterna som behöver växa fem månader.


Jag brukar ta in ett par hinkar sand i garaget innan det fryser utonmhus, eftersom det är bra att ha både när man blandar egen jord och till lökar och julgrupper. Jag gillar också att täcka raderna med sand eftersom det blir väldränerat runt fröna när man sår i snö, men givetvis kan man köpa påsjord också.

Det går bra att så även om det ligger nån centimeter snö, är snölagret tjockt får man skotta undan.

Sådderna märks noggrant så jag vet vad som väntas i raderna. Kommer det inget till våren är det bara att så om.


Bilderna från när jag höstsår i Hemmets Journal

Katterna har en förmåga att stöka till i nysådderna så bädden täcks med armeringsmatta, ibland använder jag kycklingnät.

När risken för snöfall är över framåt vårkanten är det dags att lägga över odlingsväv. Sen sköter det mesta sig självt. Vid långvarig torka behöver man förstås vattna men det brukar inte vara nåt problem här.

Behöver man komplettera fröförrådet kan man hitta det mesta på nätet året om.

Lycka till!



 



















40 kommentarer:

  1. Nu fick jag lära mig något nytt! Inte visste jag att det fungerar att så på vintern!
    Tack för tipset! Nu har jag ingen hink med jord och sand, men den lilla snö vi
    fått, är nog snart borta och efter lite regn så är nog jorden mjuk igen och om jag
    inte minns fel ligger det en påse persiljefrön i lådan!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  2. Jag har bara provat så persilja på det sättet. Men det är ett smart sätt att så på. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Jag beundrar alla er som sår både på vintern och våren, både ute och inne :) Den energin har inte jag, framför allt har jag inte det glödande intresset men det är fantastiskt att få ta del av er idoghet här på nätet, man lär sig väldigt mycket bara genom att studera :) Lycka till med alla dina sådder nu! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Så inspirerande! Här är det nog väl sent, -15 grader och ca 15 cm snö. Men jag fick faktiskt ut morotsfrö samtidigt med vitlöken i höstas och hoppas att de inte hann gro i "novembervärmen" :)

    SvaraRadera
  5. Jag som aldrig sått något, det enda jag odlat har varit tomater, paprika och chili och då har det varit i bunkar på altanen, blev otroligt imponerad när jag såg din sådd. Men...nu lär jag få börja sätta mig in i lite grann av det här med odling i all fall. Det blir ju växthus till våren!
    Det jag vet att jag ska ha är dom befintliga vindruvorna som täcker 3/4 av väggen - om inte rötterna blir alltför skadade när bottenplattan ska gjutas! Sen vill jag ha en stor bougainvilla och när vi kommer till det ätbara; tomater, chili, paprika, lite sallad, fikon - kanske små kiwi- och så får jag fylla på med sånt man kan köpa småplantor av. Ska bli riktigt spännande.....
    KRAM
    Susie
    Susie

    SvaraRadera
  6. Låter väldigt behändigt och bra! Det ska jag försöka komma ihåg till nästa år:)
    Tack för inspirationen!!

    SvaraRadera
  7. Låter som en bra idé att ta undan lite sand. Min erfarenhet är att det är lite svårare att få tag i jord under vintern. De vill helst sälja slut på sommaren och sen ta in till våren. Att ha tidiga vårprimörer är ljuvligt. Men jag ska börja i rätt ända med riktiga bänkar och kort sagt försöka vara lite klok. Njuter nog allra mest av beskrivningen av jorden, den goda jorden :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  8. Alltid lika trevligt att läsa dina inlägg, och lärorikt.
    Ha det fint!
    Marika

    SvaraRadera
  9. Wow. Vilken eldsjäl du är! Nog skulle jag kunna gå ut och göra det där idag, men... nä. Jag orkar liksom inte. Det finns ingen energi till trädgårdspyssel alls under den vintrigaste tiden.
    Men det är himla kul och lärorikt att läsa allt du tar dig för.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  10. Det kallar jag framförhållning! Färdiga bäddar som tar emot dina sådder! Sår du direkt i dem eller försår du inne?
    Funderar på att eventuellt så en del perenner som kräver en köldperiod men fasar för det eftersom jag aldrig lyckats. Kan man läsa någonstans här på din blogg hur man i detalj gör med sådden steg för steg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höstsådd, innebär frösådd på plats som gror till våren. Dessa grönsaksfrön behöver inte stratifieras utan ligger bara redo för att gro när förhållandena är optimala. När det gäller perenner för vintersådd som behöver köldbehandlingen är det många som kan det bättre än jag tex Gunilla http://norrskenetstradgard.blogspot.se/
      /Anette

      Radera
  11. Ah, lärorikt! Inspirerande, även om jag inte blir jättesugen på att traska ut i utomhus som fått ett tunt täcke av snö. Men ska nog försöka uppgradera min yttepyttelilla köksträdgård, tänka och göra mer strategiskt. En så smart lösning med armeringsmatta som skydd för djurens framfart. Ser och lär!
    kram
    /Katarina

    SvaraRadera
  12. Kul! Jag blir lite sugen... men sniglarna :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är därför jag odlar i lådor med solcellsdrivet elstängsel på sargen. Funkar bra.
      Allt gott
      Anette

      Radera
  13. Så bra att du bloggar och ger så många och bra tips om just grönsaksodling. Du är som en bästa uppslagsbok. Jag samlar på mig av dina tips och råd! Kram Merja🍑👏🏻

    SvaraRadera
  14. Bra kunskap. Nu har jag lagt en länk så jag kommer ihåg detta till nästa höst! Ler åt att det är så lång ledtid på trädgården. Det är väl det som är terapin och glädjen. Nu får jag börja i höst med att gödsla och platta till jorden. Den låda jag skulle kunnat så i har varit avstjälpningsyta för jord från andra projekt och evakuering av en del växter. Där är det för rörigt och fullt med backar;) Har däremot fixat med vintersådden av perenner idag. Lättare än man kan tro, precis som du skriver om höstsådden!
    Kram

    SvaraRadera
  15. Coolt! Nu vet jag mer om höstsådd ! Tack Anette :D Dessutom fick jag ett bra tips på hur jag ska hålla monstren, host förlåt katterna borta ifrån lådorna...den ena står inte högt i kurs just nu efter att ha gluffsat i sig en domherrehona igår ....Usch,urk och tvi !

    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  16. Ja 'herre min je' vad duktig de är, men visst kan man göra så. Det gjorde min far och folk ruskade på huvudet, men inte sen när han fick tidigare sådd än andra.
    men tyvärr blev jag inte lika förståndig som han och nu gör även du så här.
    Visst hade man väl kunnat, men fy för den lede, NU I DENNA KYLAN, nej tack inte jag.
    Men grattis Anette du har så många bra idéer, man måste alltid pröva.
    På tal om kyla så gillar jag ändå detta väder nu, med lite pudersnö (fick gärna snöa lite till) och lite kyla, men kylan är för kall just nu, hi hi . . .
    Om jag får välja räcker det med - 5 gr, det bästa är att solen skiner från en blå himmel, det gillas skarpt.
    Må väl kram/ Eva

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  18. Jag gjorde iordning en bädd i höstas för framtida sådd, kanske skulle så lite där nu, men vi har ingen snö. Men snö för vi säkert inom kort. Tack för inspiration och tips!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snö är ingen fördel, men det går då också.
      Kram Anette

      Radera
  19. Jag har läst om höstsådd, men än så länge, när det gäller ätbart så lyckas jag inte alltid så bra med vårsådd heller så tills vidare kämpar jag på med det. :)

    God fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  20. Detta måste jag verkligen prova! Jag har en säng som faktiskt skulle kunna fungera. Jag hade egentligen tänkt ha ärter där... undrar om det kan gå också? Men spenat och dill kan jag också tänka mig... attans då att det precis skulle bli närmare -20 grader och snö...
    Tack så mycket för din hälsning - den här sidan har jag sedan länge som inspirationskälla men jag har inte vågat kommentera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte ärtor nu! De vill ha 15° varmt innan de gror, men spenat och dill är perfekt.
      Vilken tur att du äntligen vågade kommentera!!! Så mycket lättare att hitta till dig.
      /Anette

      Radera
  21. Oh, så där skulle jag också vilja vara. Ordning och reda och struktur. Jag lär aldrig bli sådan men kanske skulle jag försöka att peta ner lite dill och persilja nästa höst. Det får ingå i årets nyårslöfte.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
  22. När jag läser så´na här inlägg blir min längtan efter att bo på ETT ställe ännu hetare. Jag är innerligt trött på mitt pendlande och halvårsvisboende. Jag har mycket allvarliga funderingar på att göra något åt det under våren 2016. Jag vill också ha höns, kunna vinter/höst-så, ha varmbänk osv osv osv. Återkommer om det ;).
    Kram

    SvaraRadera
  23. Å va spännande! får jag fundera på tills nästa år..
    Det ända jag höstsått är mina stockrosor och malvor. =)
    Kramis Sofia

    SvaraRadera
  24. Kanske måste testa att höstså i mina pallkragar nästa år, för ju tidigare man får mumsa på sina egensådda godsaker desto bättre.
    Tack för fina bilder och inspiration!
    Kram och god fortsättning!

    SvaraRadera
  25. God fortsättning på det nya året!
    Hoppas det varit fantastiskt hittills!
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  26. Sikken et fantastisk tip. Jeg vidste slet ikke, at jeg kunne så så meget forskelligt. Både i efteråret og nu. Jeg må i gang.
    God weekend
    Birgitte

    SvaraRadera
  27. Hade ingen aning om att man kan så frön till grönsaker på hösten/vintern!!
    Känner igen "problemet" med att kissarna stökar till i rabatterna, fast de vill väl bara hjälpa till med gödslingen, så att vi slippar hålla på med guldvatten och koskit:)

    Har några doftfria tvålar på mogning för till fället och skickar dig gärna ett litet prov längre fram om du vill testa. Behöver lite nya "testpiloter" i bland.
    Ha en fin lördag!
    Annelie

    SvaraRadera
  28. God fortsättning på nya året !!!
    Oj vad du fixar och står i ;))....hoppas allt är bra med dej, trots snö och kyla som täcker nästan hela landet...
    Kramis bia

    SvaraRadera
  29. Så smart å så på høsten/vinteren! Skal huske til neste høst å ha klar bed til vinter såing, flott blogg innlegg!

    SvaraRadera
  30. Det är nog ganska enkelt att höstså, fast det blir kanske mer ogräs? Palsternacka som har lång utvecklingtid måste vara perfekt att höstså. Bra att ha det gjort också. /Monica

    SvaraRadera
  31. Det är nog ganska enkelt att höstså, fast det blir kanske mer ogräs? Palsternacka som har lång utvecklingtid måste vara perfekt att höstså. Bra att ha det gjort också. /Monica

    SvaraRadera
  32. Åh, det vill jag också testa! Hade tänkt så bondbönor i november, men det var så milt så jag var rädd att de skulle börja gro...Kanske kan funka nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bondbönor kan man verkligen så tidigt, men vänta till tjälen gott ur jorden och de värsta frostnätterna är över.
      /Anette

      Radera
  33. Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

    SvaraRadera